hah...!

Wednesday, 24 July 2013

Giveaway by Ana

assalamualaikum...

yeaaay GA.. nak buat GA sendiri tak mampu.. kite join GA aje lah.. hooo hooo...

GA tamat 31 julai 2013..

Tuesday, 23 July 2013

kes rogol dalam bulan poso

assalamualaikum.. rase nak menaip panjang sebab sedih, xpuas hati, kecewe, meluat, menyampah..

lame tak menaip rase nye.. iye lah, idea banyak tapi maleh..
eleyh, lagipun bukan ade org nak bace... tulih pun untuk luah kan ape ade dalam pemikiran je..
tadi duk godek-godel blog org, terbace la satu keratan surat khabar..

astaghfirullah.. tu mule-mule kuar dari mulut.. pastu KESIAN.. kesian sangat-sangat..
sebab stress je, ajak pakwe kuar memalam.. kekonon nak release tension lah tu..
sekali tu kene rogol.. a ah.. rogol.. pakwe die jahat pulak, siap kongsi ngan tige lagi laki lain..
ape lah.. binatang betul... hei, binatang pun mengawan tak kongsi2 lah pulak..
oke oke.. teruk lagi dari binatang diorang ni..

setan xde bulan-bulan poso ni.. so, tak bole nak salah kan setan kekonon dihasut oleh bisikan setan kan..? tak bole da gune alasan camni bebulan poso ni.. memang lah nafsu sendiri tu, memasing tu..
haaaaish.. kesian budak tu kene rogol... sedih tau, ape la perasaan budak tu.. kecewe hak untuk suami kene rampas secare kasar..! eee, geram pulak tetibe...

kene rogol tu, sakit satu hal... mesti la sakit.. sakit kat hati, sakit kat minda, sakit kat fizikel.. mental sakit.. aaaaah sume lah sakit.. kalau lah membuahkan hasil dalam perut tu kan, kan ke betambah sakit..sakit tu bukan sorang je tanggung.. sat family... ye, the whole family terase sakit tu..

ape la binatang sangat manusie nih.. suh kawin, bnyak lak alasannye kan.. tak kawin lagi la, belaja lagi la, tak cukup duit la.. pastu lahabau seko-seko merogol orang.. haaaish.. saham tu .. saham akhirat.. tp bukan bawak ke pintu syurga la saham-saham tu sume, bwak g nerake la woooooi.. tu pun kalo tak tau, tak tau la nak cakap ape..

aloooh bnyak nye menaip.. nampak sangat aku pun terase sakit hati lah dengan perbuatan merogol-rogol ni.. iye lah, kalau jadi kat ahli keluarge aku, rase nak je aku belasah seko-seko laki tu.. bunuh siat-siat kan..? tp bukan camtu care nye... mahkamah ade, biar law tentukan.. mntak-mntak kene la hukuman setimpal binatang-bintang yg bekeliaran dalam dunie ni yg keje merogol anak dare, jande, nenek, mak cik orang..

kite pun,doa lah perlindungan dari ALLAH.. mntak tak terjebak, mintak tak jadi mangse, mintak tak bersubahat, mintak tak jadi saksi dan lain-lain lagi..


Sunday, 7 July 2013

hidup bagai satu permainan..

assalamualaikum..

penah main game..?
mario ke..?
subway surf ke..?
tap the frog ke..?

perasan tak.. setiap game, xkisah la game pape pun kan.. mesti ade objektif tersendiri kan..? objektif yang membawa ke goal...
kalo mario, die kene jalan jejauh masuk sane, masuk sini nak selamatkan tuan puteri.. itu objektif utame nye la kan..
kalau sape yang main subway surf tu tau la, ade daily mission, ade yang mission untuk naik level la dan pelbagai misi dalam misi kan..

macam tu jugak la hidup kite, manusie ni kat atas muke bumi ni..
setiap manusie seharus nye ade objektif memasing..
objektif untuk jangke pendek dan jugak jangke panjang..

