hah...!

Saturday, 16 February 2013

insya ALLAH, sem 6

assalamualaikum..

Hai Hai..
esok sem yang ke-6 nak mule dah.. tapi aku masih kat rumah ni ha, tiket ketapi habis..
so balik lambek sikit la..jadi nye, aku balik malam ni.. esok pepagi baru sampai.. dalam jadual, kelas pkul 8 pagi esok.. kalo ade, tak pegi la jawab nye kan..

jadi nye, mungkin ini enrty last la.. keh keh keh..
[ konon je lebih ]
duk sane,bilik aku macam gue.. wifi tak de langsung..
beruk ben ade, tapi lembab sangat..
jarang la on9 nye lepas ni..

dah, habis cite da..
selamat memulekan sem baru kepade semue pelajar universiti, tak kisah la kat universiti ape pun korang belaja.. okey.. belaja bebaik yaaaaauu...


"SEGMEN : Song In My Heart"

assalamualaikum..

Hai hai.. excited kemain nak join segmen.. Ha Ha..
ni segmen last aku join sebelum aku balik u..


ni banner rasmi nye.. kalo nak join, sile kelik banner eh..
ok, here we go..

tajuk lagu
  STEREO HEARTS

penyanyi nye
  GYM CLASS HEROES ft ADAM LAVINE

sebahagian lirik yang membawa makna
  My heart's a stereo
  It beats for you, so listen close
  Hear my thoughts in every no-o-o-te
  Make me your radio
  And turn me up when you feel low
  This melody was meant for you
  Just sin along to my stereo

kenape suke lagu ni..?
al kisah nye, mase tu aku ngah crush ngan sorang laki tu.. hi hi.. 
[ gelak gedik + malu-malu ] 
pastu, memang aku tangkap cintan ah dengan budak laki tu kan, budak laki tu pulak gune ringtone lagu ni.. pastu aku dengan perasan nye rase budak laki tu tuju kan lagu ni kat aku.. Ha Ha.. tak malu sungguh aku ni kan, suke hati je perasan.. bahagian chorus ni la konon nye budak laki tu tuju kat aku.. budak laki tu tak suke aku pun ha, aku je yang lelebih perasan.. aku penah tanye kat budak laki tu, die gune ringtone ni die tuju kat aku ke.. budak laki tu kate, eh tak la, die gune sebab lagu tu selalu kuar kat radio, jd die rase lagu tu best... Ha Ha, duuuussssssshhhh.. termalu aku di situ.. tapi, aku tetap perasan budak laki tu tuju lagu ni kat aku, aku tak kire..! nak jugak perasan macam tu..! 





Friday, 15 February 2013

Rajin itu tak selalu..

assalamualaikum..

Hai Hai.. [ entry ni panjang sikit ]
penat..? tak de la penat sangat mengemas rumah ni..
ni pun beriye sapu-sapu carpet tu, vacuum carpet tu sebab ade org request..
ade orang tu nak balik, die suh pasti kan la carpet tu tak de habuk..
ok.. ok.. tak pe.. tak pe.. abaikan je hambe ALLAH tu..
dengan berbekal kan kerajinan yang ade, dengan niat yang nak kemas rumah untuk diri sendiri dan untuk keselesaan wan, mak, abah dan kami-kami, aku pun memule kan tugas dipetang hari.. lepas solat zuhur siang tadi lah, nak lebih tepat nye la kan.. jadi nye, kat rumah ade aku, adik ngan ude.. aku pun mnx tolong adik..

alhamdulillah, mood adik aku baik sesangat hari ni.. aku mintak die sapu kipas siling kan, aku suh die sapu gune peyapu je.. sbb tinggi kan.. punye la rajin die g angkek tanggo, amek sebaldi air, celup-celup kain.. pastu die panjek tanggo die pun lap kipas tu.. aku tekejut la sebenar nye.. aku suh sapu gune penyapu je pun.. die pegi lap teeeeeruusss... pastu die lap kusi-kusi, lemari tb.. hermm ape lagi eyh die lap tadi..? sume la sume..
aku susun-susun buku.. masuk kan buku kat rak yang sepatut nye.. buang habuk kat lubang angin, buang habuk kat rak-rak.. pastu sapu carpet gune penyapu.. sebelum vacuum, kene sapu dulu.. baru la hilang habuk-habuk dengan lebih berkesan.. pastu, aku buang taik-taik cicak kat bingkai tingkap.. cicak rumah ni, aku tak tahu la makan ape, taik memasing keras gile.. puas aku menyental, sekuat hati aku menggosok.. susah gile nak tanggal kan taik diorang.. uuuuurggghhhhh...!

