hah...!

Sunday, 7 July 2013

hidup bagai satu permainan..

assalamualaikum..

penah main game..?
mario ke..?
subway surf ke..?
tap the frog ke..?

perasan tak.. setiap game, xkisah la game pape pun kan.. mesti ade objektif tersendiri kan..? objektif yang membawa ke goal...
kalo mario, die kene jalan jejauh masuk sane, masuk sini nak selamatkan tuan puteri.. itu objektif utame nye la kan..
kalau sape yang main subway surf tu tau la, ade daily mission, ade yang mission untuk naik level la dan pelbagai misi dalam misi kan..

macam tu jugak la hidup kite, manusie ni kat atas muke bumi ni..
setiap manusie seharus nye ade objektif memasing..
objektif untuk jangke pendek dan jugak jangke panjang..

-jangke pendek , misalnye.. hari ni aku nak basuh kain, jemur kain, kemas rumah..
objektif yang bole selesai dalam satu hari je..
-jangke panjang pulak, taun 2015 nanti, aku nak kawin, ade rumah, ade suami, ade anak dan bla bla bla
lebih kepade melibatkan mende yang besar-besar, pencapaian dan lain-lain

bukan itu je, sebagai manusie beragama Islam pulak.. mesti la kite kene ade objetif macam, nak jadi soleh/solehah.. nak solat cukup setiap hari( kecuali mase period la kan) , pastu nak tutup aurat yang sempurne dan macam-macam lagi lah..

mende nye.. dalam hidup ni, kite kene set kan objektif.. baru lah kite tak lari dari landasan yang kite dah tetapkan.. tapi ingat lah.. macam mane kite merancang pun, ALLAH jugak lah perancang yang the best..
kalau kite da ade objektif pelbagai tu, tak dapat nak setel tu, ade lah hikmah nye tu.. oh, jangan lupe bedoa mintak tolong kat ALLAH untuk dimakbulkan segale objetif tu ye..



aku pandai cakap je... Ha Ha..
ape ye objektif hidup aku..?
herm herm herm...

1 comment:

  1. tapi jangan sesekali mempermainkan KEHIDUPAN.. :)

    Nak Kad Raya FREE? Meh singgah sini kalau belum join k ^_^ "GA Kad Raya 2013 by EJulz"

    ReplyDelete