hah...!

Thursday, 20 December 2012

ditulis oleh AIDEL..

sem 5 ni, xde la banyak sangat cerite nye.. 
tapi, ade la macam-macam jadi kan..
sem 5 ni, kire paling banyak la duit habis..
ye la, makan entah macam mane kan.. nafsu makan tu, xterkawal langsung lah..
pastu, tiap minggu pulak asek nk g jalan-jalan.. 
bukan g bandar pun, takat Tanah Merah, pasar tani kat Jeli, g makan kat kedai yang roti tempayan yang best tu, sekali due kali je la g Kota Bharu.. 

selama menjadi budak Geosains ni, satu sem ade la dalam 2-3 ke 4 ke field trip..
tapi sem 5 ni, ade satu kali je.. tapi banyak jugak gune duit, kite g LANGKAWI....
owh.. syoooook la sangat kan.. sebab ape..?
sebab kite dapat g makan angin.. haha.. ingt senang ke nak g Langkawi kan.. 
rm181 satu kepale.. tapi best sangat-sangat.. naik bot g Kilim geopark.. naik bot island hoping.. best woooooooha.. 
mase naik bot tu, dapat tgk dunie yang terbentang luas.. pulau-pulau berterabur, air laut yang hijau,biru .. oooowh.. air sangat clear, siap nampak ikan kat dalam air.. ikan bilis la, ikan belang-belang la, ikan todak la ( eh todak ke..?)

merase jugak jalan-jalan makan angin dengan kawan-kawan.. tapi xde la melepak ngan sume kawan kan.. memasing ngan geng-geng memasing la..
aku xde geng, tapi aku asek jalan ngan imah, emi, zatil, nafizah, mimie, farah.. ha, jiha ade jugak.. diorang ni konon nye, anak-anak aku la.. haha.. aku la bapak diorang.. haha.. tapi farah bukan anak aku, die opah.. haha.. seronok la.. bukan selalu dapat merase macam ni tau.. terime kasih banyak-banyak ye...

ooowh oooowh.. mase tu, kitowang ade pegi dekat-dekat Pulau Singa.. abg yg bot tu kan, die baling kulit ke dalam air laut tu.. pastu helang banyak-banyak turun menjunam amek .. kire bagi makan la tu kan..
ok, pengalaman baru.. kat jeli xpenag tgk org bg helang makan.. hahahaha.. menarik la.. helang tu, besar nye la hai.. tekejut tgk.. budak-budak ni sume, amek-amek gamba.. ye la, mende baru.. mesti nak simpan jadi kenangan kan.. 

dah la tu.. lain kali sambung lagi la.. meh la tgk gamba-gamba pulak.. 

eh, gamba x sempat nk upload.. nanti la masuk kan gamba lagi.. 


Thursday, 15 November 2012

kawan, sahabat, teman, member..

ade orang kate, kawan tu bukan sahabat..
ade orang kate, sahabat tu bukan member..
ade orang kate sahabat, kawan mahupun member xboleh disame kan dengan teman..

aku banyak berkawan.. tapi aku xramai sahabat..
teman..? member tu macam mane pulak eyh..?

tadi aku baring-baring, ngantok sebenar nye..
pastu terpikir.. aku ni ade ke kawan..? aku ni ade ke sahabat..? 
aku anggap diorang tu kawan, tapi xsangke aku penah dipulau kan oleh kawan-kawan..
sedih..? kecewe..? masalah nye, mungkin kecik kat aku, tapi besar kat kawan-kawan aku tu..
aku tau la aku buat salah silap.. tapi xkan la sampai macam tu aku di hukum..?

mase tu, aku xtau aku nak percaye kat sape..
laki perempuan sume same je..sume aku xbole nak percaye..
aku jadi takut, aku rase keseorangan.. ketakutan aku tu yang buat aku xtau nak pecaye kat sape..
aku rase sume orag pulau kan aku, aku xtau aku yang menyindirkan diri atau memang sume orang tolak aku jauh-jauh dari hidup diorg..

21 taun aku hidop, entah bape taun aku belaja bekawan ngan manusie.. aku xpenah rase mcam mase tu..
itu la pengalaman yang aku benci sangat-sangat.. aku xnak, kalau boleh xnak alami nye lagi..



aku nak berterime kasih kat sume kawan-kawan, sahabat, member atau teman seperjuangan yang menerime baik buruk diri aku.. yang xpernah nak tinggal kan aku hanye aku buat satu salah yang buruk dan jahanam.. terime kasih banyak jugak kat yang sentiase dgn aku mase aku menempuhi saat-saat genting dalam hidup, itu baru sikit dugaana aku kene.. haha..

Sunday, 11 November 2012

cover photo...

