hah...!

Wednesday, 30 January 2013

negeri Sembilan..

assalamualaikum.. 

hai hai.. korang orang mane..? aku orang Negeri Sembilan.. 
bangge duk Negeri Sembilan.. eh bukan bangge, seronok.. kebahagiaan aku ade dekat sini..
mak, abah.. aku memang dari kecik duk sini, xpenah dan xde ade pengalaman pindah rumah kat lain-lain negeri.. aku orang kampung je.. xde la duk bandar sane.. 

aku sekarang belaja dekat Kelantan, aku duk kat Jeli.. hutan woooo.. memang keliling kite hutan tau.. 
tapi aku xkisah pun duduk suasane macam tu.. ye la, aku kan da biase duk kampung.. xde wayang, xde shoping mall besar-besar.. nanti kalau boleh nak LI kat negeri Sembilan je, pastu terus keje kat Negeri Sembilan.. tpi ade orang ckap,xnak duduk Negeri Sembilan sbb Negeri Sembilan tak maju.. tapi aku xkisah la sume tu.. 

adik beradik yang lain, ade yang duk Shah Alam, Putrajaya, Rawang.. dekat kan? tak sampai due jam je dari umah aku ni.. jadi, diorang patut nye selalu bole balik rumah lepak ngan mak abah.. yang masih belaja, ade dekat Pasir Gudang dengan Melake.. umah aku ni da dekat ngan sempadan Melake da.. jadi, yang sorang tu memang weekend memang ade kat rumah.. sorang je jauh sangat, nun kat Sabah.. tu je la sorang yang jarag ade kat rumah, balik bile sekolah cuti panjang.. sebab die cikgu sekolah.. 

jadi, kalau la rezeki aku.. aku nak keje kat Negeri Sembilan jek.. biar la xmaju pun.. aku bukan orang yang kejar kemajuan. smartphone pun aku xde.. ipon..? ipad..? tak de la.. orang lain, mende ni sume jadi kepentingan kat diorang.. aku...? entah la.. belum mase nye lagi kot.. 

aku da puas da duduk jauh .. sampai mase nye nak duduk dekat ngan mak abah pulak.. 
(^___^) 


Monday, 28 January 2013

edit gamba dengan PicMonkey

hai hai.. 

xde la terer edit gamba.. xreti pun gune photoshop.. 
sebelum ni gune PicNik.. pastu da tutup pulak..
sekarang edit gune PicMonkey jek..
xpandai, xhebat.. tapi, hasil memuaskan kat mate sendiri..
cantik kat mate kite, xsemesti nye cantik kat mate orang..
sebab ape..? sebab cantik itu subjektif. 






kalau nak terai edit, bole la terai dekat sini --> PicMonkey 

perempuan dan diari..?

assalamualaikum.. 

hai .. hai.. 
perempuan dan diari..? semase aku membesar, aku perasan akak-akak aku suke tulih diari... diorang ade diari sendiri, xkan nak main kongsi pulak kan..? diari ni fungsi nye untuk tulih isik hati ke . dan yang penting rahsie diri sendiri.. diari bukan lah untuk dikongsi beramai-ramai. lepas tulih, kasi orang bace..? no.. no.. itu bukan fungsi diari.. setahu aku, diari ni tempat kite luah kan msalah peribadi ke, ade crush kat somebody ke.. xkan nak kecoh-kecoh kan..? jadi, tulih dalam diari, simpan sendiri..

Tapi aku kire, sekarang orang dah xpakai da diari ni.. mungkin ade, tapi rare lah rase nye kan..?
orang sekarang main twitter, blogging, facebook.. sume mende nak twit, sume mende nak post.. agak-agak yang personal pun jadi bahan tontonan ramai.. sebab tu dunie sekarang banyak fitnah kan..?

kenape perempuan dan diari..? entah.. laki ade ke tulih diari..? xde kan..? eh, ade ke..?
hahaha.. tak tahu pulak aku, sepanjang aku membesar, xpenah pulak tengok abang-abang aku menulih diari, ade diari sendiri.. xde kaaaaaaaaaaaaan.. 

disebabkan aku takot tertulih mende yang personal kat blog ni.. jadi, aku pun mewujudkan diari untuk tahun 2013.. diari hanye jadi peneman bile aku serabut, rase penuh masalah atau rase nak menulih la.. tulih je ape-ape.. bukan ade orang bace pun.. diari tu penting bagi aku, tempat aku meluah rase yang tak terluah kat sape-sape.. 


