hah...!

Saturday, 30 March 2013

bermuke-muke...?

assalamaulaikum...

talam due muke? itu peribahase nye...
bermuke-muke, depan lain belakang lain..
owh come on la, boleh kate sume orang macam ni kot.. Ha Ha.. aku pun salah seorang la kan..
ye, berdasar kan pengalaman..
orang tak sedar diri je cakap orang lain bermuke-muke dengan bajet diri sendiri suci bak kain putih tak de palit kotor langsung..

heh...!
duk rumah depan famili mesti perangai lain kan..?
balik universiti, lain pulak bile jumpe kawan sekepale..
jadi orang lain lagi bile duduk dikeliling kawan-kawan dr kelas lain, kos lain..
lagi lain bile duduk satu kumpulan dengan para musuh.. kalau ade musuh la kan..
duduk pulak depan crush, ooooooooOoowh, mesti ade lain sikit..

kesimpulan nye...
sume orang bole tonjol kan pelbagai personaliti bergantung dengan siape die berhadapan, bercakap mahupun berinteraksi..
sile agak-agak sikit bile nak mengate orang lain muke talam dengan membajet diri suci..
jangan jangan... sedar lah, manusie tu manusie jugak...

sekian....

Friday, 15 March 2013

penat.. berhenti sekejap..?

assalamualaikum..

masalah.. haaaish, cite pasal masalah lagi..?
aku ni, ibarat tak cukup 24 jam sehari...
padahal, aku banyak membazir mase, bole pulak aku ckap mase aku semakin suntuk untk siap kan pelbagai keje tertunggak... dengan final year project nye, dengan mapping nye.. tempat mapping pun tak de lagi. da bagi kat gue musang sane, xmo pulak pegi.. pelbagai alasan kuar dari benak fikiran, mulut bercakap..

dengan perangai taik-taik sekalian... Ha Ha..
aku tak cakap orang lain buat taik ye, aku cakap diri sendiri..
terlajak perahu bule undur, terlajak kate..? terlajak perbuatan..?
nah, tanggung sendiri la jawab nye..

penat la penat..
penat aku penat dengan semue ini..
aku tak salah kan sesiape..masalah yang datang, carik hikmah nye.. bukan sume masalah tu negatif impak nye, terkadang ia datang dengan pelangi indah impak positif.. cume nye, tak sume hikmah tu untuk diri kite, kadag-kadang kite buat salah, besar hikmah nye kat kawan-kawan ke an..
seek for it...! then, u can handle those problems at your very best.. Ha Ha..
tapi itu la, aku penat dengan permainan dunie.. nak mati pun xberani, ajal entah bile nak sampai..
owh, bajet amalan da cukup je senang-senang nak mati mcam tu kan..?

rase nak lari jejauh dalam beberape hari.. tolak tepi masalah jap.. pastu da tenang, baru datang balik kat sini, cube selesai kan mane yang bule..


Sunday, 10 March 2013

masalah..?

assalamualaikum..

ade masalah..?
jangan la post kat facebook, mengadu kat twitter, up entry kat blog cite detail giler pasal masalah tu.. kan ade kawan-kawan, mengadu la kat kawan-kawan, carik yang boleh dipercayai.. nak lagi bagus, buat solat sunat malam-malam tu, mengadu kat Allah dalam doa, kat sujud last tu.. mungkin bole tolong korang lege sikit.. ingat la, Allah tu Maha mendengar.. akan diberi jalan yang terbaik kalau korang mintak, tak mintak mane nak dapat kan.. insya ALLAH akan aku praktik kan mende ni dalam idop aku..

kalau aku, aku suke cerite kat diari..
korang ade diari..? aku pilih diari aku untuk aku tulih ape yg terbuku dalam hati aku, ape yang menyerabut kan pikiran aku, ape yang bermain kat minda aku... dah name pun diari, mesti la orang lain tak bole usik.. private and personal sangat-sangat...  jadi, aku bole tulih memacam.. tanpe risau orang membace nye..
pastu, jage la diari bebaik, jangan la pulak tayang-tayang kat orang.. manusie ni, curious bile tau itu diari... nanti ade pulak yag curik-curik bace..

bagi aku, diari tu la kawan aku.. hahah.. die tak penah bosan teman aku ngan masalah-masalah aku.. die tak penah tinggal kan aku jugak.. haha.. kesian nye aku, macam forever alone dah...


Saturday, 9 March 2013

hidup ini memang.....

assalamualaikum....

hidup ni memang macam-macam..
penuh warna warna pelbagai..
hidup ni disleang seli dengan suke duke, pahit manis..
waktu berputar, kadang-kadang yang dirancang tidak menjadi..
yang tak mahu, itu pulak yang jadi..

hidup ni indah kalo kite pandai lakar kan..
bergantung juga pada care kite sendiri menilai sesuatu, melihat sesuatu, antara keterbuakaan atau sempit nye minda akan sesuatu... semua diambil kira..

melangkah gagah....? namun tersungkur jua.. bangkit, berdiri.. jalan kembali.. tempang..? itu bukan penghalang kepada kejayaan pejalanan tersebut.. pikir kan sesuatu, carik jalan, create alternatif sebaik mungkin.. guna tongkat untk di imbangi, sahabat handai keluarga kenalan jadi kekuatan.. mengalag, kalah la terus... jangan pernah berputus asa..

jike penat, berhenti seketika... tarik nafas, kumpul kekuatan..
semoga selamat sampai di hujung jalan kejayaan..

-imah samsunanwar-
nukilan budak homesick, rindu mak , rindu abah ....

Thursday, 7 March 2013

seperti jadi sekali lagi...

assalamualaikum..

hari selase aitu..
banyak cubaan yang jadik..

aku buat salah yang buat aku serbe salah sangat dengan beberape pihak.. dengan niat nak bergurau, jadi mende lain pulak..
tak pe, put it on me.. blame it all on me..
i'm ok with it.. macam la tak penah jadi sebelum-sebelum ni..

satu... yup.. satu msj tu, mengubah segale..
luar nampak ok, dalam tak de sape yang tau..
i will make sure, no one among all of u know about it..
mende nye, same macam aku form 3 dulu..
kami ok dengan ending itu, kami bahagie dengan ending itu sampai sekarang ending itu tidak jd msalah pade kami..

tapi untk situasi kali ni, ending itu.. tidak akan aku praktik kan..
kenape...? bcause i don't want to be a apart of that ending..

mintak maaf kat sume pihak..
tak sengaje.. tak jadi da lepas ni..
insya allah tak jadi da..