Dan, dengan ini aku rase blog ni akan jadi diari bergambar aku.. mulai saat ini..
hi hi


tetibe rase nak google gamba.. 
so, aku taip la 'dream' .. merujuk kepade impian, cite-cite..
dan, tertarik la aku pade gamba di atas..
setiap gamba, mesti di lukis dengan ade maksud tersendiri..

jadi, ape yang aku paham kat gamba ni ialah... 
nampak cahaye tu...? tu future, mase depan lah.. kite kene la terus bergerak ke depan, melangkah ke hujung cayahe walaupun kite xtau pun ape ade disebalik cahaye tu..takot..?
xpe, takot tu sebagai cabaran kehidupan.. setiap langkah yang kite buat, setiap perbuatan yang kite lakukan mesti ade onak duri die kan..?
so, itu la yang disampaikan oleh gamba tu.. 

suke la gamba ni.. it make me happy.. dun no why... 

Tuesday, 6 November 2012

si ulat bulu..



si ulat bulu menjadi rama-rama..
apabila sampai waktu nya, tiada kate tidak untuk itu..
si ulat bulu tetap akan menjadi rama-rama.. 
namun, sejauh mana si ulat bulu menyukai kehidupan baru sebagai si rama-rama..
walhal, rama-rama cantik berwarna-warni, terbang bebas di udara..
tiada lagi hidup susah seperti ulat bulu yang jalan mengesot tatkala ingin bergerak mencari makanan.. 

rama-rama..
hidup nya indah bagai tiada sengketa..
hidup nya bebas terbang ke mana saja..
hidup nya gembira dipuji kerana kecantikan nya..

penuh berpura-pura...
si rama-rama tetap si ulat bulu dalam masa yang sama.. 


sape ulat bulu dalam diri aku..?
sape rama-rama dalam hidup aku...?

[keep in mind, u just can't be both.. that is unfair..] 




Friday, 26 October 2012

mati itu pasti...!

mati.. tamat la nyawe..
perpisah la jasad dengan badan..
pergi lah si mati dr dunie kehidupan.. beralih ke alam yang seterus nye..
mati ni, x mengire usie.. ade org ckap, mati tu org tue je..
tapi ingt, bayi, kanak-kanak pun bole je..

mati ni, die jemput sape-sape je.. ade yang kate, org yg nak mati akan tau die nak mati..
kire da dapat, atau nampak tande-tande.. org sekeliling pulak, akan nampak perubahan pelik kat org yg bakal dijemput mati..

mati..
kalau org tu sakit, org sekeliling da sedie la nk terime kematian org tu..
kalau org tu mati exciden, mmg sume org tekejut.. sedih sedih.
agak-agak, macam mane aku mati nanti eh..?

kalau aku pergi dulu.. agak-agak org sekeliling aku sedih x eh..
ade x org dtg mase tahlil ke, mase kebumi kan aku ke..
mase arwah wan aku meninggal, ramai sgt dtg.. nampak kan arwah disenangi ramai..

kenape aku tulih pasal mati.. entah la..
kekadang rase mcm ajal tu da dkat je..
tapi, cukup ke amalan..?
doso banyak la.. tapi kalau hidup lagi, mesti doso tu betambah lagi..kan..?

Friday, 21 September 2012

aku rindu..

dengan nama ALLAH yang pemurah lagi penyayang.. 

sekarang bulan septmber.. 
dah berbulan-bulan arwah meninggal kan dunia ni.. 
pergi ke alam lain.
bukan lagi berada dalam alam kehidupan di dunia..

minggu ni, aku asek mimpi kan arwah.. 
sedih sangat.. kecik-kecik selalu kene marah kalo buat salah..
memang kami sedare-mare yang same baye ni, takut kat arwah..
tapi itu sume da xde da.. 
mase arwah pergi, aku tengah exam.. aku xbaik pun..
aku xde mase orang ngah mandi kan jenazah arwah..
aku xde mase orang ngah kafan kan arwah..
dan aku xde mase orang tanam arwah..

11 januari 2012.. 2 hari sebelum tarikh lahir aku, arwah pergi..
haaaaaish, rindu nye.. 
nak jumpe, xbole.. 
nengok gamba, xmampu mengubat rindu yang teramat ni.. 

YA ALLAH, tempat arwah wan dalam kalangan orang-orang yang Engkau rahmati..
aamiin.. 

Saturday, 1 September 2012

rabun ...

semua manusie dilahir kan alhamdulillah dengan mate.
tapi bukan semua orang bertuah boleh melihat.. 
ade yang dari dalam kandungan da cacat penglihatan..
ade jugak yang dari kecik da menghidap penyakit rabun kronik.. 

aku..? 
aku alhamdulillah, mate aku sihat aje pada mule nye..
bole melihat dengan baik tanpe memerlu kan bantuan dari cermin mate..
tapi, akibat main game kat komputer yang melampau.. 
aku di sah kan rabun sedari umur 14 tahun..

sikit je power cermin mate aku..
tapi, still x bole melihat dengan jelas terang dan nyate lagi dah..
sampai la sekarang, power makin naik dan makin naik.. 
cermin mate pun, kene la tambah-tambah power nye..

aku da lupe macam mane nikmat nye melihat dengan baik, jelas dan terang..
series dah x ingat..
agak susah la jugak kan bile jadi rabun ni..
kene pakai spek mase nak belaja kelas..
dalam kelas tu, bukan nak duduk depan.. duduk nak belakang2 aje..

