hah...!

Friday, 13 July 2012

permulaan.. itu satu permulaan..

terjumpe ini kat FB, seorang sahabat post sebagai status die..

"Tanda berpalingnya Allah daripada kamu apabila kamu mengasihi maksiat, yakni sayang untuk meninggalkan dosa." (Ustaz Azhar Idrus)


lame dah.. bukan baru-baru ni, rase dah.. rase ape yang aku buat tu, x betul.. 
macam mane nak betul kan balik ni..? aku ade jawapan nye kan..? hurmmmmmm... 

pelan-pelan, bukan sume orang bole berubah secare drastik.. sedari kecik, aku kan da dia ajar, dan di asuh dengan agame yang baik.. al-quran bace tiap hari.. solat kene penuh kecuali mase datang bulan lah kan.. amal kan ajaran-ajaran Islam.. tinggal kan, jauh kan diri dari maksiat.. jadi, patut nye perubahan ke arah baik, lebih baik bukan la mende yang sukar.. 

aku ni, bergerak menjauh kan maksiat..? atau bergerak laju-laju ke arah maksiat..?? 

skang ni, banyak bace artikel-artikel yang mengajak ke arah yang baik.. 
pastu kekadang ternampak post-post kat fb pasal agame2 ni.. bagus kan, ramai yang post mende baik-baik.. 
sume mende ni, macam petunjuk tau.. macam ALLAH nak tunjuk kat aku, masih ade mase tok aku berubah ke yang lebih baik.. mungkin da banyak dose sangat aku ni, so sebelum terjelepuk kat atas jalan yang salah, ALLAH tunjuk kan ade jalan yang lebih indah yang boleh aku ikot.. 

jadi... ape je tindakan aku..? 
ape je yang aku buat untuk menyahut seruan tu...? 
mase sekolah, mase suci dulu, xbanyak buat dose kan, rajin jek aku g surau solat jemaah.. 
ngaji al-quran x tggal.. aku salah kan diri aku la.. bukan salah orang lain kalo aku rase aku ni teruk.. 
sungguh aku rindu waktu itu....... :'( 

masuk matrik lah, aku start jadi x betul kan..? betul x..?
culture shock gamak nye... skang ni pun, masih banyak yang x betul nye kat aku ni.. 
sedih lah.. 

nak macam dulu.. rase baik je.. skang ni, xrase baik pun... 
xtau ape first imppression owang bile tgk aku..
xtau ape pandangan manusie kat aku..
xtau ape tanggapan manusie kat aku.. 
itu baru manusie.. ALLAH pulak tgk aku ni mcam mane agak nye.. 


YA ALLAH... bawak aku ke arah Mu.. kalo aku lalai, kalau aku lemah.. 
bantu aku YA ALLAH.. sesungguh nye, iman aku tu goyah.. 
malu nye aku... aku perlu kan Mu dalam hidup aku sehari-hari.. 
terime kasih tak terhingge untuk hidup kat bumi ni, hiduk kah aku di akhirat kelak..?
malu nye, ngaku Islam, tapi.....
:'(



jage lah hati aku ni, semoge tidak lah terpesong ke arah lain.. 
amin 


1 comment:

  1. insya allah. masih belum terlambat utk berubah. aku pun belajar utk berubah jgk. jom sama2 kita berubah ke arah kebaikan. :)

    ReplyDelete