hah...!

Wednesday, 24 July 2013

Giveaway by Ana

assalamualaikum...

yeaaay GA.. nak buat GA sendiri tak mampu.. kite join GA aje lah.. hooo hooo...

GA tamat 31 julai 2013..

Tuesday, 23 July 2013

kes rogol dalam bulan poso

assalamualaikum.. rase nak menaip panjang sebab sedih, xpuas hati, kecewe, meluat, menyampah..

lame tak menaip rase nye.. iye lah, idea banyak tapi maleh..
eleyh, lagipun bukan ade org nak bace... tulih pun untuk luah kan ape ade dalam pemikiran je..
tadi duk godek-godel blog org, terbace la satu keratan surat khabar..

astaghfirullah.. tu mule-mule kuar dari mulut.. pastu KESIAN.. kesian sangat-sangat..
sebab stress je, ajak pakwe kuar memalam.. kekonon nak release tension lah tu..
sekali tu kene rogol.. a ah.. rogol.. pakwe die jahat pulak, siap kongsi ngan tige lagi laki lain..
ape lah.. binatang betul... hei, binatang pun mengawan tak kongsi2 lah pulak..
oke oke.. teruk lagi dari binatang diorang ni..

setan xde bulan-bulan poso ni.. so, tak bole nak salah kan setan kekonon dihasut oleh bisikan setan kan..? tak bole da gune alasan camni bebulan poso ni.. memang lah nafsu sendiri tu, memasing tu..
haaaaish.. kesian budak tu kene rogol... sedih tau, ape la perasaan budak tu.. kecewe hak untuk suami kene rampas secare kasar..! eee, geram pulak tetibe...

kene rogol tu, sakit satu hal... mesti la sakit.. sakit kat hati, sakit kat minda, sakit kat fizikel.. mental sakit.. aaaaah sume lah sakit.. kalau lah membuahkan hasil dalam perut tu kan, kan ke betambah sakit..sakit tu bukan sorang je tanggung.. sat family... ye, the whole family terase sakit tu..

ape la binatang sangat manusie nih.. suh kawin, bnyak lak alasannye kan.. tak kawin lagi la, belaja lagi la, tak cukup duit la.. pastu lahabau seko-seko merogol orang.. haaaish.. saham tu .. saham akhirat.. tp bukan bawak ke pintu syurga la saham-saham tu sume, bwak g nerake la woooooi.. tu pun kalo tak tau, tak tau la nak cakap ape..

aloooh bnyak nye menaip.. nampak sangat aku pun terase sakit hati lah dengan perbuatan merogol-rogol ni.. iye lah, kalau jadi kat ahli keluarge aku, rase nak je aku belasah seko-seko laki tu.. bunuh siat-siat kan..? tp bukan camtu care nye... mahkamah ade, biar law tentukan.. mntak-mntak kene la hukuman setimpal binatang-bintang yg bekeliaran dalam dunie ni yg keje merogol anak dare, jande, nenek, mak cik orang..

kite pun,doa lah perlindungan dari ALLAH.. mntak tak terjebak, mintak tak jadi mangse, mintak tak bersubahat, mintak tak jadi saksi dan lain-lain lagi..


Sunday, 7 July 2013

hidup bagai satu permainan..

assalamualaikum..

penah main game..?
mario ke..?
subway surf ke..?
tap the frog ke..?

perasan tak.. setiap game, xkisah la game pape pun kan.. mesti ade objektif tersendiri kan..? objektif yang membawa ke goal...
kalo mario, die kene jalan jejauh masuk sane, masuk sini nak selamatkan tuan puteri.. itu objektif utame nye la kan..
kalau sape yang main subway surf tu tau la, ade daily mission, ade yang mission untuk naik level la dan pelbagai misi dalam misi kan..

macam tu jugak la hidup kite, manusie ni kat atas muke bumi ni..
setiap manusie seharus nye ade objektif memasing..
objektif untuk jangke pendek dan jugak jangke panjang..

-jangke pendek , misalnye.. hari ni aku nak basuh kain, jemur kain, kemas rumah..
objektif yang bole selesai dalam satu hari je..
-jangke panjang pulak, taun 2015 nanti, aku nak kawin, ade rumah, ade suami, ade anak dan bla bla bla
lebih kepade melibatkan mende yang besar-besar, pencapaian dan lain-lain

bukan itu je, sebagai manusie beragama Islam pulak.. mesti la kite kene ade objetif macam, nak jadi soleh/solehah.. nak solat cukup setiap hari( kecuali mase period la kan) , pastu nak tutup aurat yang sempurne dan macam-macam lagi lah..

mende nye.. dalam hidup ni, kite kene set kan objektif.. baru lah kite tak lari dari landasan yang kite dah tetapkan.. tapi ingat lah.. macam mane kite merancang pun, ALLAH jugak lah perancang yang the best..
kalau kite da ade objektif pelbagai tu, tak dapat nak setel tu, ade lah hikmah nye tu.. oh, jangan lupe bedoa mintak tolong kat ALLAH untuk dimakbulkan segale objetif tu ye..



aku pandai cakap je... Ha Ha..
ape ye objektif hidup aku..?
herm herm herm...

Saturday, 6 July 2013

welcoming new member of the family..

ni pokok jenis keladi..
name saintifik, aku tak tahu..
kat rumah ni, ade construction..
habis tanah sume wan aku simen kan..
pokok ni cantik pulak..
jadi, aku selamat kan dari kene cabut, buang, mati...
tanam dalam pasu..
masih dalam proses membiasekan diri duduk dalam pasu...

plis plis welcome to pokok keladi daun wane-wani..
clap clap.. tepuk tangan..


aku suke tengok daun die ade tompok-tompok putih pink..
cantik cantik

Thursday, 4 July 2013

menaip sebab tak pat tido..

topik nye : KAWIN.. kawin ni pendek nye..
KAHWIN baku nye.. same meaning but different spelling..

orang lain ngah sedap tido, di ulik mimpi indah.. mungkin jugak mimpi ngeri..
aku pulak, insomnia tak dapek tido.. HaHa..
jadi, kat sini lah aku.. mencurah kan ape yang terpikir kat minda, terdetik kat hati..
disebabkan blog ni xde pembace, aku bole menulis bebas sikit rase nye..

