hah...!

Tuesday, 27 December 2011

untuk kawan.. aku mnx maaf

assalamualaikum kawan..


mase mule2 masuk sem.. aku setie ngan kowang lah..
pegi kelas, dalam kelas, lepas kelas ..
aku dgn kowang lah.. 


makan siang, makan malam..
pun dgn kowang...


lepas tu, aku selalu lepak2 dgn bebudak kurnia jaya.. 
jalan-jalan dgn moto kesayangan.. 
aku heret rumate aku jugak.. 
kalo xde die, nanti aku sorang aje perempuan nye.. 


memang, aku sedar.. 
aku ade mate nak tgk.. aku ade hati nk rase.. 
aku tau, aku jadi x rapat dgn kowang kan.. 
malam aku, mmg dengan bebudk niyh.. bukan dgn kowang lagi..


petang-petang aku lepak pantai.... pun dgn diowang..
kenape bukan ngan kowang...?
pastu, sume jadi lain kan.. dah x macam dulu dah..


kekadang, aku rase aku yg kene pinggir.. 
kekadang aku rase, aku yg meminggir diri..
mungkin aku ni KACANG LUPE KAN KULIT..?
sombong ke aku skang niyh..?
aku yang salah.. minta maaf.. 
aku mmg xpenah salah kan kowang (jgn risau)
mungkin dengan mnx maaf aje, x cukup kan..
heh..sungguh aku rindu mase nak lelepak ngan kowang..
macam mane entah aku nk tebus sume ni balik..


kawan.. kowang penting...
tahu.. kalo aku serabut.. pastu aku dgr kowang bising2.. gelak2..
ade semacam, taman bunge wujud lam hati.. (bahagie lah) 
seronok tahu, tgk kawan2 seronok.. 
kalo kowang susah hati, aku pun susah hati ( ye ke eyh )


kepade DIARI aku.. 
aku mnx maaf sesangat.. 
aku memang jarang pegang enpon.. serius..!
aku topap pun bile perlu..
kadang2 tu, aku mnx rumate aku share kedit aje... 
(sbb malas sgt nk topap) 
manusie berubah.. aku xmo r la, idop ko dibebani ngan mslah aku..
well, ko pun tau kan.. aku niyh, sume mende jadi mslah kat aku..
sbb aku tgk, ko skang x macam dulu lah...
nampak sgt, ko serabut dgn dunie ko.. 
aku mnx maaf.. bukan aku xnak ade untk ko.. 
(xkan aku nk cakap kat sini pulak kan..?)


maaf kawan-kawan.. aku bebetul mnx maaf.. 
aku bukan reti nak cakap depan2.. 
nanti kowang rase pelik pulak.. (malu lah)
kawan-kawan.. kite lame lagi, ade lagi due taun lebih kan..
semoge aku diberi kesempatan tebus sume ini.. 


layak kah aku diberi peluang ? 
ye, aku rindu..
ye, aku sayang.. 
(ape macam jiwang-jiwang pulak niyh)

Thursday, 22 December 2011

panjang lagi perjalanan

assalamualaikum..

selagi nyawe di kandung badan, perjalanan kat muke bumi harus di terus kan..
xboleh nak berhenti sesuke hati lah..
mungkin boleh jalan pelan-pelan..
xpayah nak gopoh lari lelaju...

rancang perjalanan.. iye.. rancang baik-baik..
tapi ingat lah, x semesti nye yg kite rancang tu jadi..
kite xde kuase nak tentu kan sume mende lah..

ape-ape jadi dlam perjalanan tu..
pandai-pandai lah timbang baik buruk nye..
tapi manusie kan.. selalu aje lalai..
sampai yang buruk tu jugak yang nak dipilih..
yang baik, kekadang tau.. tapi xde lah nak pilih..
nak pandang pun macam xmampu aje..
manusieeeee kaaaaaaaaaan~~


(xtau lah merepek ape pepagi bute niyh)

Monday, 28 November 2011

idop bagai roDa

assalaMualaikum..


kate orang.. 
idop ni bagai roda.. 
berpuSing.. BerpuTar.. Golek-golek..


kadang-kadang kite duk bawah..
kadang-kadang kite kat atas..


ade mase, golek-golek langgar taik.. 
ade mase, jalan smooth aje..
ade mase, jalan langgar lubang.. xpun kene main elak-elak lubang.. 


dalam idop ni.. kene pandai lah bawak diri.. 
ini sume dunie aje.. setiap langkah kat dunie ni, will lead us mase akhirat nanti.
jadi, beringt lah setiap kali nak melangkah tu.. 