ni pun, power mate macam naik aje ni..
haaaaish.. 
nasib baik masih bole melihat lagi ^__^


Tuesday, 28 August 2012

gembire...

hari ni, rase gembire aje.. 
senang je hati ni..
lapang je rase.. 

tadi aku kire duit dalam tabung.. 
syiling aje ade dalam rm80.. 
bagi orang lain, itu mungkin sikit..
bagi aku, banyak lah tu...!
hi hi.. 
pastu... senje tu, aku g umah wan.. 
saje je jalan-jalan.. tekejut nengok pokok jambu eh ngah bebuah dengan banyak nyoo.
jadi, aku pun amek plastik, petik lah sikit.. 
petik dengan tamak nye.. padahal makan sorang-sorang je nanti..

due mende ni, buek aku gembire.. 
rezeki masih xputus datang, walopun aku rase aku ni jahat.. 
aku penah buat jahat kat kawan-kawan aku.. sebab tu aku ckap aku jahat.. 
tapi xde la bunuh ke rompak ke.. 


oooowh.. hari ni.. aku gembire dengan sume yang jadi tok hari ni..
owh, bahagie nye aku rase...!!
alhamdulillah.. terime kasih banyak, ALLAH ...

Tuesday, 21 August 2012

moi famille ^__^

aku xpunya uwang yang banyak bertimbun-timbun di dalam bank..

aku juga xpunya harta yang bermacam jenis..

aku xpunya rumah mahupun kereta..

aku hanya ada keluarga yang tercinta.. mak abah, akak 3 orang, abang 2 orang dan adik seorang. di tambah ahli baru dua orang ipar duai serta penambah seri si adam dan baby amjad ..




Wednesday, 15 August 2012

KEMPEN BERPAKAIAN SOPAN DI TEMPAT AWAM

assalamualaikum... 

aku menyahut seruan, dan tercipta la entry kali ini.. ( ade ke owang bace ni eh )
dengan tercipta nye entry ni, bukan lah aku cakap, aku ni tutup aurat dengan sempurna..
bukan-ukan

korang sume perasan x, sekarang ni, ramai-ramai dan ramai sangat manusie berpakaian SEKSI..? 
seksi di sini aku tuju kan kat kaum aku sendiri, iaitu PEREMPUAN.. kadang-kadang, aku yang segan nengok perempuan terbonjol-bonjol segale mende.. becakap dengan perempuan pun, kene lari-lari kan mate.. aku nye mate ni, nakal jugak kekadang ( mintak maaf )

perempuan pakai seksi
-pakai legging bukan seluar longgar
-pakai baju ketat bukan baju labuh dan longgar
-xpakai tudung free hair, bonjol-bonjol tidak ter-cover
-baju xcukup kain pastu jarang pulak tu
-elok bertudung, tapi baju ketat nampak bonjol-bonjol 
-pakai sekirt pendek, seluar pendek
-elok bertudung, tapi tudung pendek ( ni aku pun buat ni )

laki macam mane pulak..? 
laki ade je, pakai boxer kuar jalan-jalan.. 
=.=" ade ke patut..??

sebagai Islam, jangan la jadi Islam hanya pada IC.. 
seelok-elok nye, jadi lah Islam yang sebenar-benar nye..
mari lah menyahut kempen ini, berpakaian lah seelok nye.. 
insya ALLAH, aku pun nak cube improve care aku berpakaian.. 

terime kasih kepade penganjur, encik azrul.. ^__^
bole tekan gamba kalau ade sesape nak join segmen ni... 

sekian.. mintak maaf kalau ade yang xsenang hati dengan ayat-ayat di atas..

Tuesday, 14 August 2012

cantik nye tulip...!!

perempuan... selalu di kait kan dengan bunge-bunge.. 
mind set ckap, perempuan ni suke bunge ROS... 
eeeeeyh, bukan sume perempuan suke bunge ros, mawar ke ape entah lagi name die... 

TULIP....!! 
ni gamba-gamba tulip... 
ish, teringin nak g belande.. nak nengok ngan mate sendiri, nak usik ngan jari-jari ni, nak bau dengan hidung.. eh? tulip ade bau ke eh.. nak tanam la kat rumah.. tp cuace malaysia ni, sesuai ke ngan tulip ni kan... 


kalau la dapat pegi belande atau mane-mane negare yang ade tulip banyak-banyak macam ni, nak amek gamba banyak-banyak... pastu nak bawak balik sikit.. hi hi hi... 


kecik-kcik dulu, mak penah beli kan tulip yang buat dr kayu.. hahah..
akak pulak penah beli kan tulip yg buat dari kace.. 
nak yang bebetul pulak.. bile bole dapat ni...kawin nanti, nak letak banyak-banyak tulip sebagai hiasan lah.. hi hi...

lain warne, carry different meaning.. 
 pink         caring
purple       royalty
red            declaration of love
white         forgiveness
yellow       hopelessly in love
Violet        faithfulness
Wisteria     steadfast 
Yarrow     good health
Zinnia        thoughts of friends

korang suke bunge ape pulak? >__<

gamba-gamba amek dari encik gOOgle ajek..

