hah...!

Tuesday, 31 July 2012

alhamdulillah is the best word for today

tanggal 31 julai 2012 telah menjadi saksi..
detik yang sekian kali nye di nanti akhir nya muncul tiba..
bedebar... sangat berdebar..
celik sahaja aku dari tidur ku, aku terus bangkit dan menekan punat ON di laptop ku..
kelik sini.. kelik sini... haaaish.. mane internet niyh... =.="
ooowh.. aku terlupe nak ON internet..
(that is sooo stupid..)

aku menerus kan niat aku yang terbantut tadi..
keli lagi.. kelik lagi...
tunggu loading.......... ERROR..!
haaaish.. mencabar betul ni..
xpe xpe.. tekan REFRESH...
alhamdulillah bejaye bukak page ni..
kelik sikit.. tggu die loading lagi...
BOOOOOOOOM....!

result exam semester 4 ...!


alhamdulillah.. setimpal dengan usehe aku yang sikit itu..

well done imah.. well done...

Sunday, 29 July 2012

CANTIK....!

entry ini penuh dengan cemburu.. 



agak poyo nak gune bahase inggeris dalam entry ni..

i admit that, i feel terrible for being sooooooo much of jealous to those pretty little girls, pretty ladies, pretty granny, pretty women.. owh.. am i soooo ' comot '..?
am i so ugly ..? i love to compare myself to other person.. yes... i love to compare myself with others and get jealous by their beautiness.. ( suke aku je buat pekataan baru )
yet, the level of jealousy will increase time-by-time, day-by-day.

sometimes, i do visit any personal blogs or FB just to watch their photos..
( i am not a stlaker, hahahha )
even worst, i google a few pictures just to be jealous..
owh dem.. it make it worst.. i get jealous easily ,, look at those beauty lips..!
look at these pair of bright eyes..! her skin, just look at it..! healthy black hairs, long hair for sure..

1.HAIR

i always wanted beautiful, long and healthy hair..
for sure, almost all women dream of that..! i am Muslim and i wear 'tudung', but that is not an excuse for me to have bad smelly hair..

2.beautiful FACE
( include eyes, nose, smile, lip bla bla bla )

natural beauty..heh..! just two words that people always describe the real, not the fake one beautiful ladies..
make up..? they are naturally born to be beautiful ( thank u to their parents DNA) .. they are beautiful with or without make up.. but not toooo over ber-make up sampai tebal-tebal la kaaaaaaaaaaan... owh... senyuman akan menambakn lagi seri muke.. ^____^
i always wish to be one of them.. hooo hooooo...
yessss... i know, it will be my fairytale dream......

3. bertudung
ahaaaaaa.. jangan xtau.. ( tetibe BM pulak)
aku sangat-sangat jeles dengan sume-sume, sape-sape aje lah yang sangat cantik bertudung,,
muke da le cantik, kulit halus xde jerawat, putih pulak tu.. pastu sarung kan tudung.. xkisah la tudung bawal ke, shawl ke yang warne lembut-lembut, mcm pink ke an.. alaaaa... cantik nye..
kalo aku lelaki, mesti cair aku nengok.. hahahahha..
contoh nye.. wardina...heliza pun cantik jugak, comel pulak tu..

4. belong-ing
kasut-kasut...             
baju-baju...
selipa-selipa... 
aaaaaaargh ape-ape aje lah... 
yang comel, cantik, sedap mate memandang.. 


i think i should stop here.. if i continue my writing, i can list all dem fu*king beautful things that i ever dream of.. hahahhahah.. i hate myself for being this person.. tapi, xbersyukur kah aku dengan segale yang aku ade..?
alhamdulillah.. memadai lah dengan usehe aku.. usehe sikit, jadi sikit lah hasil nye.. 
aku malas-malas jage muke, xkan aku nye muke bole cantik mcm sume-sume org yg aku jeles tu kan..?
be grateful with what i have and had.. although i am not beautiful like them, i am happy with my life... dan, aku pendek.. hahahah.. aku suke jek ngan ke-pendek-an aku ni.. xde msalah bagi aku...
hok hok hok~~

"Miniature Perfume GiveAway by Sally Samsaiman"

ini banner rasmi untuk GA ini...
erm..
dalam entry, kene tulih jenis perfume yg kite suke..
eeermmm... errm.... xtau la.. mcam mane ni eyh..?