Wednesday, 23 January 2013

SEX education..

assalamualaikum..

ha, nengok tajuk.. agak-agak nak cite pasal ape ni eyh..?
seingat aku, aku memang cepat belaja ape mende SEX itu.. korang bile pulak..?
sedari umur 7 tahun gitu la, aku dah ade idea pasal sex ni.. dah dapat gambaran la sikit-sikit..

aku ni, tahap curious aku tinggi.. aku sangat-sangat nak tahu pape yang aku nak tahu..
mende nye start waktu ' mak baby tu datang dari mane' .
tak ingat mak jawab macam mane, tapi yang pasti mak ckap dari perempuan mengandung, nanti perempuan tu yang lahirkan baby..okeh, set..aku tanye lagi 'mak macam mane perempuan tu boleh mengandung' .
mak ckap, orang kawin je boleh mengandung, mak ckap, nanti laki bini tido sekatil.. mak ckap, laki bagi sperma, perempuan siapkan ovum.. sperma jumpe ovum, taaadaaaaaaa...

jadi, umur 7 tahun.. aku da tau da, laki bini je boleh ade baby.. dah tu, ape jadah budak x kawin pun boleh ade baby sekarang..?
[carik jawapan sndiri, xmo kasi tahu]
mase tu, yang aku tahu.. laki bini kawin, tido sekatil.. sperma laki berenang ke tilam, ovum  berenang ke tilam, pastu jumpe kat situ, jadi kat situ. owh, da tahu da aku salah.. bukan mcam tu ye akak-akak sekalian.. hahaha..

okeh.. dunie sekarang ade internet.. budak-budak lebih suke google dari tanye kat mak bapak..
budak-budak sekarang, budak-budak cepat belajar psal mende-mende macam ni.. jadi, penting nye mak bapak main kan peranan supaye anak xsalah belaja.. agak nye la, sebab tu budak sekolah rendah pun dah pandai 'main' , mungkin sebab pengaruh dari internent.. ye la, cc melambak, bayar rm2 bole surf internet sejam.. dalam sejam, ape budak-budak bole buat dengan internet..? kalo budak tu suci lagi,die nengok la naruto ke ultraman ke.. kalo jenis yang da kotor..? ha, tak tau - tak tau..

penting tahu sex education ni.. relevan.. jangan kate xrelevan.. kalo aku yang dulu xde internet pun boleh da curioous pasal mende ni, budak-budak sekarang lagi la dashat kan.. jadi, perhatikan anak-anak anda....
anak-anak wajar diberi pendedahan tentang bende ni, dari diorang belaja sndiri kat internet. ye tak..?
care nak bagi pendedahan tu, care nak ajar tu yang mak bapak kene tahu.. aku xtahu macam mane, sbb aku xde anak, aku kawin pun xlagi.. haha..


Tuesday, 22 January 2013

babai SEM 5 ...kisah aku dan emi-zatil...

alhamdulillah..
sem 5 da habis.. da tutup tirai, da xbole bukak balik da..
dan, xkan ade sem 5 lagi dah...
best.. sem 5 ni best.. sebab ape..
sem 5 ni, entah bape kali aku makan pizza, ulang alik kfc , mcd ade la sikit-sikit.. Tanah Merah jadi tempat melepak, KB-mol tempat melepak lagi, pegi PCB, nengok laut, pegi jalan-jalan .. laaa laaaa.. suke suke..

rase nye, sem 5 ni la aku banyak luang kan mase dengan budak-budak ni.. budak-budak SBG la the most.
sem lepas-lepas... aku xwujud ke eh..? apsal aku macam xde memori dengan kawan-kawan sepanjang 4 sem yang lepas.. aku pun xtahu..
jadi, aku buat la entry ni supaye aku xlupe yang aku ade luangkan mase ngan diorang..