lepas tu, dengan nada bergurau, aku pun cakap kat adik
"adik, ko tolong vacuum eh" 
ingat, pekataan TOLONG tu sangat penting.. mak abah sangat marah kalo kitorang nak suh buat pape, tapi kitorang tak cakap TOLONG.. sebab nanti kedengaran seperti ayat arahan.. mak abah tak suke kite mengarah kan orang.. mintak tolong tak pe.. tak sangke pulak, adik aku rajin die bergande-gande hari ni, mungkin die gembire dapat berak , tak sembelit hari ni.. Ha Ha.. adik aku la yang vacuum.. aku vacuum sikit aje.. die yang selebih nye. pastu da setel tu.. susun balik perabot, kusi meje, kushen sume lah..

selesai.. terime kasih kat adik, sebab mood baik dan tolong tadi..
hasil nye, memuaskan hati semue pihak.. kan..? kan..?





makhluk yang sibuk nak menolong mengemas, tapi takut kat bunyi vacuum..

Memang menjadi hobi tido dalam helmet...

Tuesday, 12 February 2013

kite bukan orang banyak duit..

assalamualaikum..

dari kecik, aku tengok adik-beradik aku usehe sendiri nak beli kete sendiri..
memang, mak abah tak beli kan kete untuk diorang.. mungkin ade la bantuan duit sikit-sikit, itu aku tak tahu pulak.. the point is, nak beli kete sile usehe sendiri, duit sendiri bukan menagih duit mak abah, bukan mak abah yang bayar kan bulan-bulan, bukan mak abah , bukan mak abah dan bukan mak abah..

jadi, aku pun mule la pikir nak kete ape.. nak warne ape.. nak besar ke kecik ke, manual ke auto ke.. nak letak bantal ape kat dalam kete nanti dan bla bla bla bla ....
tapi, bile masuk je universiti ni, aku dikelilingi orang-orang yang mak bapak yang beli kan kete, lepas tu diorang bole pilih pulak nak kete ape, nak wane ape tanpe perlu usehe sendiri, tak yah gune duit sendiri..

pastu aku pun cite la kat abah..
"kawan-kawan kak teh ramai yang da ade kete bah, mak bapak diorang yang bagi , bukan beli sendiri pun.." 
lepas tu abah cakap macam ni,
"biar la diorang tu sume, diorang anak orang kaye, anak orang senang, beli kete tu macam beli cokelet je agak nye.. duit diorang banyak, mampu nak beli kan anak-anak sume kete sorang sebijik.." 
pastu aku diam, tak cakap pape dah..

memang hidup aku senang, tak de la susah nak carik makan .. tak de kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.. senang-senang pun, tak de la sampai abah boleh beli kan kete untuk aku.. abah suruh usehe sendiri, baru lah tahu mcam mane susah senang kat dunie ni.. carik duit bukan senang.. bagi aku yang malas ni, kalo sume mende nak suap memang aku tak tahu erti kepayahan..

abah, terime kasih untuk segale nye.. alhamdulillah untuk hidup kite sekeluarge hari ni...
sayang abah ..  :')
abah, doakan la kak teh jadi rajin... sememang nye dari 7 anak abah, anak ke-6 ni la paling maleh ..

gamba curik dari cik dah.. sebab tu ade tulih tu kat gamba tu..

aku nak wane kete macam ni la.. cokelete ape entah ni.. cantik kan, macam bole makan je..

Monday, 11 February 2013

tige tempat...

assalamualaikum..

aku juge seperti orang lain, berangan dan bermimpi.. teringin dan mengidam nak pegi melawat negare orang.
padahal, negare sendiri pun tak habis explore lagi..
due tempat yang sedari kenit aku teringin nak pegi ialah...
eh... tige lah, bukan due..
tige tempat yang aku teringin dan berharap aku dapat pegi ialah ....
 Belande, sebab nak tgk tulip je..
 Stonehedge , kat mane tak tahu.. HaHa
Machu Picchu kat Peru kalo tak silap...

aku tengok dan penah bace pasal tige tempat ni, aku bace kat surat khabar.. ye la, mase kecik-kecik dulu, umah ade da internet, tapi aku tak reti nak gune la pulak kan.. due tempat yang bebatu ni, pade aku menarik dan menimbulkan pelbagai persoalan.. yang tulip tu, hanye nak tengok keindahan dan kecantikan pelbagai warne tulip.. aku minat tulip okey.... pastu ade kincir angin lagi, bole la nak feeling2 model kat sane, bole la amek-amek gamba banyak-banyak..
 [ tak sedar diri, haha ]

jadi nye, sape nak bawak aku pegi nih..?