kat twitter sane..kengkawan pun sibuk jugak pasal kawin..
mungkin di umur 22 tahun ni, hormon nak kawin da ade..
ye laa.. kengkawan ade yang kawin umo 20, 21..
umo 22 da ade anak.. tu ade jugak ngah rancang-rancang nak kawin tu haaa..
nengok orang kawin, aku pun terase nak kawin.. (amboooooi)
nengok orang ade anak, post pulak gamba-gamba anak comel-comel..
haaaaish,, nak jugak.. nak jugaaak.... (ambooooi ambooooi)

kawan kepade kawan aku.. ramai jek kawin kat seberang Thai..
atas alasan, masih belaja famili xkasi kawin..
hurrmm.. pade aku, itu tindakan yang xpikir jauh..
atas dasar ape diorang kawin sebenar nye..?
untuk memuas kan nafsu yang satu itu ke..?
bole jadi gado satu famili wooo kalo kawin macam ni..
aku ni da la duk Kelantan.. bole je kalau nak g kawin kat seberang Thai sane.. dekat sangat dari Jeli nak pegi sane.. hooo hooo..
mintak jauh.. mintak jauh..

nak kawin ni.. bukan semate-mate sebab nafsu.. 
memang la kahwin tu maksud nye dari segi istilah ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam... 
tapi kalo pikir kawin sebab nak puaskan nafsu, susah la.. nanti tu jek la dapek hari-hari..
kawin ni luas lagi kalau nak dipikirkan.. jangan la pikir nafsu je..
pikir la tanggungjawab bini/suami...
tangunggjwab tu banyak pulak.. kat mak, kat abah kat itu kat ini..
tanggungjwab tu pecah lagi zahir nye, batin nye.. 

kalau betul nak kawin.. kene la ade sebab yang kukuh kan..
giler la kalau tibe-tibe, aku ckap kat mak abah..
'mak abah.. kak teh nak kawin sebab nafsu je' 
ish, buat malu diri sendiri je.. haha
tapi, kebenaran nye.. kawin tu la dapat menyelamat kan diri dari nafsu.. bole da menyalurkan nafsu ke tempat yang betul dan halal.. ish, geli pulak bile bace ayat aku ni.. ish..

duduk umah ni, meroyan sikit..
rase nak kawin tu melonjak-lonjak.. Ha Ha.. giler eh kau ni, imah..?
nak cite panjang lebar.. tapi maleh pulak dah..

babai.. 

Sunday, 30 June 2013

mase dolu-dolu

assalamualaikum...

sekarang ni taun 2013..
aku ni punye bosan duk umah.. pastu aku pun bace la post2 kat facebook aku..
aku bace yang taun 2011, bulan november punye..
eh, semacam perasaan datang kan..
tak sangke dulu aku rapat, bole borak bodo-bodo ngan ramai orang..
antare yang ramai post kat wall aku, zaty mistam, apek, aidel, yana..
post yang banyak nye dari mira ngan alina.. emi , kinah ade gak, men tag gamba la, main post video lah..
seronok seronok.. owh senior-senior mcam pijot, yin pun ade.. haha..

tapi kenape sekarang dah xde macam tu..?
mane yang silap nye..?
ape yang silap sampai kan aku xde berinteraksi dengan diorang-diorang sume mcam tu..?
ape yang aku silap sampai kan, ade antare diorang tu yang bile berselisih pun aku jadi mcam xpenah kenal, mcam xpenah rapat je ngan diorang.. pdahal dulu merepek meraban tu kan memang keje aku..?

what had happened to me..?
where i did go wrong..?
nape aku da x macam dulu.. memang manusie tu berubah..
tapi nape berubah sampai tergadai sume mende..?
nape nape nape...?

Saturday, 29 June 2013

Deep


Will you still love me
When I'm no longer young and beautiful?
Will you still love me
When I got nothing but my aching soul?
I know you will, I know you will
I know that you will
Will you still love me when I'm no longer beautiful?

Lana Del Rey, Young and Beautiful 


litik die agak bermakne kan...
tapi hanya bole diprektik kan oleh mane-mane pasangan yang da kawin..
yang kapel, budak-budak sekolah tak payah nak gegedik la cakap cam dalam lirik lagu tu kat pasangan memasing.. pelangkung jawab nye.. 

Tuesday, 4 June 2013

'nobody said it was easy'

aku juge manusie biase...
manusie yang terkadang mati dalam lamunan..
hanyut disapa memori silam..
memori itu yang patut aku nyah kan..


aku juge manusie biase..
manusie yang kadang-kadang kalah dengan mainan jiwe ..
manusie yang cemburu dengan kehidupan orang lain,
mendambakan kesempuranaan dalam kepuraan..
namun, di sebalik setiap senyuman itu, tidak terukir pahit jiwe rage yang ditanggung..

aku lah manusie biase..
yang terkadang benci kan kisah silam aku..
tidak mahu aku berpaling pade mase yang telah berlalu jauh itu..
tidak mahu aku balik dan tidak mahu aku mase itu berputar kembali..
cukup dengan kehidupan hari ini..
aku berdiri kuat tidak lagi terhincut-hincut..
tidak lagi dipapah ..

luka yang parah, kian menyembuh..
terjahit rapi..
jangan engkau berdarah lagi..
let it go..

burn my past, burn....!!



Saturday, 11 May 2013

terkencing atas jambatan KLCC

assalamualaikum..

setelah 10 taun berlalu..
pekare ini masih segar dalam benak pikiran aku..
mase darjah 6, ade lawatan g KLCC..
kitorang lalu la kat jambatan KLCC tu kan, tingkat 40 lebih rase nye..
kawan aku tu, punye la gayat sampai terkencing kat situ jugak..
habis basah seluar die..
kesian die.. die gayat tinggi kan..
die tak nak pun lalu kat jambatan tu.. tapi cikgu seret la die.. tarik-tarik..
ye la, kalo die tinggal kat situ sape nak jage.. kite sume nak g menare KLCC yang belah lagi satu tu..
sebab tu la die terpakse jugah gagah kan diri jalan kat situ..
tapi tak pasal-pasal je kencing..
balik tu, die pakai suar baru.. cikgu beli kan lah..

eh, kawan aku tu lelaki tau..
jangan ingta lelaki tu berani sangat lah kan..