betape aku hargai nye..
bilik aku dekat ngan zatil-emi.. jadi selalu la aku pegi melepak bilik diorang.. owh, diorang ni duk satu bilik tau.. main terjah je, xkisah pukul bape pun.. haha.. sebelah bilik aku, bilik mira-zati-mimi.. tapi bilik ni aku jarang la masuk.. kekadang je.. sebab ape..? [misteri ni .. haha ] penah jugak la g melepak bilik nafizah ke, farah ke.. tapi kalo g melepak bilik diorang, mesti la bersebabkan ilmiah.. haha, datang tanye soalan ke, mnx nota ke.. xboleh kacau wooo, ni due orang kuat setadi.. he he.. 

disebabkan aku suke melepak bilik zatil-emi.. mesti la cerite nye banyak berkisar kat bilik diorang.. kalo diorang tido, aku xkacau la.. (nak mati ke kacau org tido??) jadi, aku dtg la mase diorang ngah nengok muvie ke, nengok running man ke.. ha, selalu kacau emi la.. kekadang je kacau zatil nengok running man.. haha, aku nengok part tengah sampai habis.. okey la tu kan? boleh gelak-gelak jugak.. kekadang begossip.. haha, ( BIASE LAH TU ) haha.. pastu, mase minggu setadi week ngan minggu exam, datang kacau diorang mase diorag stadi. bukan ape, aku datang amek semangat diorang... semangat nak setadi la boh..  pastu dalam pukul 12.30 am ke 1,30 am.. tu waktu aku ajak makan pulak.. boleh kate, tiap hari dalam waktu tu, kitorang membaham megi, milo biskut-biskut.. nak g cafe, haram jadah.. mane ade cafe bukak.. cafe kitorang pkul 10 da tutup da .. jadi, ulang-ulang la mende yang same setiap hari.. tak bosan ke..? xpenah pulak dgr bosan kuar dr mulut diorang.. tak tahu lah.. 

eh, aku seronok je cerite melepak bilik diorang.. tak tahu lah diorang sebenar nye suke ke, nok haram nak halau imah xsampai hati ke, aku xtahu..ha ha.. terime kasih la emi-zatil sepanjang sem 5 ni.. sem 6 kalo duk bilik same, mintak tolong x jemu lah nengok muke yang same..
oke la, kalo bosan, aku datang la pakai baju lain2 setiap kali dtg.. xpun, aku beli la topeng ke an.. main tuka-tuka topeng.. haha.. merepek.. 

emi cakap 'yang ade eyebag, mesti la dapat dean list' .. emi cakap tanpe die sedar, die pun ade eyebag.. hehe.. ni gamba aku x mnx izin nak published.. so, kene kabur kan sikit .. ni emi ngan zatil.. due-due ade eyebag yang, so da tau da sape dapat dean list lagi sem depan.. kan..?

thanks for the memories guys.. hope to see u soon.. i'm sorry for everything that i had mistakenly done to both of you.. kalau ade la, xde kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan...?

perempuan dah kau ni..

ha ha ha..
macam mane entah bole tuka bekgeraun ngan header sampai macam ni sekali..
dengan gabungan wane gini..
pink gitu kan..
ha, amek kau...!
perempuan dah belog aku..

header tu, da edit sikit..
dari macam ni..
jadi lah macam ini..

Monday, 21 January 2013

My 22-nd birthday

assalamualaikum.. 

alhamdulillah.. 13 jan 2013 .... ha, amek kau cantik punye nombo 13-01-13 .. 
alkisah.. 22 tahun yang lalu, seorang suri rumah kesakitan, anak yang dikandung 9 bulan da sampai mase nye nak keluar melihat dunie yang indah..si suami, Encik Samsunanwar, risau menanti anak dan bini, ibarat baru nak timang anak sorang.. padahal, ni anak ke-6... tanpe bedah, Puan Husni berjaye melahirkan bayi yang seberat 3kg ( kalo xsilap aku la) , bayi berjantina perempuan, berkulit putih ( bajet je ) , rambut hitam pekat lebat.... 