-iMah-

Friday, 25 November 2011

too

damn.. 
i think, that step is not necessary.. 
owh nooOoo..!


things gonna be worst, i guest.. 
well, at this time .. people always say 
IF I HAVE A TIME MACHINE, I WANNA GO BACK TO ONE HOURS before that hapen..

Wednesday, 23 November 2011

kelantan dan musim tengkujuh..

assalamualaikum.. 


sume pun tahu, sekarang MUSIM TENGKUJUH.. 
ye, musim hujan... aku kat Kelantan ni.. jadi, mmg merase la main ujan, banjir.. 
hujan sangat lebat, pastu angin kuat... da macam ribut da kan.. 


bukan sume orang dapat rase musim tengkujuh kan..?


kesian kat mangse banjir.. 
kesian kat owang naik moto redah ujan, sbb nak balik umah, balik dr keje.. 
kesian kat umah owang yg tenggelam dek air..
kesian kat owang yang hanyut, mati lemas.. 
kesian kat owang yang harte nye rosak, punah dek air.. 


masih x bersyukur lagi kah..?
aku, selese duduk atas katil tanpe risau sume itu.. 
ini gamba UMK , banjir...


aku duk kelantan, kawasan aku alhamdulillah x banjir.. 
tapi UMK, banjir da.. 
habis lah tenggelam kusi meje.. bas kontot da xleh jalan.. rosak jugak..
macam mane nak belaja lepas ni kalo sume tu da punah..? 


YA ALLAH, dugaan ni.. tabah kan kami YA ALLAH.. 
jangan kami putus ase, jangan kami merungut sangat...
sesungguh nye, ini baru sikit.. 

Friday, 11 November 2011

yeaaaay untuk 11/11/11 ???

assalamualaikum.. 


heh.. 
kat FB, memasing duk sibuk perang status.. 
sume lah nak buat status pasal 11-11-11 


nombor cantik lah.. kalo beli nombor ekor,
BELUM TENTU KENE LAH..! 
haaaaaaaaaa.. 
sibuk lagi pasal, DAJJAL lah, FREEMASON lah.. 
[ini aku xmau komen lah]

pape pun kan, sume tu ALLAH dah tentu kan.. 
jangan lah amek , percaye 100% kat pape yang kowang bace tu [sape yang tahu , tahu lah ]

YANG PASTI nye lah kan.. 
ramai yang nikah 11-11-11 ni kan..?
tarikh cantik, senang ingat kan..? 
macam best lah nak abadi kan detik-detik manis.. 
ye dak..?


mesti ramai jugak mak-mak nak anak die lahir tarikh ni.. 
lagi-lagi yang lahir kat Terengganu.. 
nanti dapat ic 111111-11-xxxx
bukan main banyak nombor satu..!

ape jadi kat aku mase 11-11-11 
yeeeeeeeeeeeeeeeeeeay..! 
virus merai kan tarikh ni sebaik mungkin lah.. 
lappy aku diserang pukul 2.11 pagi.. 
nice one lah VIRUS.. 
sayang kamoOo lebih laaaarh.. 



Thursday, 10 November 2011

Dating Dating..

assalamualaikum.. 


hari ni, aku jalan-jalan.. sambil makan, aku usha manusise... 
suasane sekarang, sangat lah berbeze degan suasane 
5-6 tahun dulu.. 


kalo dulu, memang la ramai je remaje termasuk kanak2 berdating.. 
tapi, xde la daring sgt.. xde la berani nak pegang, peluk  apetah lagi bercium2 kat khalayak ramai.. 
[eyh.. aku penah la dating zaman sekolah dulu, sbb itu aku tahu...(?)]



zaman aku bergelar pelajar sekolah dulu, kalo g dating pun, g makan eskim.. 
g makan kat kfc.. g beli pen/pesel sesame.. ini mase dekat2 nak exam lah ni..
itu pun, ramai-ramai... nak kuar berdue, takut wooOoo.. 
sangat x berani lah.. 


itu zaman dulu-dulu, 


MACAM MANE NGAN ZAMAN SEKARANG..?


ape yang aku nampak.. 
ape yang aku perhati kan.. 
muke budak-budak, tapi....?
peluk-peluk, tanpe segan silu...
tangan tu, menjalar entah ke mane-mane entah, tanpe rase malu.. 
ade lah yang main dukung-dukung, 
(bajet romantik lah tu) 




macam ni ke anak bangse zaman sekarang? 
macam mane dengan zaman akan datang, kalo yang sekarang pun... [xtahu nak komen macam mane]


haish.. bukan nk kate diri sndiri baik.. 
tapi... 
nengok cermin , teliti diri lah kan..
aku pun, banyak lagi yang x betul nye.. 


semoge, kawan-kawan aku, kenalan aku, ahli keluarge aku, sesape yang bace ni, termasuk aku dan sume lah.. terhindar lah dr gejale xsihat ni...
malu kalo mak abah nengok tau...!
malu satu hal.. sedih satu hal.. 


p/s same-same lah baiki diri .. 