Thursday, 9 May 2013

as it matter to me..

assalamualaikum..

have you left alone..?
alone in the darkness.. even your shadow left you..
no one was there to help you, to bring you back to the life..
you are in pain, struggle to get to yourself back..
yea yea, it suck..!
it hurt.. your hurt..!

everything you want, its like a big lie.. its just a dream.. you don't even know it yet.. these dreams of yours, you can't achieve it all, not even one..?
it only matter to you.. no one even notice..
owh damn hurt..
you believe you can take all the steps to get the end.. the easy one..
the sweetest end you can think of..
but, you might not get to the end..
as you choose the wrong path, the wrong turn..
will you go back and start over..?
nope..! you just can't undo all of these..

as it matter to you..
make it happen.. believe in yourself..
you can have that beautiful ending..
work for it..

Monday, 6 May 2013

aku dalam emosi aku...

assalamualaikum...

bukan kite xbersyukur..
eh, bukan aku xreti nak bersyukur..
tetapi datang satu perasaan iaitu CEMBURU ..
nengok orang lain dapek ape yang diorang nak tanpe perlu susah susah..
mintak dapek, mintak dapek..

oh, aku xde tompek nak mintak..
kalau mintak pun, xkan dapek..
hidup perlu diteruskan...
pape jadi pun, semoge aku berjaye dengan usehe dan tawakal ..
semoge cemburu tu jadi dorongan untuk aku achieve pape yang aku nak walaupun xdapek mintak dari sesape..


pertame kali ..

assalamualaikum..

sume orang kecoh dengan PRU kan..
taun 2013 ni PRU13 kan..
umur aku dah melayak kan aku mengundi okeh..
22 tahun.. i'm proud to be one of the pengundi lah kan..

al kisah, pade mule nye.. aku xnak pun balik mengundi.. tapi adik beradik sume balik umah pulaaaaak.. jadi, last minit aku balik jugak.. nasib baik ade tiket nak balik kan.. ingatsonang ke nak duk umah sume orang ni..?
pastu pastu.. ingat kan saje nak balik aje la, xde pun nak g ngundi..
lepas pikir bebaik.. aku g aje la ngundi.. mane la tau, lagi 5 taun kan, aku xdapek nak ngundi sebab balik umah laki aku.. eh, 5 taun lagi tu insya allah la aku da kawin.. Ha Ha.. alah, lagipun kan, aku excited je nengok sume orang semangat nak g ngundi, tu yang aku terpanggil nak ngundi jugak tu.. Ho Ho..

pegi ngundi ngan anak-anak perempuan mak abah aku tu haa.. jalan kaki je pun.. sanggup tu berpaneh demi pegi bunag undi haa.. alah, bukan kene beratur pun.. xde orang pun.. kitorang je ade kat pusat ngundi tu..
lepas ngundi, nek keto jenjalan.. g nengok suasane mengundi kat kawasan sini..
meriah la jugak..
BN ke Pas ke.. best best..bukan selalu boleh nengok ni sume ..

oh yee.. kitorang pegi jalan kaki sebab moto dan kerete kat umah ni sume kaler ijau dan biru.. xnak la gune wane yang melambang kan mane-mane parti kan.. jalan kaki pakai payung, sekali tuuuu. payung pulak kaler ijau, lagi satu payung kaler biru.. =.="

so, nak upload satu due gamba lah..
sile sile...


ni otw nak g pusat ngundi...
dub dab, dub dab... nak masuk jap laie, nak g buang undi
bukan senang nak bwak adam kuar tanpe ummi dan abi...


dopan kodai makan omak den ni haaaa

JOHOL...

Sunday, 14 April 2013

musuh itu, diri aku..?

assalamualaikum...


ade betul nye status yang aku share kat fb ni..
kekadang, aku nak buat jahat.. aku kene lawan diri sendiri, sampai kan rase penat sgt.. sampai kan rase macam bodo sangat.. kalau aku kalah melawan diri sndiri, aku rase kecewe sangat, nape aku terlampau lemah sampai kan bole kalah dengan kejahatan diri sndiri?

memang... aku ade kejahatan yang orang lain xtau.. mungkin ade yang tau, tapi xramai la..
sebab ape? sebab aku sorok, kekadang je terkeluar.. mungkin ade orang perasan, mungkin orang xbape nak perasaan jahat aku ni..

aku malu kalau orang tau aku ade sisi gelap..
aku harap sangat sisi gelap aku ni xbuat hal..
aku xnak jadi jahat.. tu je.. Ha Ha..
mengikut nafsu dengan beli baju, tudung banyak-banyak pun satu msalah... bape banyak baju aku beli, bertaun-taun simpan baru pakai.. sebab ape? sebab banyak sangat baju smpai kan tak terpakai baju yang lain tu.. Ha Ha.. bongok betul la.. [itu belum kire spende lagi tu.. Ha Ha, ni lagi bongok...!!]

well gud luck in battling with the dark side..
very well then... tata..

Thursday, 11 April 2013

kasih sayang mak abah...

assalamualaikum..

ni mak abah.. kekadang, mak abah suke pakai baju same wane bile g jenjalan mane-mane, atau g majlis org kawin, atau kenduri ke.. penah la, smpai gado-gado sbb nak carik baju yang matching.. penah jugak, abah nak pakai baju wane lain, mak nak pakai wane lain.. tp selalu, abah akan pakai baju yang mak da siap kan yang same ngan yang mak nak pakai.. kadang-kadang je, mak yang akan ikot pilihan wane yang abah nak..
kalo da due-due nak menang, nanti mak suh aku je pilih kan wane..
itu pun, kalo aku ade kat rumah la kan...



gamba ni, abah jd pokok eh.. mak jadi daun eh.. Ha Ha...

mak abah, kak teh nak balik kelantan malam ni.. duk umah jangan nakal-nakal..
jangan buek perang politik kat umah pulak yee..

Wednesday, 10 April 2013

Tuka pasu...

assalamualaikum...

potang tadi, tetibo rajin pulak nak tuka pasu..
ye la, ado kaktus tu da membosa kan diri, ado yang da beranak-pinak sampai nak pocah pasu di buek eh..
jadi eh, aku pun tuka la pasu. dari kocik ke pasu yang lebih bosa sikit..
sajo yo nak post kat blog, memori konon eh.. Ha Ha..

 kocik yo an kaktus eh... da ade pasu sendiri da.. sebelum ni die kongsi pasu ngan adik-beradik die..

ni bukan kaktus pun.. sebelum ni tanam dlam botol minerel aje.. da tuka ke pasu yang lebih baik.. Hi Hi..