Saturday, 11 August 2012

yeeeeeay....

assalamualaikum... 
bulan lepas, aku join satu GA... 


"Miniature Perfume GiveAway by Sally Samsaiman" 


pastu, rezeki aku la.. kire bertuah habis da ni.. 
dapat la perfume seperti dalam gamba-gamba di bawah ... 
^__^

siap ade kotak comel... hi hi..



wangi.. ^_^


terime kasih kepade Cik Sally... ini belog beliau ..
da sampai d hadiah nye ... suke suke suke.. 

xde tajuk...

sesuai sangat lah dengan aku.. 
kenape perlu jadi orang lain, bukan kah itu meniru name nye..?
bukan kah itu some sort of berpure-pure...? 
jadi diri sendiri kan lagi bagus.. lagi elok.. 
iye iye.. walau pun diri ini banyak buruk dari baik, kekal kan yang baik tu..
buang la jauh-jauh yang buruk tu.. insya allah, hidup lebih bermakne bile kite pandai hargai diri sendiri dari kite cube jadi orang lain.. 

walopun aku ni banyak kelemahan, keburukan.. masih ade yang sudi ade di sisi.. terime kasih.. terima kasih.. mase akan datang, harapan aku... kowang masih kekal bersame aku.. 
aku doa kan kesejahteraan sume-sume nye.. moge baik-baik aje la kite sume ni yerk... 


Saturday, 4 August 2012

ibu yang gagal dikesan...

masuk hari ni, sudah seminggu ibu tidak pulang...
tidak kasihan kah si ibu pade anak-anak yang masih kecil?
anak-anak yang masih menyusu badan, ye .... belum putus susu...


si ibu bergerak mengikut deria yang lain..
si ibu itu buta mata nya.. bukan satu, tapi kedua-dua belah matanya..
haaaaaish, si ibu degil... buta, tapi memang jalan-jalan sudah menjadi hobi nya..


hari pertama si ibu hilang, seluruh keluarga gempar.. risau akan keselamatan si ibu yang buta..
si ibu, di mana kau sekarang..?
mungkin si ibu yang tua sudah mati dilanggar kenderaan?
jatuh dalam longkang?


pencarian si ibu sudah sampai ke penamat nya..
pelbagai usaha sudah dilaku kan..
tidak berhasil nampak nya...


tinggal lah 4 eko anak kucing menjadi yatim..
bapak mereka, langsung tidak memuncul kan diri..
lari dengan betina lain agak nya...

Wednesday, 1 August 2012

she..

she is a young girl... seem to be a teenager.. 
when i look at her, there is something not right at her.. 
she smile widely... yea, a nice wide smile that make she look even prettier.. 
but wait...! 
what was wrong with her eyes..? 
those eyes, yes the pair of eyes are telling me she is sad.. 
but why...?

she try her best to hide her sadness and some confusion behind her personality.. 
love to talk, laugh a lot, easy-going, open-minded...
if i can ask her, i love to...
maybe she need someone to talk to.. hey come on, i can volunteer myself.. 

but then.... i realise ... 
she seem doesn't exist...she is just my dream..
but maybe...
she is the other side of ME... 




Tuesday, 31 July 2012

alhamdulillah is the best word for today

tanggal 31 julai 2012 telah menjadi saksi..
detik yang sekian kali nye di nanti akhir nya muncul tiba..
bedebar... sangat berdebar..
celik sahaja aku dari tidur ku, aku terus bangkit dan menekan punat ON di laptop ku..
kelik sini.. kelik sini... haaaish.. mane internet niyh... =.="
ooowh.. aku terlupe nak ON internet..
(that is sooo stupid..)

aku menerus kan niat aku yang terbantut tadi..
keli lagi.. kelik lagi...
tunggu loading.......... ERROR..!
haaaish.. mencabar betul ni..
xpe xpe.. tekan REFRESH...
alhamdulillah bejaye bukak page ni..
kelik sikit.. tggu die loading lagi...
BOOOOOOOOM....!

result exam semester 4 ...!


alhamdulillah.. setimpal dengan usehe aku yang sikit itu..

well done imah.. well done...

Sunday, 29 July 2012

CANTIK....!

entry ini penuh dengan cemburu.. 



agak poyo nak gune bahase inggeris dalam entry ni..

i admit that, i feel terrible for being sooooooo much of jealous to those pretty little girls, pretty ladies, pretty granny, pretty women.. owh.. am i soooo ' comot '..?
am i so ugly ..? i love to compare myself to other person.. yes... i love to compare myself with others and get jealous by their beautiness.. ( suke aku je buat pekataan baru )
yet, the level of jealousy will increase time-by-time, day-by-day.

sometimes, i do visit any personal blogs or FB just to watch their photos..
( i am not a stlaker, hahahha )
even worst, i google a few pictures just to be jealous..
owh dem.. it make it worst.. i get jealous easily ,, look at those beauty lips..!
look at these pair of bright eyes..! her skin, just look at it..! healthy black hairs, long hair for sure..