Saturday, 9 February 2013

ini kisah Si KeNit...

al-kisah si KeNit.. membesar serbe daif.. kasi pagi makan pagi, kais petang makan petang.. ibu yang tercinte bute kedue mate nye, akibat eksiden terjatuh gamak nye.. bapak..? huh....! bapak da lari , tidak mahu bertanggungjawab ke atas keluarge, mungkin kerane kesempitan wang, lari pulak dengan si jande.. tinggal lah si kenit dengan ibu yang bute dan tige lagi adik-beradik nye..

sedari kecil, tidak mendapat makan minum yang cukup.. dek kerane ibu yang bute.. tidak ade yang membele nasib mereke.. hanye bergantung ihsan kepade orang lain.. dapat makan, mereke makan.. bagi minum, mereke minum... diberi perlindungan yang tidak la selese mane, tapi cukup lah bagi mereke berlime..

si ibu semakin hari semakin lemah, refuse untuk menerime bantuan untuk menyembuh kan kecederaan.. walaupun mahu ditanggung oleh pihak yang simpati pade nasib nye.. hanye menyembunyikan diri, tidak mahu keluar dari tempat persembunyian nye, walaupun sudah dipujuk beberape kali.. usehe untuk menghantar si ibu ke rumah sakit, tidak menampak kan kejayaan.. gagal.. mereke gagal..

suatu hari, si ibu keluar dari tempat persembunyian.. makan minum bermain dengan anak-anak nye, tampak gembire sekali mereke ber-5.. tidak ade yang palsu dari tiap raut wajah mereke.. indah, kelihatan indah sekali.. namun, sekejap saje.. si ibu menemui ajal.. mungkin hadiah terakhir buat semue.. si ibu selamat di tanam di tempat yang sepatut nye..

setahun berlalu.. si kenit dan siblings hidup semakin bahagie.. masih di rumah yang same.. nampak nye, si Kenit sudah mule menggatal.. nak tambah bilangan ahli keluarge la gamak nye.. gatal punye kucing, kecik-kecik da pandai mengawan da.. haaaaaaaish.. umo baru setaun...! haaaaaaaish...


Friday, 8 February 2013

tersalah arah kiblat ..

assalamualaikum...

meh tengok gamba ni sikit.. bace la ape yang die tulih tu..
ni aku jumpe kat surau sebuah stesen minyak tu.. aku kalo g jenjalan kat pekan, selalu aku solat kat atas busten je, tapi situ tak bagus sangat la.. sebab tempat amek wudhuk die terbukak sangat.. jadi, aku pegi la kat stesen minyak ni.. ini kali ke due aku solat kat sini... aku pun tak ingat la bape tahun da stesen minyak ni beroperasi, tapi surau die ni baru lagi la.. ade dalam 3-4 taun, atau mungkin kurang dari itu..

alhamdulillah, diorang betulkan kesilapan arah kiblat kan.. kalo sampai bebile xbetul kan, hurmmm..
mase kecik-kecik, abah ade aja nak tgk arah kiblat.. tengok langit, carik bintang yang tersusun lurus, bintang tu 3 butir.. tadi aku pun google la.. ni ape yang aku dapat


mungkin satu hari nanti mende ni bergune kat kite kan.. kot-kot tesesat dalam utan ke kat padang pasir ke.. sape tahu kan.. tapi, skang ni da makin canggih da, ade app kat enpon je kan , sesape yang ade enpon hebat-hebat tu, jangan lupe la masuk kan app ni dalam enpon.. nanti g melancong memane senang nak solat dalam bilik kalo xjumpe surau ke masjid kan.. aku nye enpon, capok je. xmampu nak masuk kan app dlam enpon aku tu.. haha...