 This is my feberet kaktus.. jenis ni la yang aku mulo-mulo tanam maso aku kekocik dulu.. skang da ado bapo pasu da jenis ni je.. ni la, kaktus yang macam nak pocah pasu di buek eh tu...
taaaaa daaaaaa ~~ da tuka pasu da... baru la pueh hati kan..
ini antare pasu yang terawal aku guno untuk tanam kaktus.. kaktus yang asal, da masuk lam pasu lain.. ni lotak anak eh dalam ni pulak.. pasu ni, ema yang bagi mase umo 12 taun... eh ke umo11 taun..? tak ingt pulak..cubo kiro da bapo taun da umo pasu ni.. kih kih..

cuti due bulan nanti, ade projek bosa nak buek.. nak pindah kan kaktus yang paling bosa yang aku ado.. nak masuk dalam pasu laie bosa dr yang skang.. tapi kono boli sarung tgn kulit dulu.. sbb die nye duri panjang2, nanti nak angkek kuar bule belubang lak tangan den.. Ha Ha..

Tuesday, 9 April 2013

keje yang xsiap..

assalamualaikum..

hai hai..
aku da taun 3.. sem ni aku ade FYP ( final year project ) ..
jadi nye, kene la anta proposal ikot tarikh yang ditetap kan..
kene anta bulan 5 nanti.. tapi memandang kan, sedang enak bercuti di rumah..
KONON la nak siap kan proposal..
tapi itu laaaaaaa...
AKU NI PEMALEH...!!

haaaaaaish. bile la proposal nye nak siap ni..
tulih sepatah, berenti berehat nye sampai 2-3 jam..
hadoooooi la..
dengar cite, Abu nye proposal da siap.. lame da die siap kan..
seronok nye kalau dapat rajin macam Abu, dan fokes yang tinggi juge..

duk kat UMK sane, alasan xnak siap kan keje mesti la kesusahan mendapat kan intenet..
duduk umah ni, intenet aku pakai sorang-sorang je, mesti la laju kan..
tapi tak gerak jugak keje aku..
kalo da gerak, mesti da siap da ni kan..?

Monday, 8 April 2013

azan vs lagu 'Negaraku'

assalamualaikum..

hari tu, hari sabtu..
Amat baru pulang dari kelas tambahan.. penat barangkali, melangkah masuk rumah dan terus melabuh kan punggung atas sofa.. fuuuuhhh...
'adik, tolong bukak tb tu..' tanpe banyak soal, si adik menekan punat ON..
" Negaraku.. Tanah tumpah nya darah ku..."
tak semene-mene, lagu patriotik itu berkumandang ..
"eh adik, cepat berdiri tegak la.. kite kene hormat lagu ni tau.. ape kau tunggu lagi..? berdiri tegak dalam keadaan sedie tu la"
penuh rase patriotik di dade ... bangge Amat menjadi anak Malaysia, tidak sanggup die duduk semase lagu itu berkumandang..mulut terkumat-kamit turut menyanyi kan lagu..

Amat menonton tb ...
azan berkumandang, sayup-sayup namun masuh jelas kedengaran.. sudah masuk waktu asar..
waktu tu pulak Ali dtg bertandang ke rumah Amat.. mereke menerus kan perbualan..
padahal azan belum habis lagi..


ye, ini la mentaliti manusie kite, kawan-kawan kite bahkan diri kite sendiri...
renung-renungkan lah..


Saturday, 6 April 2013

penghijrahan ke arah baik..

assalamualaikum..

saban hari, kite manusie sering melakukan doso sama ada secare sedar mahupun tak sedar..
begitu juge dengan pahala..
pahala tak pe, itu bagus untuk diri kite di masa akan datang, di dunia mahupun akhirat sane..

doso itu yang menjadi masalah sekarang..
ade kah kite sedar kite buat doso...? bertaubat ke kite lepas doso itu sume dilakukan..?
menyesal kah kite dengan pelbagai doso yang kite buat tu..?
atau, kite ulangi nye di mase akan datang..?
kalau doso dengan manusie, kite kene mnx maaf mnx ampun dekat tuan nye body..
kalau hidup lagi orang tu, masih ade harapan untk mendapat kan kemaafan, kalau da tak de orang tu kat dunie ni, macam mane..?

eeemmmmmm...
aku juge seroang penduste, aku juge seorang pendose...
tak payah tengok orang lain nye kesalahan , tak payah tengok orang lain nye dose pahale..
tengok lah diri sendiri nye dulu.. cukup ke untk dijadikan bekalan ke akhirat kelak..
ingat lah, mati tu bukan hanye untk orang tue, mati itu untuk sesiape saje..

selagi masih hidup, bukak hati, bukak minda, rajin kan diri berbuak baik, tinggal kan yang jahat-jahat tu..
aku cube, aku cube.. Insya ALLAH, moge dipermudah kan..
aamiin..


Friday, 5 April 2013

nak baik umah jap laie..

assalamualaikum..

pkul 6 ptang jap laie, kimi dtg..
aku mnx tolong kimi anta kan ke stesen ketapi..
apsal hati tak tenang, rase tak senang...


"Ya ALLAH, andai tak selamat aku dlam perjalanan jap laie..
mati kan aku dalam Islam..
hindar kan aku dr mati dalam keaiban..
jage kan mak abah dan seluruh ahli keluarga ku dengan Rahmat-Mu dan Kasih Sayang-Mu, Ya ALLAH..
aamiin, aamin Ya rabb.."

Saturday, 30 March 2013

bermuke-muke...?

assalamaulaikum...

talam due muke? itu peribahase nye...
bermuke-muke, depan lain belakang lain..
owh come on la, boleh kate sume orang macam ni kot.. Ha Ha.. aku pun salah seorang la kan..
ye, berdasar kan pengalaman..
orang tak sedar diri je cakap orang lain bermuke-muke dengan bajet diri sendiri suci bak kain putih tak de palit kotor langsung..

heh...!
duk rumah depan famili mesti perangai lain kan..?
balik universiti, lain pulak bile jumpe kawan sekepale..
jadi orang lain lagi bile duduk dikeliling kawan-kawan dr kelas lain, kos lain..
lagi lain bile duduk satu kumpulan dengan para musuh.. kalau ade musuh la kan..
duduk pulak depan crush, ooooooooOoowh, mesti ade lain sikit..

kesimpulan nye...
sume orang bole tonjol kan pelbagai personaliti bergantung dengan siape die berhadapan, bercakap mahupun berinteraksi..
sile agak-agak sikit bile nak mengate orang lain muke talam dengan membajet diri suci..
jangan jangan... sedar lah, manusie tu manusie jugak...

sekian....