1.HAIR

i always wanted beautiful, long and healthy hair..
for sure, almost all women dream of that..! i am Muslim and i wear 'tudung', but that is not an excuse for me to have bad smelly hair..

2.beautiful FACE
( include eyes, nose, smile, lip bla bla bla )

natural beauty..heh..! just two words that people always describe the real, not the fake one beautiful ladies..
make up..? they are naturally born to be beautiful ( thank u to their parents DNA) .. they are beautiful with or without make up.. but not toooo over ber-make up sampai tebal-tebal la kaaaaaaaaaaan... owh... senyuman akan menambakn lagi seri muke.. ^____^
i always wish to be one of them.. hooo hooooo...
yessss... i know, it will be my fairytale dream......

3. bertudung
ahaaaaaa.. jangan xtau.. ( tetibe BM pulak)
aku sangat-sangat jeles dengan sume-sume, sape-sape aje lah yang sangat cantik bertudung,,
muke da le cantik, kulit halus xde jerawat, putih pulak tu.. pastu sarung kan tudung.. xkisah la tudung bawal ke, shawl ke yang warne lembut-lembut, mcm pink ke an.. alaaaa... cantik nye..
kalo aku lelaki, mesti cair aku nengok.. hahahahha..
contoh nye.. wardina...heliza pun cantik jugak, comel pulak tu..

4. belong-ing
kasut-kasut...             
baju-baju...
selipa-selipa... 
aaaaaaargh ape-ape aje lah... 
yang comel, cantik, sedap mate memandang.. 


i think i should stop here.. if i continue my writing, i can list all dem fu*king beautful things that i ever dream of.. hahahhahah.. i hate myself for being this person.. tapi, xbersyukur kah aku dengan segale yang aku ade..?
alhamdulillah.. memadai lah dengan usehe aku.. usehe sikit, jadi sikit lah hasil nye.. 
aku malas-malas jage muke, xkan aku nye muke bole cantik mcm sume-sume org yg aku jeles tu kan..?
be grateful with what i have and had.. although i am not beautiful like them, i am happy with my life... dan, aku pendek.. hahahah.. aku suke jek ngan ke-pendek-an aku ni.. xde msalah bagi aku...
hok hok hok~~

"Miniature Perfume GiveAway by Sally Samsaiman"

ini banner rasmi untuk GA ini...
erm..
dalam entry, kene tulih jenis perfume yg kite suke..
eeermmm... errm.... xtau la.. mcam mane ni eyh..?

Friday, 27 July 2012

red velvet owh maaaaaai~~

ini gamba red velvet.. red velvet merupe kan sejenis kek..
first time aku makan ni, mase Cik Dah bawak balik..
soooooodap sesangat~~~

terus jatuh hati kat red velvet...
semalam aku googe la resepi red velvet, konon nak buek la..
konon jek la konon...

Saturday, 21 July 2012

raMadhan

assalamualaikum.. 


Ramadhan menjengah lagi.. 
semoge kali ni berjaye buat ibadah puase , dan ibadah-ibadah yang lain dengan jaye nye..
jadi kan bulan baik ini untuk berhijrah ke arah yang lebih baik.. 


sebulan puase kat rumah... he he he

Thursday, 19 July 2012

boleh kah...?

boleh kah aku berubah..?
mengekal kan perubahan selame yang mungkin..?
berusehe ke arah yang lebih baik... 
bukan semudah mengenal ABC mahupun 123.. 

perlu kan kesungguhan, keikhlasan... 
perlu kan masa.. iye, iye.. MASA.. 

perubahan itu tidak mungkin aku kecapi hanye dalam beberape saat, tidak mungkin beberape minit.. 
peurbahan ini harus di kekal kan selagi hayat dikandung badan..

semoge panjang lah umur untuk terus hidup di dunie sambil memadam dose2 lalu ..

Saturday, 14 July 2012

aku x kate aku baik.. ok..?

bile buat post-post yang berunsur baik-baik..

mesti ade yang kate, heh bajet baik lah tu..
xpun.. depan lain, belakang lain.. 

da biase dengar da orang cakap macam-macam.. 
at least, aku sedar kat mane silap aku kan..? 
pastu aku cube....cube la ubah sikit-sikit.. 
ingat, berubah tu senang ke hah? 
kalo berubah tu senang, nape ramai je orang jahat kat dunie ni..?
sebenar nye, berubah tu senang bile hati tu bukak baik-baik.. 
tengok ngan mate hati.. carik yang +ve , tinggal kan sebaik mungkin yang -ve..
kalo berusehe, pasti berjaye kan..? kan..?

baik le ko doa kan aku ke arah yang baik-baik dari ko ngate aku balik..
betul x..? 