-jangke pendek , misalnye.. hari ni aku nak basuh kain, jemur kain, kemas rumah..
objektif yang bole selesai dalam satu hari je..
-jangke panjang pulak, taun 2015 nanti, aku nak kawin, ade rumah, ade suami, ade anak dan bla bla bla
lebih kepade melibatkan mende yang besar-besar, pencapaian dan lain-lain

bukan itu je, sebagai manusie beragama Islam pulak.. mesti la kite kene ade objetif macam, nak jadi soleh/solehah.. nak solat cukup setiap hari( kecuali mase period la kan) , pastu nak tutup aurat yang sempurne dan macam-macam lagi lah..

mende nye.. dalam hidup ni, kite kene set kan objektif.. baru lah kite tak lari dari landasan yang kite dah tetapkan.. tapi ingat lah.. macam mane kite merancang pun, ALLAH jugak lah perancang yang the best..
kalau kite da ade objektif pelbagai tu, tak dapat nak setel tu, ade lah hikmah nye tu.. oh, jangan lupe bedoa mintak tolong kat ALLAH untuk dimakbulkan segale objetif tu ye..



aku pandai cakap je... Ha Ha..
ape ye objektif hidup aku..?
herm herm herm...

Saturday, 6 July 2013

welcoming new member of the family..

ni pokok jenis keladi..
name saintifik, aku tak tahu..
kat rumah ni, ade construction..
habis tanah sume wan aku simen kan..
pokok ni cantik pulak..
jadi, aku selamat kan dari kene cabut, buang, mati...
tanam dalam pasu..
masih dalam proses membiasekan diri duduk dalam pasu...

plis plis welcome to pokok keladi daun wane-wani..
clap clap.. tepuk tangan..


aku suke tengok daun die ade tompok-tompok putih pink..
cantik cantik

Thursday, 4 July 2013

menaip sebab tak pat tido..

topik nye : KAWIN.. kawin ni pendek nye..
KAHWIN baku nye.. same meaning but different spelling..

orang lain ngah sedap tido, di ulik mimpi indah.. mungkin jugak mimpi ngeri..
aku pulak, insomnia tak dapek tido.. HaHa..
jadi, kat sini lah aku.. mencurah kan ape yang terpikir kat minda, terdetik kat hati..
disebabkan blog ni xde pembace, aku bole menulis bebas sikit rase nye..

kat twitter sane..kengkawan pun sibuk jugak pasal kawin..
mungkin di umur 22 tahun ni, hormon nak kawin da ade..
ye laa.. kengkawan ade yang kawin umo 20, 21..
umo 22 da ade anak.. tu ade jugak ngah rancang-rancang nak kawin tu haaa..
nengok orang kawin, aku pun terase nak kawin.. (amboooooi)
nengok orang ade anak, post pulak gamba-gamba anak comel-comel..
haaaaish,, nak jugak.. nak jugaaak.... (ambooooi ambooooi)

kawan kepade kawan aku.. ramai jek kawin kat seberang Thai..
atas alasan, masih belaja famili xkasi kawin..
hurrmm.. pade aku, itu tindakan yang xpikir jauh..
atas dasar ape diorang kawin sebenar nye..?
untuk memuas kan nafsu yang satu itu ke..?
bole jadi gado satu famili wooo kalo kawin macam ni..
aku ni da la duk Kelantan.. bole je kalau nak g kawin kat seberang Thai sane.. dekat sangat dari Jeli nak pegi sane.. hooo hooo..
mintak jauh.. mintak jauh..

nak kawin ni.. bukan semate-mate sebab nafsu.. 
memang la kahwin tu maksud nye dari segi istilah ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam... 
tapi kalo pikir kawin sebab nak puaskan nafsu, susah la.. nanti tu jek la dapek hari-hari..
kawin ni luas lagi kalau nak dipikirkan.. jangan la pikir nafsu je..
pikir la tanggungjawab bini/suami...
tangunggjwab tu banyak pulak.. kat mak, kat abah kat itu kat ini..
tanggungjwab tu pecah lagi zahir nye, batin nye.. 

kalau betul nak kawin.. kene la ade sebab yang kukuh kan..
giler la kalau tibe-tibe, aku ckap kat mak abah..
'mak abah.. kak teh nak kawin sebab nafsu je' 
ish, buat malu diri sendiri je.. haha
tapi, kebenaran nye.. kawin tu la dapat menyelamat kan diri dari nafsu.. bole da menyalurkan nafsu ke tempat yang betul dan halal.. ish, geli pulak bile bace ayat aku ni.. ish..

duduk umah ni, meroyan sikit..
rase nak kawin tu melonjak-lonjak.. Ha Ha.. giler eh kau ni, imah..?
nak cite panjang lebar.. tapi maleh pulak dah..

babai..