Friday, 15 March 2013

penat.. berhenti sekejap..?

assalamualaikum..

masalah.. haaaish, cite pasal masalah lagi..?
aku ni, ibarat tak cukup 24 jam sehari...
padahal, aku banyak membazir mase, bole pulak aku ckap mase aku semakin suntuk untk siap kan pelbagai keje tertunggak... dengan final year project nye, dengan mapping nye.. tempat mapping pun tak de lagi. da bagi kat gue musang sane, xmo pulak pegi.. pelbagai alasan kuar dari benak fikiran, mulut bercakap..

dengan perangai taik-taik sekalian... Ha Ha..
aku tak cakap orang lain buat taik ye, aku cakap diri sendiri..
terlajak perahu bule undur, terlajak kate..? terlajak perbuatan..?
nah, tanggung sendiri la jawab nye..

penat la penat..
penat aku penat dengan semue ini..
aku tak salah kan sesiape..masalah yang datang, carik hikmah nye.. bukan sume masalah tu negatif impak nye, terkadang ia datang dengan pelangi indah impak positif.. cume nye, tak sume hikmah tu untuk diri kite, kadag-kadang kite buat salah, besar hikmah nye kat kawan-kawan ke an..
seek for it...! then, u can handle those problems at your very best.. Ha Ha..
tapi itu la, aku penat dengan permainan dunie.. nak mati pun xberani, ajal entah bile nak sampai..
owh, bajet amalan da cukup je senang-senang nak mati mcam tu kan..?

rase nak lari jejauh dalam beberape hari.. tolak tepi masalah jap.. pastu da tenang, baru datang balik kat sini, cube selesai kan mane yang bule..


Sunday, 10 March 2013

masalah..?

assalamualaikum..

ade masalah..?
jangan la post kat facebook, mengadu kat twitter, up entry kat blog cite detail giler pasal masalah tu.. kan ade kawan-kawan, mengadu la kat kawan-kawan, carik yang boleh dipercayai.. nak lagi bagus, buat solat sunat malam-malam tu, mengadu kat Allah dalam doa, kat sujud last tu.. mungkin bole tolong korang lege sikit.. ingat la, Allah tu Maha mendengar.. akan diberi jalan yang terbaik kalau korang mintak, tak mintak mane nak dapat kan.. insya ALLAH akan aku praktik kan mende ni dalam idop aku..

kalau aku, aku suke cerite kat diari..
korang ade diari..? aku pilih diari aku untuk aku tulih ape yg terbuku dalam hati aku, ape yang menyerabut kan pikiran aku, ape yang bermain kat minda aku... dah name pun diari, mesti la orang lain tak bole usik.. private and personal sangat-sangat...  jadi, aku bole tulih memacam.. tanpe risau orang membace nye..
pastu, jage la diari bebaik, jangan la pulak tayang-tayang kat orang.. manusie ni, curious bile tau itu diari... nanti ade pulak yag curik-curik bace..

bagi aku, diari tu la kawan aku.. hahah.. die tak penah bosan teman aku ngan masalah-masalah aku.. die tak penah tinggal kan aku jugak.. haha.. kesian nye aku, macam forever alone dah...


Saturday, 9 March 2013

hidup ini memang.....

assalamualaikum....

hidup ni memang macam-macam..
penuh warna warna pelbagai..
hidup ni disleang seli dengan suke duke, pahit manis..
waktu berputar, kadang-kadang yang dirancang tidak menjadi..
yang tak mahu, itu pulak yang jadi..

hidup ni indah kalo kite pandai lakar kan..
bergantung juga pada care kite sendiri menilai sesuatu, melihat sesuatu, antara keterbuakaan atau sempit nye minda akan sesuatu... semua diambil kira..

melangkah gagah....? namun tersungkur jua.. bangkit, berdiri.. jalan kembali.. tempang..? itu bukan penghalang kepada kejayaan pejalanan tersebut.. pikir kan sesuatu, carik jalan, create alternatif sebaik mungkin.. guna tongkat untk di imbangi, sahabat handai keluarga kenalan jadi kekuatan.. mengalag, kalah la terus... jangan pernah berputus asa..

jike penat, berhenti seketika... tarik nafas, kumpul kekuatan..
semoga selamat sampai di hujung jalan kejayaan..

-imah samsunanwar-
nukilan budak homesick, rindu mak , rindu abah ....

Thursday, 7 March 2013

seperti jadi sekali lagi...

assalamualaikum..

hari selase aitu..
banyak cubaan yang jadik..

aku buat salah yang buat aku serbe salah sangat dengan beberape pihak.. dengan niat nak bergurau, jadi mende lain pulak..
tak pe, put it on me.. blame it all on me..
i'm ok with it.. macam la tak penah jadi sebelum-sebelum ni..

satu... yup.. satu msj tu, mengubah segale..
luar nampak ok, dalam tak de sape yang tau..
i will make sure, no one among all of u know about it..
mende nye, same macam aku form 3 dulu..
kami ok dengan ending itu, kami bahagie dengan ending itu sampai sekarang ending itu tidak jd msalah pade kami..

tapi untk situasi kali ni, ending itu.. tidak akan aku praktik kan..
kenape...? bcause i don't want to be a apart of that ending..

mintak maaf kat sume pihak..
tak sengaje.. tak jadi da lepas ni..
insya allah tak jadi da..

Saturday, 16 February 2013

insya ALLAH, sem 6

assalamualaikum..