Monday, 4 February 2013

A.L.O.N.G ..!

asslamualaikum..

hai hai.. korang ade kawan..? mesti lah ade kan..
hari ni nak cite pasal Along..

sape makhluk yang dipanggil Along ni..? Along merupe kan kawan sedari aku form 1.. kitorang same sekolah.. kitorang xpenah pulak duduk satu kelas, tapi kitorang bole rapat pulak.. mase sekolah dulu, kitorang duduk hostel.. penah sekali je satu bilik ngan along.. eh, ye ke eh..? sowie, tak ingat pulak ha..

along la yang selalu siap kan aku bile nak g sekolah, pakai kan bedak, pakai kan tudung, betul-betul kan tudung.. aku xreti pakai bedak, nanti mesti capuk-capuk.. baik buruk aku, along tahu aje.. tapi, kawan kan.. saling menerime, lengkap melengkapi.. HaHa..
macam laki bini pulak gayo eyh..

cite simpel-simpel aje la eh.. due-due masuk matrik.. along g Perlis, aku duk Pahang.. masing-masing ngan jalan masing-masing.. memang tak jumpe da, msj pun jarang-jarang aje ha..
kitorang jadi macam.... orang asing.. [ sedih sedih ]
kadang-kadang kalo msj pun, tak tahu nak cakap ape, kalo kol pun macam tak idea nak borak-borak..

sekarang.. umur kite da menjangkau 22 tahun.. walaupun banyak yang jadi antare kite bedue, kite tetap berkawan lagi.. lame tak jumpe along.. along, kalo ko jumpe aku, mesti ko tekejut...
aku MAKIN COMEL......!
keh keh keh..

eh tak payah la cite banyak-banyak. nanti panjang sangat entry ni..
along.. den nak ucap kan hepi belated bestday, 3 Februari aitu... den tak goma nengok ko soded-sodeh, den xgoma nengok kau duk ingat kat XXXX ibarat hidup kau da habis.. den doa kan kau elok-elok dunio, elok-elok jugak akhirat. Insya ALLAH.. den doa kan kau terbukak pintu hati, belanjo den masuk LEGOLAND..! along.. tak jumpo tak po, den tak lupo kek kau doh.. ingat yo, sajo maleh mesej.. nak kau tipon sebona eyh.. HaHa.. terime kasih banyak la kawan mo den.. along, jangan risau kalau bertambah boghek, xkurang sayang den kek kau doh.. HaHa.. golie la men sayang-sayang .. blueeeeerk.. hepi-hepi selalu kawan... (^^,)




eeeeeyh..? samo tinggi ni..

Sunday, 3 February 2013

assalamualaikum.. 

hai hai.. 
ape aktiviti korang semalam..?
semalam hari sabtu bersamaan 2 februari 2013, kami telah ke Port Dickson.. pegi ni pun sebab mak nak pegi mandi laut.. kami pegi be-3 aje, mak , kak lang ngan aku.. bosan la kan sebab be-3 je.. mase kecik-kecik, kalo kite pegi mesti abah bawak sume anak-anak masuk mak abah, sume sekali ade 8 orang.. kan best 8 orang berbanding 3 orang...

al-kisah.. kite pun sampai kat Teluk Kemang.. carik port bentang tikar tu.. kite pegi pun da lambat da, lepas zuhur.. tapi kan, mandi petang walaupun panas, xburn pun muke mak ngan kak lang.. aku..? aku tukang jage barang.. ye la, pegi ber-3 je kan.. mak memang da cakap nak mandi laut.. kak lang pulak memang pantang jumpe air, mesti terjun nye lah.. jadi, aku dengan berbesar hati nye jadi tukang jage barang.. sampai je situ, mak makan dulu sambil borak-borak ngan aku.. yang kak lang pulak, sampai je, die siap-siap tuka tudung sume.. die terus pegi berenang-renang bajet mermaid.. haha.. 

lepas mak suda makan, mak pulak yang pegi berenang, mengapung kan diri dalam air laut tu.. jadi, tinggal la aku sorang duk kat atas.. aku main la game kat enpon kak lang.. ye la, enpon baru kan.. touch skrin pulak, sedap r men game.. aku gune enpon capok je, xde game.. mase ngah jage barang tu, aku dikunjungi oleh baby-baby yang umo tak sampai 3 taun.. ade laki, ade perempuan.. budak kecik kan, diorang baru 'dapat kaki' sebab tu la die suke jenjalan.. ade yang datang kat aku, amek selipa aku, bwak lari.. kelaka.. jadi nye, aku tinggal sorang kat daratan pun, xde la bosan.. terhibur dek kerenah kanak-kanak keliling.. raai wooo kat teluk kemang.. matahri mencanak kat atas pun, terik mentari pun xmmapu halang manusie nak bersantai tepi laut.. 

