hah...!

Sunday, 14 April 2013

musuh itu, diri aku..?

assalamualaikum...


ade betul nye status yang aku share kat fb ni..
kekadang, aku nak buat jahat.. aku kene lawan diri sendiri, sampai kan rase penat sgt.. sampai kan rase macam bodo sangat.. kalau aku kalah melawan diri sndiri, aku rase kecewe sangat, nape aku terlampau lemah sampai kan bole kalah dengan kejahatan diri sndiri?

memang... aku ade kejahatan yang orang lain xtau.. mungkin ade yang tau, tapi xramai la..
sebab ape? sebab aku sorok, kekadang je terkeluar.. mungkin ade orang perasan, mungkin orang xbape nak perasaan jahat aku ni..

aku malu kalau orang tau aku ade sisi gelap..
aku harap sangat sisi gelap aku ni xbuat hal..
aku xnak jadi jahat.. tu je.. Ha Ha..
mengikut nafsu dengan beli baju, tudung banyak-banyak pun satu msalah... bape banyak baju aku beli, bertaun-taun simpan baru pakai.. sebab ape? sebab banyak sangat baju smpai kan tak terpakai baju yang lain tu.. Ha Ha.. bongok betul la.. [itu belum kire spende lagi tu.. Ha Ha, ni lagi bongok...!!]

well gud luck in battling with the dark side..
very well then... tata..

Thursday, 11 April 2013

kasih sayang mak abah...

assalamualaikum..

ni mak abah.. kekadang, mak abah suke pakai baju same wane bile g jenjalan mane-mane, atau g majlis org kawin, atau kenduri ke.. penah la, smpai gado-gado sbb nak carik baju yang matching.. penah jugak, abah nak pakai baju wane lain, mak nak pakai wane lain.. tp selalu, abah akan pakai baju yang mak da siap kan yang same ngan yang mak nak pakai.. kadang-kadang je, mak yang akan ikot pilihan wane yang abah nak..
kalo da due-due nak menang, nanti mak suh aku je pilih kan wane..
itu pun, kalo aku ade kat rumah la kan...



gamba ni, abah jd pokok eh.. mak jadi daun eh.. Ha Ha...

mak abah, kak teh nak balik kelantan malam ni.. duk umah jangan nakal-nakal..
jangan buek perang politik kat umah pulak yee..

Wednesday, 10 April 2013

Tuka pasu...

assalamualaikum...

potang tadi, tetibo rajin pulak nak tuka pasu..
ye la, ado kaktus tu da membosa kan diri, ado yang da beranak-pinak sampai nak pocah pasu di buek eh..
jadi eh, aku pun tuka la pasu. dari kocik ke pasu yang lebih bosa sikit..
sajo yo nak post kat blog, memori konon eh.. Ha Ha..

 kocik yo an kaktus eh... da ade pasu sendiri da.. sebelum ni die kongsi pasu ngan adik-beradik die..

ni bukan kaktus pun.. sebelum ni tanam dlam botol minerel aje.. da tuka ke pasu yang lebih baik.. Hi Hi..

 This is my feberet kaktus.. jenis ni la yang aku mulo-mulo tanam maso aku kekocik dulu.. skang da ado bapo pasu da jenis ni je.. ni la, kaktus yang macam nak pocah pasu di buek eh tu...
taaaaa daaaaaa ~~ da tuka pasu da... baru la pueh hati kan..
ini antare pasu yang terawal aku guno untuk tanam kaktus.. kaktus yang asal, da masuk lam pasu lain.. ni lotak anak eh dalam ni pulak.. pasu ni, ema yang bagi mase umo 12 taun... eh ke umo11 taun..? tak ingt pulak..cubo kiro da bapo taun da umo pasu ni.. kih kih..

cuti due bulan nanti, ade projek bosa nak buek.. nak pindah kan kaktus yang paling bosa yang aku ado.. nak masuk dalam pasu laie bosa dr yang skang.. tapi kono boli sarung tgn kulit dulu.. sbb die nye duri panjang2, nanti nak angkek kuar bule belubang lak tangan den.. Ha Ha..