Friday, 27 July 2012

red velvet owh maaaaaai~~

ini gamba red velvet.. red velvet merupe kan sejenis kek..
first time aku makan ni, mase Cik Dah bawak balik..
soooooodap sesangat~~~

terus jatuh hati kat red velvet...
semalam aku googe la resepi red velvet, konon nak buek la..
konon jek la konon...

Saturday, 21 July 2012

raMadhan

assalamualaikum.. 


Ramadhan menjengah lagi.. 
semoge kali ni berjaye buat ibadah puase , dan ibadah-ibadah yang lain dengan jaye nye..
jadi kan bulan baik ini untuk berhijrah ke arah yang lebih baik.. 


sebulan puase kat rumah... he he he

Thursday, 19 July 2012

boleh kah...?

boleh kah aku berubah..?
mengekal kan perubahan selame yang mungkin..?
berusehe ke arah yang lebih baik... 
bukan semudah mengenal ABC mahupun 123.. 

perlu kan kesungguhan, keikhlasan... 
perlu kan masa.. iye, iye.. MASA.. 

perubahan itu tidak mungkin aku kecapi hanye dalam beberape saat, tidak mungkin beberape minit.. 
peurbahan ini harus di kekal kan selagi hayat dikandung badan..

semoge panjang lah umur untuk terus hidup di dunie sambil memadam dose2 lalu ..

Saturday, 14 July 2012

aku x kate aku baik.. ok..?

bile buat post-post yang berunsur baik-baik..

mesti ade yang kate, heh bajet baik lah tu..
xpun.. depan lain, belakang lain.. 

da biase dengar da orang cakap macam-macam.. 
at least, aku sedar kat mane silap aku kan..? 
pastu aku cube....cube la ubah sikit-sikit.. 
ingat, berubah tu senang ke hah? 
kalo berubah tu senang, nape ramai je orang jahat kat dunie ni..?
sebenar nye, berubah tu senang bile hati tu bukak baik-baik.. 
tengok ngan mate hati.. carik yang +ve , tinggal kan sebaik mungkin yang -ve..
kalo berusehe, pasti berjaye kan..? kan..?

baik le ko doa kan aku ke arah yang baik-baik dari ko ngate aku balik..
betul x..? 


Friday, 13 July 2012

penyelesaian tudung jarang...

okey..
aku ade beberape helai tudung yang jarang.. YE...! yang jarang..
da tau jarang, nape g beli..? sebab cantik kaaaaan..
by the time nak pakai, da susah kan..? sebab jarang, nampak leher..
nampak leher, xtutup aurat.. xtutup aurat, dapat dose lah kan...??

so, tercipte lah inner leher.. tapi tapi... inner leher yang ketat, mengikut bentuk leher xbole jugak dipakai ngan tudung jarang.. KENAPE..? ye, kenape...? sebab nye, kalo pakai inner yang ketat, pastu tudung tu jarang kan...... kalo laki tengok, laki bole agak, leher tu panjang mane, besar mane.. walo pun xnampak leher, cume nampak bentuk leher... itu tetap dikire x tutup aurat..

jadi, macam mane nk buat ni..? carik la inner yang macam tudung syria tu..
xpun, beli je tudung syria.. jadi kan inner.. selesai masalah kan..?
owh, da tau jarang kenape nye gatal-gatal nak pakai jugak..?

sebenar nye tudung tu owang kasik.. cantik okey..!
lagipun, kat kedai2 skang ni, memang susah nak carik tudung yang sempurne.. mesti ade jugak jarang nye..

[aitu da beli inner yang ketat da, xle pakai le gamak nye.. owh.. terime kasih kat sahabat yang menjawab pertanyaan aku berkaitan ngan isu inner leher ni]

permulaan.. itu satu permulaan..

terjumpe ini kat FB, seorang sahabat post sebagai status die..

"Tanda berpalingnya Allah daripada kamu apabila kamu mengasihi maksiat, yakni sayang untuk meninggalkan dosa." (Ustaz Azhar Idrus)


lame dah.. bukan baru-baru ni, rase dah.. rase ape yang aku buat tu, x betul.. 
macam mane nak betul kan balik ni..? aku ade jawapan nye kan..? hurmmmmmm... 

pelan-pelan, bukan sume orang bole berubah secare drastik.. sedari kecik, aku kan da dia ajar, dan di asuh dengan agame yang baik.. al-quran bace tiap hari.. solat kene penuh kecuali mase datang bulan lah kan.. amal kan ajaran-ajaran Islam.. tinggal kan, jauh kan diri dari maksiat.. jadi, patut nye perubahan ke arah baik, lebih baik bukan la mende yang sukar.. 