Friday, 13 July 2012

penyelesaian tudung jarang...

okey..
aku ade beberape helai tudung yang jarang.. YE...! yang jarang..
da tau jarang, nape g beli..? sebab cantik kaaaaan..
by the time nak pakai, da susah kan..? sebab jarang, nampak leher..
nampak leher, xtutup aurat.. xtutup aurat, dapat dose lah kan...??

so, tercipte lah inner leher.. tapi tapi... inner leher yang ketat, mengikut bentuk leher xbole jugak dipakai ngan tudung jarang.. KENAPE..? ye, kenape...? sebab nye, kalo pakai inner yang ketat, pastu tudung tu jarang kan...... kalo laki tengok, laki bole agak, leher tu panjang mane, besar mane.. walo pun xnampak leher, cume nampak bentuk leher... itu tetap dikire x tutup aurat..

jadi, macam mane nk buat ni..? carik la inner yang macam tudung syria tu..
xpun, beli je tudung syria.. jadi kan inner.. selesai masalah kan..?
owh, da tau jarang kenape nye gatal-gatal nak pakai jugak..?

sebenar nye tudung tu owang kasik.. cantik okey..!
lagipun, kat kedai2 skang ni, memang susah nak carik tudung yang sempurne.. mesti ade jugak jarang nye..

[aitu da beli inner yang ketat da, xle pakai le gamak nye.. owh.. terime kasih kat sahabat yang menjawab pertanyaan aku berkaitan ngan isu inner leher ni]

permulaan.. itu satu permulaan..

terjumpe ini kat FB, seorang sahabat post sebagai status die..

"Tanda berpalingnya Allah daripada kamu apabila kamu mengasihi maksiat, yakni sayang untuk meninggalkan dosa." (Ustaz Azhar Idrus)


lame dah.. bukan baru-baru ni, rase dah.. rase ape yang aku buat tu, x betul.. 
macam mane nak betul kan balik ni..? aku ade jawapan nye kan..? hurmmmmmm... 

pelan-pelan, bukan sume orang bole berubah secare drastik.. sedari kecik, aku kan da dia ajar, dan di asuh dengan agame yang baik.. al-quran bace tiap hari.. solat kene penuh kecuali mase datang bulan lah kan.. amal kan ajaran-ajaran Islam.. tinggal kan, jauh kan diri dari maksiat.. jadi, patut nye perubahan ke arah baik, lebih baik bukan la mende yang sukar.. 

aku ni, bergerak menjauh kan maksiat..? atau bergerak laju-laju ke arah maksiat..?? 

skang ni, banyak bace artikel-artikel yang mengajak ke arah yang baik.. 
pastu kekadang ternampak post-post kat fb pasal agame2 ni.. bagus kan, ramai yang post mende baik-baik.. 
sume mende ni, macam petunjuk tau.. macam ALLAH nak tunjuk kat aku, masih ade mase tok aku berubah ke yang lebih baik.. mungkin da banyak dose sangat aku ni, so sebelum terjelepuk kat atas jalan yang salah, ALLAH tunjuk kan ade jalan yang lebih indah yang boleh aku ikot.. 

jadi... ape je tindakan aku..? 
ape je yang aku buat untuk menyahut seruan tu...? 
mase sekolah, mase suci dulu, xbanyak buat dose kan, rajin jek aku g surau solat jemaah.. 
ngaji al-quran x tggal.. aku salah kan diri aku la.. bukan salah orang lain kalo aku rase aku ni teruk.. 
sungguh aku rindu waktu itu....... :'( 

masuk matrik lah, aku start jadi x betul kan..? betul x..?
culture shock gamak nye... skang ni pun, masih banyak yang x betul nye kat aku ni.. 
sedih lah.. 

nak macam dulu.. rase baik je.. skang ni, xrase baik pun... 
xtau ape first imppression owang bile tgk aku..
xtau ape pandangan manusie kat aku..
xtau ape tanggapan manusie kat aku.. 
itu baru manusie.. ALLAH pulak tgk aku ni mcam mane agak nye.. 


YA ALLAH... bawak aku ke arah Mu.. kalo aku lalai, kalau aku lemah.. 
bantu aku YA ALLAH.. sesungguh nye, iman aku tu goyah.. 
malu nye aku... aku perlu kan Mu dalam hidup aku sehari-hari.. 
terime kasih tak terhingge untuk hidup kat bumi ni, hiduk kah aku di akhirat kelak..?
malu nye, ngaku Islam, tapi.....
:'(



jage lah hati aku ni, semoge tidak lah terpesong ke arah lain.. 
amin 


Thursday, 12 July 2012

SETAN BERTOPENG KAN MANUSIE...

assalamualaikum dunia..

alhamdulillah, aku masih bernafas...
semalam, seorang teman telah mencerita kan satu hal yang membuat aku sedih..
terlampau sedih... ingin sahaje aku menangis.. tapi, tertahan-tahan..
dalam mase yang same, aku marah... MARAH tau x...??