Saturday, 5 November 2011

did I forget something?

i used to have a diary..
where i keep my dirty  little secret(s)..

i used to have a diary..
where i wrote every single beautiful things that happened..

i used to have a diary..
where i wrote my feelings..

i used to have a diary..
where i wrote those hopes and wishes..

and now..
where is my diary?

Sunday, 30 October 2011

kami MONANG..!

assalamualaikum..

yeeeeeeeeeeeeeay...!
alhamdulillah jgn lupo nak ucap an..
tahniah yo Negeri Sembilan..!

tak sio-sio den poie nengok bola kek kodai acik tadi..
seronoooOoOk...!
terimo kasih kepado penyokong Kelantan tadi..
diowang sokong skuad Negeri Sembilan..

osah haghok eyh kodai tadi..
bahagioOOoO...!

Wednesday, 26 October 2011

jangan kentut lam flight...!

assalamualaikum..

hari ni, aku nek flight dari kelantan ke LCCT..


 ngah syok layan view awan-awan yang cantik, tibe2 ade bau BUSUK menusuk ke dalam idung aku.. spoil beb.. sepanjang perjalanan yang ampir sejam tu, EMPAT kali manusie tu kentut.. aku xtau sape kentut.. sbelah aku xde orang.. mungkin org depan aku la agak nye..



serius-ly .. len kali, jangan kentut dalam flight..
kesian kat penumpang lain tahu..
terpakse tahan nafas sementare bau tu berlegar-legar di ruang udare..

=.=" kesian aku tadi...

Tuesday, 6 September 2011

mari menabung~~

assalamualaikum..

owkey.. tadi aku nampak tabung syiling aku..
aku pun dengan rajin nye..
kire la syiling yang terkumpul tu..
ade la sikit, dari xde langsung..
nanti kalo rajin, nak g masuk bank la..
(^____^)

dari kecik lagi, mak abah suh menabung..
bagus ke menabung ni?
jawapan kepade soalan tu, mesti le BAGUS..

dengan menabung,
-kite ade la duit.. 
-dapat gak elak pembaziran.. (eyh, yeke ?)
-ade simpanan mase depan
-boleh gune waktu terdesak
-simpan kat tabung Haji, susah nak kuar kan.. sbb xde kad atm.. bile da cukup, boleh la g Haji.. 
-boleh gune nak kawin nanti.. ha ha ha.. tunang boleh gak..
-xde la mintak duit kat mak abah kan? bukan le xde langsung.. mungkin kurang sikit la.. ni kire berdikari la ni.. 
-hah, ape lagi eyh faedah menabung? da macam nak wat karangan UPSR je pulak.. (^^.) hu hu

tunjuk sikit je.. sebab sikit je yang ade.. ha ha ha..

peribahase yang di gune dulu, kini dan selame nye..
SIKIT-SIKIT .. LAME-LAME JADI BUKIT 

ape tunggu lagi? mule kan la menabung dari sekarang...
ye, sekarang laaaaaa..
(^^,)

Monday, 5 September 2011

abah kate...

assalamualaikum..

abah cakap, kito jangan lawan org tuo..
sobab eyh, da tuo nanti, kito xtau perangai kito macam mano..
mungkin lagi teruk dr org tuo yg kito bagi layanan buruk tu..

abah cakap, imah ni la suko lawan ckap owg tuo..
abah maksud kan, wan la tu..
hahahha.. kono muko aku sekali..

sobab tu la, waktu wan duk ospital...
imah xponah jago..
abah xponah bagi imah jago wan..
sobab eyh......
xpayah la tulih sini....

owh terok nye aku..