Hai Hai..
esok sem yang ke-6 nak mule dah.. tapi aku masih kat rumah ni ha, tiket ketapi habis..
so balik lambek sikit la..jadi nye, aku balik malam ni.. esok pepagi baru sampai.. dalam jadual, kelas pkul 8 pagi esok.. kalo ade, tak pegi la jawab nye kan..

jadi nye, mungkin ini enrty last la.. keh keh keh..
[ konon je lebih ]
duk sane,bilik aku macam gue.. wifi tak de langsung..
beruk ben ade, tapi lembab sangat..
jarang la on9 nye lepas ni..

dah, habis cite da..
selamat memulekan sem baru kepade semue pelajar universiti, tak kisah la kat universiti ape pun korang belaja.. okey.. belaja bebaik yaaaaauu...


"SEGMEN : Song In My Heart"

assalamualaikum..

Hai hai.. excited kemain nak join segmen.. Ha Ha..
ni segmen last aku join sebelum aku balik u..


ni banner rasmi nye.. kalo nak join, sile kelik banner eh..
ok, here we go..

tajuk lagu
  STEREO HEARTS

penyanyi nye
  GYM CLASS HEROES ft ADAM LAVINE

sebahagian lirik yang membawa makna
  My heart's a stereo
  It beats for you, so listen close
  Hear my thoughts in every no-o-o-te
  Make me your radio
  And turn me up when you feel low
  This melody was meant for you
  Just sin along to my stereo

kenape suke lagu ni..?
al kisah nye, mase tu aku ngah crush ngan sorang laki tu.. hi hi.. 
[ gelak gedik + malu-malu ] 
pastu, memang aku tangkap cintan ah dengan budak laki tu kan, budak laki tu pulak gune ringtone lagu ni.. pastu aku dengan perasan nye rase budak laki tu tuju kan lagu ni kat aku.. Ha Ha.. tak malu sungguh aku ni kan, suke hati je perasan.. bahagian chorus ni la konon nye budak laki tu tuju kat aku.. budak laki tu tak suke aku pun ha, aku je yang lelebih perasan.. aku penah tanye kat budak laki tu, die gune ringtone ni die tuju kat aku ke.. budak laki tu kate, eh tak la, die gune sebab lagu tu selalu kuar kat radio, jd die rase lagu tu best... Ha Ha, duuuussssssshhhh.. termalu aku di situ.. tapi, aku tetap perasan budak laki tu tuju lagu ni kat aku, aku tak kire..! nak jugak perasan macam tu..! 





Friday, 15 February 2013

Rajin itu tak selalu..

assalamualaikum..

Hai Hai.. [ entry ni panjang sikit ]
penat..? tak de la penat sangat mengemas rumah ni..
ni pun beriye sapu-sapu carpet tu, vacuum carpet tu sebab ade org request..
ade orang tu nak balik, die suh pasti kan la carpet tu tak de habuk..
ok.. ok.. tak pe.. tak pe.. abaikan je hambe ALLAH tu..
dengan berbekal kan kerajinan yang ade, dengan niat yang nak kemas rumah untuk diri sendiri dan untuk keselesaan wan, mak, abah dan kami-kami, aku pun memule kan tugas dipetang hari.. lepas solat zuhur siang tadi lah, nak lebih tepat nye la kan.. jadi nye, kat rumah ade aku, adik ngan ude.. aku pun mnx tolong adik..

alhamdulillah, mood adik aku baik sesangat hari ni.. aku mintak die sapu kipas siling kan, aku suh die sapu gune peyapu je.. sbb tinggi kan.. punye la rajin die g angkek tanggo, amek sebaldi air, celup-celup kain.. pastu die panjek tanggo die pun lap kipas tu.. aku tekejut la sebenar nye.. aku suh sapu gune penyapu je pun.. die pegi lap teeeeeruusss... pastu die lap kusi-kusi, lemari tb.. hermm ape lagi eyh die lap tadi..? sume la sume..
aku susun-susun buku.. masuk kan buku kat rak yang sepatut nye.. buang habuk kat lubang angin, buang habuk kat rak-rak.. pastu sapu carpet gune penyapu.. sebelum vacuum, kene sapu dulu.. baru la hilang habuk-habuk dengan lebih berkesan.. pastu, aku buang taik-taik cicak kat bingkai tingkap.. cicak rumah ni, aku tak tahu la makan ape, taik memasing keras gile.. puas aku menyental, sekuat hati aku menggosok.. susah gile nak tanggal kan taik diorang.. uuuuurggghhhhh...!

lepas tu, dengan nada bergurau, aku pun cakap kat adik
"adik, ko tolong vacuum eh" 
ingat, pekataan TOLONG tu sangat penting.. mak abah sangat marah kalo kitorang nak suh buat pape, tapi kitorang tak cakap TOLONG.. sebab nanti kedengaran seperti ayat arahan.. mak abah tak suke kite mengarah kan orang.. mintak tolong tak pe.. tak sangke pulak, adik aku rajin die bergande-gande hari ni, mungkin die gembire dapat berak , tak sembelit hari ni.. Ha Ha.. adik aku la yang vacuum.. aku vacuum sikit aje.. die yang selebih nye. pastu da setel tu.. susun balik perabot, kusi meje, kushen sume lah..

selesai.. terime kasih kat adik, sebab mood baik dan tolong tadi..
hasil nye, memuaskan hati semue pihak.. kan..? kan..?





makhluk yang sibuk nak menolong mengemas, tapi takut kat bunyi vacuum..

Memang menjadi hobi tido dalam helmet...

Tuesday, 12 February 2013

kite bukan orang banyak duit..

assalamualaikum..

dari kecik, aku tengok adik-beradik aku usehe sendiri nak beli kete sendiri..
memang, mak abah tak beli kan kete untuk diorang.. mungkin ade la bantuan duit sikit-sikit, itu aku tak tahu pulak.. the point is, nak beli kete sile usehe sendiri, duit sendiri bukan menagih duit mak abah, bukan mak abah yang bayar kan bulan-bulan, bukan mak abah , bukan mak abah dan bukan mak abah..

jadi, aku pun mule la pikir nak kete ape.. nak warne ape.. nak besar ke kecik ke, manual ke auto ke.. nak letak bantal ape kat dalam kete nanti dan bla bla bla bla ....
tapi, bile masuk je universiti ni, aku dikelilingi orang-orang yang mak bapak yang beli kan kete, lepas tu diorang bole pilih pulak nak kete ape, nak wane ape tanpe perlu usehe sendiri, tak yah gune duit sendiri..