mase kite sampai tu, pukul 3.15 pm rase nye.. pukul 4.30 tu, naik la mak aku ke daratan.. mak kate, kak teh pegi mandi pulak... owh, kene g mandi jugak rupe nye.. HaHa.. aku pun pegi la masuk air.. aku masuk-masuk je, ade daun tersangkut kat aku, aku pegang daun tu, aku mandi ngan daun tu sampai la aku naik ke daratan balik.. kire daun tu la teman aku.. haha. sedih wooooo, aku mandi sensorang je ha, mak kan kat atas. kak lang pulak jadi duyung kan, berenang merate-rate.. aku pun main2 air aje la.. sambil perhati sekeliling.. haha.. ade laki bini ngah hOneymoOn lah, ade famili la.. sume mandi berteman, aku je mandi ditemani daun kering... sedih sedih... 

dalam pukul 5.30 tu, da naik da.. sebab nak siap-siap tuka baju sume kan. pastu nak solat asar lagi.. tapi lepas tu, kite xterus balik pun.. kite tunggu akak aku ngan laki die datang.. diorang dari kenduri kawin.. jadi, kite pun lepak la kat situ sampai maghrib, lepas solat tu.. berpecah la, kite balik Johol, akak aku tu ngan abang ipar balik Shah Alam..

kesimpulan nye, nak g laut.. nak g mandi-mande, pegi la ramai-ramai.. baru syooOoook sikit.. 
oOoops.. ni la daun yang teman aku mandi.. Ha Ha.. 

 gamba kabur di amek oleh orang yang xreti gune enpon baru.. Ha Ha..
Teluk Kemang yaaaaaau...
 akak depan tu, beg same kaler ngan aku.. tapi design lain sikit..
muke selepas mandi..baru-baru ni dah bertambah 7kilogram...! 

Friday, 1 February 2013

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013

assalamualaikum.. 

hai hai.. tadi aku blogwalking.. pastu aku jumpe GA ni... hadiah memang menarik hati dan perasaan jiwe dan rage.. haha..aku kan suke join GA.. jadi, aku nak join lah.. 

oke.. ini banner rasmi untuk GA kali ini.. 

Letak Link sponsor dalam entry ..


oke selesai keje.. jadi, kalo nak join.. sile la kelik banner tu.. pastu ikot je arahan seterus nye.. 
gud luck to everybody...


El Laberinto Del Fauno

assalamualaikum aku ucap kan kat sesape yang bace blog ni yang beragama Islam..

hai hai sume orang..
ape mende nye El Laberinto Del Fauno..? ini sebenar nye cite Sepanyol.. tajuk dalam English die ialah, Pan's Labyrinth.. cite ni aku first tengok mase kat matrik pahang dulu.. itu pun tengok sekerat-sekerat je sebab mase xcukup.. tgk part yang masuk kuiz je.. kuiz untk subjek English.. aku baru tengok lagi sekali ni.. itu pun, ade orang tolong donlod kan.. terime kasih.. hi hi

ape yang best nye, ape yang menarik nye..? ini bukan cite tipikal Melayu la .. xde la cintan-cintun, pegang rabe, seksi-meksi, aku cinte kau, kau cinte aku.. aku benci kau, kau musuh aku.. no..no..no..
no such things in this awesome movie.. owh satu perkare, kat aku cite ni best, tapi xtahu la korang minat genre yang macam mane kan..

ini cite fairy tale, tapi xde la prince ensem princess pinggang kerengge...
cite ini mengisah kan, sorang budak , princess gitu.. die ni pegi alam manusie.. kire mcam sumpahan ke ape entah, die mati.. lepas tu die hidup balik dalam badan manusie, dalam kehidupan yang lain.. diorang kan pecaye hidup, mati, hidup lagi, mati lagi, hidup lagi dan mati lagi smpai 7 ke 9 kali entah.. [merepek kan]
okey ape jadi seterus nye..?

tengok sendiri la.. die ade babak pembunuhan kejam oleh penjajah. ape kaitan penjajah dengan princess tadi? tak kan sume nak cite sini kan.. nanti tak best pulak kat sape-sape yang bepum penah tengok tu.. jadi, untk tahu kesudahan cerite.. bole lah donlod sendiri, pastu tengok sendiri.. cite ni walopun fairy tale, die ade moral yang tersendiri.. dan paling penting, xde babak atas katil ke, seksi2 xde..! cite ni bersih okey..

ini FAUN si KAMBING HENSEM.. mungkin keturunan KAMBING GURUN
 ini pelakon tambahan.. hai hai mate saye duduk kat tapak tangan..
ini penjajah tu.. si kejam...!

dari korang tengok cite melayu yang menampil kan pelakon melayu seksi-seksi..  baik korang tengok ni ha.. hooo hooo..