Saturday, 27 August 2011

mane pergi rase SayaNg?

assalaMualaikum...

tengok tajuk.. agak-agak citO pasal apO agak eyh ni?
eh.. bukan.. bukan..
ni bukan sayang sayang antare pakwe makwe laaaaa..

perasan ke kowang... duniO sekarang, semakin banyak
 pembunuh, perogol, penjenayah, pencuri, penculik
dan bla bla bla...

anak bunuh bapak..
bapak bunuh anak..
cucu cincang nenek..
pelajar tumbuk cikgu..

ape jadi ni? dulu la kan..
zaman aku kocik-kocik..
kes-kes macam ni... adO memang la adO...
TAPI kurang sangat-sangat..
masih boleh di bilang ngan jari laie..
sekarang ni..? boleh koba hari-hari ado kes bunuh-bunuh ni kan?

manusiO... da xdo rase sayang ke dalam diri tu?
da xde rase kasihan ke?
da xde rase kasih ke?
mane pergi sifat sayang menyanyang dalam hati, dalam diri tu?
napo sanggup men bunuh-bunuh ni..
haish.. takOt weyh..
nak kuar umah pun xtau selamat ke x..

owang men simbah-simbah asid sesukO hati..
ape diowg rase?
seronok? puas hati?
TAK PAHAM LA...!


ini la aku pikir sebelum tidO ni..
dah la.. nak tidO..
semoge kito selalu dilindungi..
jangan jadi jahat ye.. (^^,)

Thursday, 25 August 2011

serGeant keroro ajak kongsi wallpaper latop

assalaMualaikum..

ni segmen ke eyh?
lebih kurang macam tu la..
sergeant keroro suh kongsi wallpaper latop..

taaaaaaadaaaaaaaaaaaaaa....!
this is mine.. simple and nice..
black anda white.. ade sikit-sikit oren..
kalo nak kongsi jugak..
sile ke sini --> KERORO

Wednesday, 24 August 2011

terime kasih abang Polis..

assalamualaikum..

lopeh aku solat maghrib.. aku kuar poie kodai..
nak boli susu cair... nak buek dadih..
sebolom kuar umah, abah posan...

kak teh, jangan lupo pakai helmet.. 

okey... aku ignore.. aku bawak helmet.. tapi x pakai pun..
da le lalu dopan Balai Polis.. memang nak jadi citO..
aku lalu sebolah abang polis..
dio bawak moto lombab sangat.. aku pun men suko hati yo potong..
hahahhahhaa..
sekali tu, dio koja aku..

aku pun bonti la.. sobab da sampai kodai..
ngeng x ngeng.. aku toleh belakang..
abang polis ado belakang aku..
teeeeeeeeeeeeeeeeeeeet..
dio mnx IC ngan lesen..
pastu bebel-bebel sikit..

pastu dio cakap.. saye nak saman ni.. 
eh.. lupo bawak buku saman pulak... 
ko bawak buku saman x? dio tanyo kawan eyh..
aku x bawak la.. kawan eyh jawab..
awak duk mane..? dio tanyo aku.
dalam hati aku ni.. laaaaaa.. da pogang IC aku... tgk la alamat kat situ..
laie mau tanyo..

hahahhahaha..
kalo x ponah buek hal.. tetibo buek, memang akan kantoi la kan..
tu laaaaaaaa.. abah suh pakai helmet, xmau pakai...
nasib baik, alhamdulillah xkono saman.
kalo kono tadi, memang abah marah la an..

owh.. by the way.. abang polis tadi ensem.. 
polis baru agak nye.. xponah nampak pun.. 
mudo laie.. (^^,) 
terimo kasih la sobab xsaman saye.. 


ye, aku tau aku salah.. aku ngaku ok salah aku..
sobab x pakai helmet, x ikot cakap abah..
aku x puas ati la, laki lain xdo pulak kono tahan.. tgk lesen ic bagai??
nampak x adil kan..
nak je aku sepak laki-laki yang x pakai helmet yang lalu dopan aku tadi..
biar jatuh guling-guling...
hahhahhhahha...

aku x benci lelaki...

assalamualaikum...

nape kau x suke aku? aku sayang kau la.
ye laaaaa, aku tau aku ni sape..
aku ni xlayak untuk kau kan..

what the???
hey lelaki.. ko ingat senang-senang je aku nak terime kau, just like that..
kau nak aku cakap AKU PUN SUKE KAU JUGAK...?
AKU PUN SAYANG KAU JUGAK..?
mahal tau ayat tu.. bukan aku boleh cakap kat sesape je..

dan tetibe kau ungkit kisah aku kene dumb ngan ex aku 6 bulan yang lalu.. ape kes??
eyh..? 6 bulan ke..? xkisah la eyh bape bulan....
penah rase ke kene dumb?
tau macam mane rase nye?
ha ha ha..