pastu aku pun cite la kat abah..
"kawan-kawan kak teh ramai yang da ade kete bah, mak bapak diorang yang bagi , bukan beli sendiri pun.." 
lepas tu abah cakap macam ni,
"biar la diorang tu sume, diorang anak orang kaye, anak orang senang, beli kete tu macam beli cokelet je agak nye.. duit diorang banyak, mampu nak beli kan anak-anak sume kete sorang sebijik.." 
pastu aku diam, tak cakap pape dah..

memang hidup aku senang, tak de la susah nak carik makan .. tak de kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.. senang-senang pun, tak de la sampai abah boleh beli kan kete untuk aku.. abah suruh usehe sendiri, baru lah tahu mcam mane susah senang kat dunie ni.. carik duit bukan senang.. bagi aku yang malas ni, kalo sume mende nak suap memang aku tak tahu erti kepayahan..

abah, terime kasih untuk segale nye.. alhamdulillah untuk hidup kite sekeluarge hari ni...
sayang abah ..  :')
abah, doakan la kak teh jadi rajin... sememang nye dari 7 anak abah, anak ke-6 ni la paling maleh ..

gamba curik dari cik dah.. sebab tu ade tulih tu kat gamba tu..

aku nak wane kete macam ni la.. cokelete ape entah ni.. cantik kan, macam bole makan je..

Monday, 11 February 2013

tige tempat...

assalamualaikum..

aku juge seperti orang lain, berangan dan bermimpi.. teringin dan mengidam nak pegi melawat negare orang.
padahal, negare sendiri pun tak habis explore lagi..
due tempat yang sedari kenit aku teringin nak pegi ialah...
eh... tige lah, bukan due..
tige tempat yang aku teringin dan berharap aku dapat pegi ialah ....
 Belande, sebab nak tgk tulip je..
 Stonehedge , kat mane tak tahu.. HaHa
Machu Picchu kat Peru kalo tak silap...

aku tengok dan penah bace pasal tige tempat ni, aku bace kat surat khabar.. ye la, mase kecik-kecik dulu, umah ade da internet, tapi aku tak reti nak gune la pulak kan.. due tempat yang bebatu ni, pade aku menarik dan menimbulkan pelbagai persoalan.. yang tulip tu, hanye nak tengok keindahan dan kecantikan pelbagai warne tulip.. aku minat tulip okey.... pastu ade kincir angin lagi, bole la nak feeling2 model kat sane, bole la amek-amek gamba banyak-banyak..
 [ tak sedar diri, haha ]

jadi nye, sape nak bawak aku pegi nih..?

Saturday, 9 February 2013

ini kisah Si KeNit...

al-kisah si KeNit.. membesar serbe daif.. kasi pagi makan pagi, kais petang makan petang.. ibu yang tercinte bute kedue mate nye, akibat eksiden terjatuh gamak nye.. bapak..? huh....! bapak da lari , tidak mahu bertanggungjawab ke atas keluarge, mungkin kerane kesempitan wang, lari pulak dengan si jande.. tinggal lah si kenit dengan ibu yang bute dan tige lagi adik-beradik nye..

sedari kecil, tidak mendapat makan minum yang cukup.. dek kerane ibu yang bute.. tidak ade yang membele nasib mereke.. hanye bergantung ihsan kepade orang lain.. dapat makan, mereke makan.. bagi minum, mereke minum... diberi perlindungan yang tidak la selese mane, tapi cukup lah bagi mereke berlime..

si ibu semakin hari semakin lemah, refuse untuk menerime bantuan untuk menyembuh kan kecederaan.. walaupun mahu ditanggung oleh pihak yang simpati pade nasib nye.. hanye menyembunyikan diri, tidak mahu keluar dari tempat persembunyian nye, walaupun sudah dipujuk beberape kali.. usehe untuk menghantar si ibu ke rumah sakit, tidak menampak kan kejayaan.. gagal.. mereke gagal..

suatu hari, si ibu keluar dari tempat persembunyian.. makan minum bermain dengan anak-anak nye, tampak gembire sekali mereke ber-5.. tidak ade yang palsu dari tiap raut wajah mereke.. indah, kelihatan indah sekali.. namun, sekejap saje.. si ibu menemui ajal.. mungkin hadiah terakhir buat semue.. si ibu selamat di tanam di tempat yang sepatut nye..

setahun berlalu.. si kenit dan siblings hidup semakin bahagie.. masih di rumah yang same.. nampak nye, si Kenit sudah mule menggatal.. nak tambah bilangan ahli keluarge la gamak nye.. gatal punye kucing, kecik-kecik da pandai mengawan da.. haaaaaaaish.. umo baru setaun...! haaaaaaaish...


Friday, 8 February 2013

tersalah arah kiblat ..

assalamualaikum...

meh tengok gamba ni sikit.. bace la ape yang die tulih tu..
ni aku jumpe kat surau sebuah stesen minyak tu.. aku kalo g jenjalan kat pekan, selalu aku solat kat atas busten je, tapi situ tak bagus sangat la.. sebab tempat amek wudhuk die terbukak sangat.. jadi, aku pegi la kat stesen minyak ni.. ini kali ke due aku solat kat sini... aku pun tak ingat la bape tahun da stesen minyak ni beroperasi, tapi surau die ni baru lagi la.. ade dalam 3-4 taun, atau mungkin kurang dari itu..

alhamdulillah, diorang betulkan kesilapan arah kiblat kan.. kalo sampai bebile xbetul kan, hurmmm..
mase kecik-kecik, abah ade aja nak tgk arah kiblat.. tengok langit, carik bintang yang tersusun lurus, bintang tu 3 butir.. tadi aku pun google la.. ni ape yang aku dapat


mungkin satu hari nanti mende ni bergune kat kite kan.. kot-kot tesesat dalam utan ke kat padang pasir ke.. sape tahu kan.. tapi, skang ni da makin canggih da, ade app kat enpon je kan , sesape yang ade enpon hebat-hebat tu, jangan lupe la masuk kan app ni dalam enpon.. nanti g melancong memane senang nak solat dalam bilik kalo xjumpe surau ke masjid kan.. aku nye enpon, capok je. xmampu nak masuk kan app dlam enpon aku tu.. haha...