aku ni, bergerak menjauh kan maksiat..? atau bergerak laju-laju ke arah maksiat..?? 

skang ni, banyak bace artikel-artikel yang mengajak ke arah yang baik.. 
pastu kekadang ternampak post-post kat fb pasal agame2 ni.. bagus kan, ramai yang post mende baik-baik.. 
sume mende ni, macam petunjuk tau.. macam ALLAH nak tunjuk kat aku, masih ade mase tok aku berubah ke yang lebih baik.. mungkin da banyak dose sangat aku ni, so sebelum terjelepuk kat atas jalan yang salah, ALLAH tunjuk kan ade jalan yang lebih indah yang boleh aku ikot.. 

jadi... ape je tindakan aku..? 
ape je yang aku buat untuk menyahut seruan tu...? 
mase sekolah, mase suci dulu, xbanyak buat dose kan, rajin jek aku g surau solat jemaah.. 
ngaji al-quran x tggal.. aku salah kan diri aku la.. bukan salah orang lain kalo aku rase aku ni teruk.. 
sungguh aku rindu waktu itu....... :'( 

masuk matrik lah, aku start jadi x betul kan..? betul x..?
culture shock gamak nye... skang ni pun, masih banyak yang x betul nye kat aku ni.. 
sedih lah.. 

nak macam dulu.. rase baik je.. skang ni, xrase baik pun... 
xtau ape first imppression owang bile tgk aku..
xtau ape pandangan manusie kat aku..
xtau ape tanggapan manusie kat aku.. 
itu baru manusie.. ALLAH pulak tgk aku ni mcam mane agak nye.. 


YA ALLAH... bawak aku ke arah Mu.. kalo aku lalai, kalau aku lemah.. 
bantu aku YA ALLAH.. sesungguh nye, iman aku tu goyah.. 
malu nye aku... aku perlu kan Mu dalam hidup aku sehari-hari.. 
terime kasih tak terhingge untuk hidup kat bumi ni, hiduk kah aku di akhirat kelak..?
malu nye, ngaku Islam, tapi.....
:'(



jage lah hati aku ni, semoge tidak lah terpesong ke arah lain.. 
amin 


Thursday, 12 July 2012

SETAN BERTOPENG KAN MANUSIE...

assalamualaikum dunia..

alhamdulillah, aku masih bernafas...
semalam, seorang teman telah mencerita kan satu hal yang membuat aku sedih..
terlampau sedih... ingin sahaje aku menangis.. tapi, tertahan-tahan..
dalam mase yang same, aku marah... MARAH tau x...??

SETAN BERTOPENG KAN MANUSIE... 

kejahatan itu..! tertanye-tanye , aku tertanye-tanye...
ape yang aku buat sehingge KAU busuk hati begitu sekali?
owh.. mungkin ini padah nye aku buat jahat kat owang lain.. dan di balas pule kat aku oleh orang lain..
what goes around, comes around... well said......

okey lah.. check diri sendiri balik lah..
sebelum ni kan, ade jek aku buat jahat kan..
mulut aku ni, aku sendiri label jahat.. ngaku terus...
aku bukan si serigale menyamar sebagai biri-biri..
aku bukan pure-pure bersih, tapi hati busuk..

ade jahat nye kat aku ni.. memang ade..
ade salah silap yang aku buat..
lepas ni, aku cube.. cube baik-baik lah..
INSYA ALLAH, terlaksane lah kali ni..
jage mulut, diam..!! cakap bile perlu ajek..

mungkin sinar bahagie datang lepas ni kan..
aku xde buat jahat kat orang, orang xde la buat jahat kat aku..
kan kan kan..??
mudah-mudahan lah..
kire, aku x kacau idop KAU, KAU jangan kacau idop aku tau..
pegi lah main jauh-jauh...

aku maaf kan KAU.. harap-harap KAU pun maaf kan aku..

kat teman yang mencerite kan perkare sebenar, terime kasih.. aku mnx maaf jugak lah, kalau ade ko tekejut pape hal yang aku penah cakap selame da 4 sem kite kenal ni.. mnx maaf sangat-sangat..
terime kasih bagitau, patut la aku rase xsedap hati jek.. erm erm..
selamat maju jaye dengan kehidupan sehari-harian..

(^___^)