SETAN BERTOPENG KAN MANUSIE... 

kejahatan itu..! tertanye-tanye , aku tertanye-tanye...
ape yang aku buat sehingge KAU busuk hati begitu sekali?
owh.. mungkin ini padah nye aku buat jahat kat owang lain.. dan di balas pule kat aku oleh orang lain..
what goes around, comes around... well said......

okey lah.. check diri sendiri balik lah..
sebelum ni kan, ade jek aku buat jahat kan..
mulut aku ni, aku sendiri label jahat.. ngaku terus...
aku bukan si serigale menyamar sebagai biri-biri..
aku bukan pure-pure bersih, tapi hati busuk..

ade jahat nye kat aku ni.. memang ade..
ade salah silap yang aku buat..
lepas ni, aku cube.. cube baik-baik lah..
INSYA ALLAH, terlaksane lah kali ni..
jage mulut, diam..!! cakap bile perlu ajek..

mungkin sinar bahagie datang lepas ni kan..
aku xde buat jahat kat orang, orang xde la buat jahat kat aku..
kan kan kan..??
mudah-mudahan lah..
kire, aku x kacau idop KAU, KAU jangan kacau idop aku tau..
pegi lah main jauh-jauh...

aku maaf kan KAU.. harap-harap KAU pun maaf kan aku..

kat teman yang mencerite kan perkare sebenar, terime kasih.. aku mnx maaf jugak lah, kalau ade ko tekejut pape hal yang aku penah cakap selame da 4 sem kite kenal ni.. mnx maaf sangat-sangat..
terime kasih bagitau, patut la aku rase xsedap hati jek.. erm erm..
selamat maju jaye dengan kehidupan sehari-harian..

(^___^)



Saturday, 30 June 2012

itu aku...

gamak nye, bile ngah marah.. sume carutan-carutan nak kuar... 
( ini x bagus) se-elok-nye, diam bile marah.. 

kalau ngah diri, duduk... 

kalo ngah duduk, baraing..
kalo ngah baring, bangun lah...  
[ ini care nak kurang kan rase marah ]

bile da cool, baru la nak rase menyesal dengan carut-carutan yang da dilepas kan tadi-tadi.. tapi, 
terlajak perahu, boleh undur.. 
terlajak kate, buruk padah nye.. 

jadi, mintak maaf bebanyak kat sape-sape yang terlibat.. 

Saturday, 11 February 2012

Perempuan dan Angan-angan..

assalamualaikum.. 


waaaaaaaaaaaa~~
angan-angan.. satu mende yang seronok.. 
kekadang, angan-angan boleh jadi kenyataan.. 
tapi.. tapi... 
bukan dengan petik jari aje, kene le ade usehe jugak... 


perempuan suke berangan ek..? ape yang di angan-angan kan tu?


1. DUIT
haaaaa.. ini aku le.. owang lain aku xtau.. seronok kan kalo ade banyak duit..
bole beli macam-macam.. bole beli makanan banyak-banyak.. bole beli baju banyak-banyak.. 
beli beg, suar.. bole g melancong lepak tepi pantai ke..  
kalo dapat g Gunung Kinabalu, best jugak tu.. 


2. KAWIN
ini memasing suke jugak ni... tipu le kalo xpenah pikir, berangan pasal kawin.. 
nak baju kawin wane ape..
nak kawin kat mane, dlam taman ke, simple-simple je ke..
pastu pikir lak nk hanimun kat mane.. 
hahahhahahha.. ciss..


3. ANAK
da kalo berangan pasal kawin, mesti terbawak-bawak ke anak..
nak anak cecomel aje..                                                  
pastu mule r pikir, nak bape ramai.. 


4. RUMAH
rumah pulak.. nak besar mane.. nak yang cam mane..
nak umah kayu ke flet ke banglow ke..
kaler ape, gaye macam mane.. 
ceyh.. memacam la kan.. 
5. KERJAYA
berangan-angan.. habih belaja nanti keje ape..
mampu ke nak keje dlam bidang yang ngah belaja skang..
mampu ke ...
pastu keje kat mane .. 




kesimpulan nye, suke berangan pasal hidup la kan.. 
tapi, kalo malas aje... (ini aku la ni) 
kalo malas, macam mane angan-angan nak jadi kenyataan?
kene la bergerak, buat sesuatu jugak..
baru la dapat kecapi sume tu.. 

Wednesday, 8 February 2012

Makhluk..

assalamualaikum..


hari ini.. aku tersenyum gembira..
aku pernah merasa gembira, tapi kali ini gembira itu ada punca nya ..
tidak perlu aku cerita perician nya..


aku seperti tidak percaya....
mimpi itu menjadi nyata...
kalo dulu aku kata, tidak..
sekarang akan aku jawab, ya..
penuh yakin akan aku kata kan Ya..
he he he..mungkin dengan senyuman aku kata ya..




pelangi tidak akan wujud kalau cuaca cerah..
pelangi tidak akan muncul ketika hujan..
pelangi bukan muncul setiap masa..
cahaya sang mentari ditemani rintik2 halus hujan, menghasil kan pelangi..
pelangi yang berwarna-warni indah sekali..
bagi aku, pelangi begitu sukar dilihat.. jika berjaya melihat, bertuah la orang itu..