Monday, 4 February 2013

A.L.O.N.G ..!

asslamualaikum..

hai hai.. korang ade kawan..? mesti lah ade kan..
hari ni nak cite pasal Along..

sape makhluk yang dipanggil Along ni..? Along merupe kan kawan sedari aku form 1.. kitorang same sekolah.. kitorang xpenah pulak duduk satu kelas, tapi kitorang bole rapat pulak.. mase sekolah dulu, kitorang duduk hostel.. penah sekali je satu bilik ngan along.. eh, ye ke eh..? sowie, tak ingat pulak ha..

along la yang selalu siap kan aku bile nak g sekolah, pakai kan bedak, pakai kan tudung, betul-betul kan tudung.. aku xreti pakai bedak, nanti mesti capuk-capuk.. baik buruk aku, along tahu aje.. tapi, kawan kan.. saling menerime, lengkap melengkapi.. HaHa..
macam laki bini pulak gayo eyh..

cite simpel-simpel aje la eh.. due-due masuk matrik.. along g Perlis, aku duk Pahang.. masing-masing ngan jalan masing-masing.. memang tak jumpe da, msj pun jarang-jarang aje ha..
kitorang jadi macam.... orang asing.. [ sedih sedih ]
kadang-kadang kalo msj pun, tak tahu nak cakap ape, kalo kol pun macam tak idea nak borak-borak..

sekarang.. umur kite da menjangkau 22 tahun.. walaupun banyak yang jadi antare kite bedue, kite tetap berkawan lagi.. lame tak jumpe along.. along, kalo ko jumpe aku, mesti ko tekejut...
aku MAKIN COMEL......!
keh keh keh..

eh tak payah la cite banyak-banyak. nanti panjang sangat entry ni..
along.. den nak ucap kan hepi belated bestday, 3 Februari aitu... den tak goma nengok ko soded-sodeh, den xgoma nengok kau duk ingat kat XXXX ibarat hidup kau da habis.. den doa kan kau elok-elok dunio, elok-elok jugak akhirat. Insya ALLAH.. den doa kan kau terbukak pintu hati, belanjo den masuk LEGOLAND..! along.. tak jumpo tak po, den tak lupo kek kau doh.. ingat yo, sajo maleh mesej.. nak kau tipon sebona eyh.. HaHa.. terime kasih banyak la kawan mo den.. along, jangan risau kalau bertambah boghek, xkurang sayang den kek kau doh.. HaHa.. golie la men sayang-sayang .. blueeeeerk.. hepi-hepi selalu kawan... (^^,)




eeeeeyh..? samo tinggi ni..

Sunday, 3 February 2013

assalamualaikum.. 

hai hai.. 
ape aktiviti korang semalam..?
semalam hari sabtu bersamaan 2 februari 2013, kami telah ke Port Dickson.. pegi ni pun sebab mak nak pegi mandi laut.. kami pegi be-3 aje, mak , kak lang ngan aku.. bosan la kan sebab be-3 je.. mase kecik-kecik, kalo kite pegi mesti abah bawak sume anak-anak masuk mak abah, sume sekali ade 8 orang.. kan best 8 orang berbanding 3 orang...

al-kisah.. kite pun sampai kat Teluk Kemang.. carik port bentang tikar tu.. kite pegi pun da lambat da, lepas zuhur.. tapi kan, mandi petang walaupun panas, xburn pun muke mak ngan kak lang.. aku..? aku tukang jage barang.. ye la, pegi ber-3 je kan.. mak memang da cakap nak mandi laut.. kak lang pulak memang pantang jumpe air, mesti terjun nye lah.. jadi, aku dengan berbesar hati nye jadi tukang jage barang.. sampai je situ, mak makan dulu sambil borak-borak ngan aku.. yang kak lang pulak, sampai je, die siap-siap tuka tudung sume.. die terus pegi berenang-renang bajet mermaid.. haha.. 

lepas mak suda makan, mak pulak yang pegi berenang, mengapung kan diri dalam air laut tu.. jadi, tinggal la aku sorang duk kat atas.. aku main la game kat enpon kak lang.. ye la, enpon baru kan.. touch skrin pulak, sedap r men game.. aku gune enpon capok je, xde game.. mase ngah jage barang tu, aku dikunjungi oleh baby-baby yang umo tak sampai 3 taun.. ade laki, ade perempuan.. budak kecik kan, diorang baru 'dapat kaki' sebab tu la die suke jenjalan.. ade yang datang kat aku, amek selipa aku, bwak lari.. kelaka.. jadi nye, aku tinggal sorang kat daratan pun, xde la bosan.. terhibur dek kerenah kanak-kanak keliling.. raai wooo kat teluk kemang.. matahri mencanak kat atas pun, terik mentari pun xmmapu halang manusie nak bersantai tepi laut.. 

mase kite sampai tu, pukul 3.15 pm rase nye.. pukul 4.30 tu, naik la mak aku ke daratan.. mak kate, kak teh pegi mandi pulak... owh, kene g mandi jugak rupe nye.. HaHa.. aku pun pegi la masuk air.. aku masuk-masuk je, ade daun tersangkut kat aku, aku pegang daun tu, aku mandi ngan daun tu sampai la aku naik ke daratan balik.. kire daun tu la teman aku.. haha. sedih wooooo, aku mandi sensorang je ha, mak kan kat atas. kak lang pulak jadi duyung kan, berenang merate-rate.. aku pun main2 air aje la.. sambil perhati sekeliling.. haha.. ade laki bini ngah hOneymoOn lah, ade famili la.. sume mandi berteman, aku je mandi ditemani daun kering... sedih sedih... 

dalam pukul 5.30 tu, da naik da.. sebab nak siap-siap tuka baju sume kan. pastu nak solat asar lagi.. tapi lepas tu, kite xterus balik pun.. kite tunggu akak aku ngan laki die datang.. diorang dari kenduri kawin.. jadi, kite pun lepak la kat situ sampai maghrib, lepas solat tu.. berpecah la, kite balik Johol, akak aku tu ngan abang ipar balik Shah Alam..

kesimpulan nye, nak g laut.. nak g mandi-mande, pegi la ramai-ramai.. baru syooOoook sikit.. 
oOoops.. ni la daun yang teman aku mandi.. Ha Ha.. 

 gamba kabur di amek oleh orang yang xreti gune enpon baru.. Ha Ha..
Teluk Kemang yaaaaaau...
 akak depan tu, beg same kaler ngan aku.. tapi design lain sikit..
muke selepas mandi..baru-baru ni dah bertambah 7kilogram...!