Tuesday, 9 April 2013

keje yang xsiap..

assalamualaikum..

hai hai..
aku da taun 3.. sem ni aku ade FYP ( final year project ) ..
jadi nye, kene la anta proposal ikot tarikh yang ditetap kan..
kene anta bulan 5 nanti.. tapi memandang kan, sedang enak bercuti di rumah..
KONON la nak siap kan proposal..
tapi itu laaaaaaa...
AKU NI PEMALEH...!!

haaaaaaish. bile la proposal nye nak siap ni..
tulih sepatah, berenti berehat nye sampai 2-3 jam..
hadoooooi la..
dengar cite, Abu nye proposal da siap.. lame da die siap kan..
seronok nye kalau dapat rajin macam Abu, dan fokes yang tinggi juge..

duk kat UMK sane, alasan xnak siap kan keje mesti la kesusahan mendapat kan intenet..
duduk umah ni, intenet aku pakai sorang-sorang je, mesti la laju kan..
tapi tak gerak jugak keje aku..
kalo da gerak, mesti da siap da ni kan..?

Monday, 8 April 2013

azan vs lagu 'Negaraku'

assalamualaikum..

hari tu, hari sabtu..
Amat baru pulang dari kelas tambahan.. penat barangkali, melangkah masuk rumah dan terus melabuh kan punggung atas sofa.. fuuuuhhh...
'adik, tolong bukak tb tu..' tanpe banyak soal, si adik menekan punat ON..
" Negaraku.. Tanah tumpah nya darah ku..."
tak semene-mene, lagu patriotik itu berkumandang ..
"eh adik, cepat berdiri tegak la.. kite kene hormat lagu ni tau.. ape kau tunggu lagi..? berdiri tegak dalam keadaan sedie tu la"
penuh rase patriotik di dade ... bangge Amat menjadi anak Malaysia, tidak sanggup die duduk semase lagu itu berkumandang..mulut terkumat-kamit turut menyanyi kan lagu..

Amat menonton tb ...
azan berkumandang, sayup-sayup namun masuh jelas kedengaran.. sudah masuk waktu asar..
waktu tu pulak Ali dtg bertandang ke rumah Amat.. mereke menerus kan perbualan..
padahal azan belum habis lagi..


ye, ini la mentaliti manusie kite, kawan-kawan kite bahkan diri kite sendiri...
renung-renungkan lah..


Saturday, 6 April 2013

penghijrahan ke arah baik..

assalamualaikum..

saban hari, kite manusie sering melakukan doso sama ada secare sedar mahupun tak sedar..
begitu juge dengan pahala..
pahala tak pe, itu bagus untuk diri kite di masa akan datang, di dunia mahupun akhirat sane..

doso itu yang menjadi masalah sekarang..
ade kah kite sedar kite buat doso...? bertaubat ke kite lepas doso itu sume dilakukan..?
menyesal kah kite dengan pelbagai doso yang kite buat tu..?
atau, kite ulangi nye di mase akan datang..?
kalau doso dengan manusie, kite kene mnx maaf mnx ampun dekat tuan nye body..
kalau hidup lagi orang tu, masih ade harapan untk mendapat kan kemaafan, kalau da tak de orang tu kat dunie ni, macam mane..?

eeemmmmmm...
aku juge seroang penduste, aku juge seorang pendose...
tak payah tengok orang lain nye kesalahan , tak payah tengok orang lain nye dose pahale..
tengok lah diri sendiri nye dulu.. cukup ke untk dijadikan bekalan ke akhirat kelak..
ingat lah, mati tu bukan hanye untk orang tue, mati itu untuk sesiape saje..

selagi masih hidup, bukak hati, bukak minda, rajin kan diri berbuak baik, tinggal kan yang jahat-jahat tu..
aku cube, aku cube.. Insya ALLAH, moge dipermudah kan..
aamiin..


Friday, 5 April 2013

nak baik umah jap laie..

assalamualaikum..

pkul 6 ptang jap laie, kimi dtg..
aku mnx tolong kimi anta kan ke stesen ketapi..
apsal hati tak tenang, rase tak senang...


"Ya ALLAH, andai tak selamat aku dlam perjalanan jap laie..
mati kan aku dalam Islam..
hindar kan aku dr mati dalam keaiban..
jage kan mak abah dan seluruh ahli keluarga ku dengan Rahmat-Mu dan Kasih Sayang-Mu, Ya ALLAH..
aamiin, aamin Ya rabb.."