seeeereeeet seereeeet.. tamat intro.. yeaaaaay.. da 22 tahun.. alhamdulillah..  
there is no birthday party, not even a cake.. but then, i'm very shocked .. sebab ape..?
tepat pkul 12.00 am, tarikh da tukar kan --> 13 jan.. 
3 botol bedak...! budak-budak ni tabur kat satu badan aku, dari rambut sampai ke kaki.. 
campur-campur bau lagi.. paling xbole blah, bedak yang ade rase MINT siap masuk dlam mulut.. fuh~~ berangin mulut aku.. haha.. xsempat nak pertahan kan diri, kalah begitu saje.. haha.. terime kasih banyak-banyak yang terlibat.. 

yeeaaaah!! its really nice having frenssss around u.. bukan kuantiti yang kite mahukan, tapi kualiti ... ye, kualiti itu yang penting.. ape gune kawan sampai 1000000 orang, tapi xde satu orang yang mampu buat kite gembire..? cukup sekadar beberape kawan, kawan yang boleh menggile, kawan yang boleh kongsi masalah same-same, yang bole bagi pendapat.. kawan yang bekate benar, walopun kebenaran itu kite da nampak, cume kite nafi kan.. see? kawan jugak yang nampak dan ingat kan balik..

mase tu, emi cakap.. aku sem 1 ngan org lain, sem 2 lain dan seterus nye.. ye, memang aku xde bestfren kat umk ni.. [aku baru tersedar oooouch] ..u oll,  thanks for being my frens.. i hope u oll can be my frens, the best fren as long as i live in this world.. boleh x..? sob sob, sebak rase.. 


to Mr. Aidel.. terime kasih daun keladi, taun depan, taun depan taun depan taun seterus nye, nak lagi.. haha

Tuesday, 1 January 2013

kawin....?

assalamualaikum.. 

wah.. tajuk kawin la pulak..? sedari ak zaman sekolah lagi, aku da mule berangan nak kawin.. nak kawin ngan laki tinggi, ensem.. ye la, aku kan pendek.. kalo ngan laki pendek, nanti anak aku katik-katik ye pulak.. laki ensem untuk menjamin anak-anak aku nanti comel.. hahahha.. bole la gitu kan..? ye la, sebab aku xcantik.. kalo kawin ngan laki yang same mcm aku, nanti anak-anak aku mcam mane la rupe nye kan? 
( kejam betul aku ni )

masuk zaman universiti, aku konon la nak kawin sem 7.. nape sem 7.. sbb sem 8 aku g LI.. jadi, aku berangan la nk g LI ngan laki aku.. hahaha.. memang penuh ngan angan-angan aku ni.. 

tapi, kawin x la semudah yang disangke kan.. aku dulu aim utame aku nak kawin sbb aku nak ade anak.. nak ade ramai-ramai pun xpe.. hi hi.. tp cube pikir.. kawin tu lebih dari untuk dapat kan anak.. 
kawin tu besar sgt maksud nye.. bukan mainan.. bukan untuk suke-suke, xbole hari ni kawin sok cerai, luse kawin balik, pastu cerai lagi... TAK...!

kalo aku perempuan.. lepas kawin, aku jadi bini orang.. 
jadi taggungjawab aku da betambah da kan..? tanggungjawab kat keluarge, kat suami, kat diri sndiri, kat famili laki, kat org itu kat org ini eh banyak nye....
aku pulak..
- sebagai bini
- sebagai anak kat mak abah aku
- sebagai akak, adik kat adik-beradik aku
- sebagai menantu kat famili laki aku

orang asek cakap, da keje, da habis belaja baru bole kawin.. tapi ye la.. kalo da ade pakwe tu, macam-macam dugaan datang.. manusie kan, ade nafsu .. kene pandai jage diri la, jage nafsu, jage iman jage macam-macam la kan.. kalo da ade pakwe, x keje lagi, xbole ke nak kawin...?
nak elak dose yang itu.. nak elak dari buat yang itu je..tapi nak kawin pun, da sedie ke..? mampu da ke galas sume tanggungjawab..? mampu ke jadi mak bile ade anak..?

pastu terpikir, xdatang lagi sume tu, macam mane nak tahu mampu ke x...?
wahahhaha.. musim-musim hujan ni, bukan main lagi ko gatal nak kawin ye imah~~