pelangi, mampu membuat bibir ku tersenyum.. 
ketawa ku terbahak-bahak..
hati aku berbunga-bunga...
kekadang.. aku tersenyum sendirian.. 
dalam tidur aku juga mampu tersenyum.. 
hahahha.. bukan aku gila.. 
cuma.... cuma.... aaargh.. 
begitu sukar di ungkap dengan kata-kata... 


erm.. 
tidak bertepatan aku gambar kan semua ini dengan pelangi.. 
pelangi tidak kekal kan..?
tapi, pelangi aje yang terlintas di pikiran saat jari menari-menari dengan pantas..
lagipun, pelangi itu susah dilihat, tp berbaloi sgt kalo dapat.. 
he he he... 


hidup.. ibarat sehelai kertas putih, kosong, suci bersih..
angkat jari, genggam lah pensel..
lukis, lakar seindah mungkin.. 
warna kan dengan warna-warna indah.. 

Saturday, 4 February 2012

blog medium meluah kan rase.. hahahhaha..

assalamualaikum..


sedar kah kite... 
aku manusie.. ko juge manusie.. 
aku x sempurne.. ko juge begitu.. 
atas muke bumi ni, memang tiade manusie yang sempurne.. 
kite pun xtau sempurne itu bagaimane.. 


aku buat salah.. ko juge buat salah.. 
ye, aku tau.. kelancangan mulut aku, keterlanjuran kate-kate aku itu.. 
ye, aku tau.. kalo aku dangan ko.. 
ko la yang baik nye.. 
aku la penyumbang masalah nye..
kalo aku dengan ko, ko la yang bagus nye.. 
ye aku tau.. aku tau sume itu.. 


selame ini.. aku selalu aje bising.. 
penah dgr kate-kate 
SILENT IS THE BEST SOLUTION 
diam ye.. erm.. aku memang xreti diam.. 
aku kan paling bising antare yang bising..
hal ini, sume pun tahu kan.. 


aku cume menyuare kan pendapat aku.. 
aku tak mintak pendapat aku diterime owang.. 
pendapat aku tu pun sebenar nye, buah pikiran owang lain.. 
owang tu, xberani nak bersuare.. aku tolong sampai kan aje.. 
pendapat ditolak. aku okey aje.. 
xde masalah pun... 


tapi itu lah.. 
disebalik ini sume.. 
pasti ade suare-suare yang ko xtau ape kate mereke.. 
aku xtau kenape aku terpilih untuk tahu..
aku tersepit dlam situasi kali niyh.. 
aku xmenyokong mane-mane.. 
tapi disebab kan tindakan aku yang awal-awal tu..
menampak kan, aku berade di pihak kiri.. 


TERLAJAK PERAHU BOLEH UNDUR-UNDUR
TERLAJAK KATE, TERIME AJE PADAH NYE..


maaf kan aku..
i am really mean it..

sebelum tido

maaf kan 

ke-celupar-an mulut..


ke-lantang-an suare.. 


ke-jahat-an diri..


dan ke-ke yang lain...

selamat menjengah ke alam mmpi..


sebelum tido Islam,semoge bgun masih lg Islam..

Wednesday, 1 February 2012

he he he

suatu masa dulu.. 
aku penah merangkak-rangkak dalam kegelapan.. 
aku di himpit perasaan yang menyesak kan ..
yang mengganggu emosi dan fikiran .. 


dulu nya, aku berdiri gah.. mugkin terlalu megah ..
sampai kan aku jatuh, tersungkur tak berdaya aku bangun sendiri.. 
manusie sekeliling yang simpati, hulur kan tangan mereka.. 
lemah.. aku lemah.. 
walo di beri tongkat sebagai pendamping, aku jalan tidak sempurna.. 


menangis aku dalam tawa.. tawa aku menutup tagisan..
tersenyum lebar.. itu sudah cukup menutup kesedihan , kekecewaan aku.. 
tidak semua tahu rasa hati aku.. 


terima kasih kepada yang menyokong..
yang xpenah rasa penat menghulur tangan.. yang memapah aku..
yang selalu ada dalam setiap langkah aku untuk aku maju ke depan.. 


kini.. sudah setahun berlalu .. 
aku, aku .. aaaaaku....! 
sudah mampu tersenyum tanpa di paksa.. 
sudah mampu ketawa dan bergembira.. 
hidup aku indah dengan kehadiran kalian, teman-teman..





Sunday, 29 January 2012

kowang buat aku stress sikit ...

ye ye ye..
berseronok la kalian dgn kemenangan tadi..
2-1 aje pun..
ye, MENANG kan..
tahniah kalian.. tahniah aku ucap kan..


tapi xpayah la serang mental aku..
serang ramai-ramai kat FB kan..
buat aku naik angin aje..


abg Rooney x main lak tadi..
kecewe aku...

Thursday, 26 January 2012

i wont give up ~~

mule-mule rase nak copy terus
JASON MRAZ nye lagu
              i wont give up on us 


aku amek sikit lirik die.. malas nk copy sume ...

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up