aku boleh gelak kan diri sndiri dalam hal ni..
rase macam bodoh sangat bile nangis bagai nak rak dulu..
kene dumb, xsangke rase nye sakit sampai kan ....
entah le.. aku macam trauma je nak ade pape hubungan dengan lelaki.. BUAT MASE INI.. 
aku xkate aku benci lelaki..
dan aku xkate aku xnak ade pape hubungan dengan lelaki langsung..
haish.. payah betol kalo nak cakap dengan manusie yang xpaham bahase niyh..
serabut kepale.. =.="

jangan la tuduh aku yang bukan-bukan.. aku x benci lelaki la.. 
dan aku normel, suke laki je.. xde nye aku nak menyimpang ke jantina same aku..
just give me time to heal..
aku rase la.. aku xnak gopoh-gopoh, terburu-buru nak ade lelaki dalam hidup aku.
ye, aku maksud kan pasangan, pakwe ke ape ke..
aku boleh tunggu lagi..
memang la aku nak ade sowang laki.. tapi bukan la macam ni care nye..
just dont push me, okey.. 

mase nye xsesuai la..
aku masih trauma tau x.. betol ke aku trauma?
aku xnak kene dumb lagi.. hahahaha.. aku takOt..
memalu kan betol..
aku penat da rase sedih lepas kene dumb..
nangis macam owang mati laki, mati anak..
aku xnak rase lagi..!!
paham??


buat mase sekarang ni..
aku memang xde hati kat kau.. sikit pun xde..
(kejam pulak ayat ni)
ko jangan la over caring sangat..
kau jangan la nak halang ape aku nak buat..
ko xpayah la nak halang dengan sape aku berkawan..
xperlu semue itu.. seriously, xperlu..

but, deep in my heart.. 
i am very sure that, i am not the girl u are loOking for.. 
i am terribly sorry .. 
u r a King but i just can't be ur Queen.. 

Tuesday, 23 August 2011

Kenangan bersaMa kad raya

aku akan gune loghat N9 yerk..  kalo xpaham, boleh la tanye (^^,)

assaLaMualaikuM..
nampak gamba ateh ni? segmen kali ni, anjuran beliau..
boleh la tokan kat gamba tu kalo nak join jugak..

den nak cito memori waktu den umo tigo boleh taun, waktu tingkatan satu..
waktu tu.. den duk ostel .. paling best la waktu tu..
memasing berlumbo-lumbo kumpo kad ghayo. macam ado pertandingan pulak..
sapo ado kad gahyo paling banyak, dio la paling hebat.. dio la paling femes..
konon la femes.. he he he..
(kumpo-kumpul)

waktu tu.. menarik sangat.. sumo excited nak dapek kad gahyo..
luar bilik masing-masing ado poti sughat .. (peti surat)
balik dari sekolah.. memang excited nak poie cek poti sughat..
nak nengok, ado tak kad ghayo tok den..
kalo ado.. muwahahahhaha. HAPPY...!
kalo xdo, KECEWO la jawab eyh..

poie sekolah, kawan den namo Amat hulou kad ghayo.. (hulou=hulur)
waaaaaaaaaaah.. sapo bagi ni Amat..?
Amat ckap, ni ABANG X bagi..
muwahahhahaha..
sukOo eyh dapek kad ghayo dari ABANG X ..
hik hik hik.. (^_^)
bertambah koleksi kad ghayo den..

waktu minggu terakhir seboloum ghayo,
kitowang pun kigho kad gahyo memasing..
yeaaaaaaaaaaaaaaaaaaay.. aku dapek paling banyak..!
aku monang... yes yes yes..
pastu baco kad ghayo kawa-kawan..
boleh kato ayat dalam stiap kad hampir samo yo..

baju ghayo bapo pasang. poso ponoh tak. 
buek kuih apo. nanti datang la ghayo umah den. 
ini la ayat dalam stiap kad ghayo.. samo yo pulak...

sekarang ni.. da tak macam dulu kan.. dulu owang ghajin boli kad ghayo, pehtu pos kat kawan-kawan.
series.. dapek kad ghayo memang seronok.. (^^,)
taun ni, kalo dapek SATU kad ghayo pun, da melonjak kegirangngan dah..

Saturday, 20 August 2011

buang anak? bilo nak berakhir?

asSaLaMuaLaikuM...

arini selak-selak surat khabar...
sedih hati.. orang jumpe baby kat surau..
nasib baik budak tu hidup lagi..
xdo la berdoso mak bapak budak tu sbb bunuh anak kan?

ye... waktu buat maksiat, berziNa buat seX..
soNok bukan main... ibarat dunia ni ana yang punya..
sudah sudah la tu..
sampai bile masyarakat nak di saji dengan berite-berite buang anak?
TAK KESIAN KE?? 

yang buang anak satu hal..
yang bunuh dan buang satu hal...
yang gugur kan kandungan satu hal..

seriously..
aku doa sangat-sangat..
manusie yang lain jadi kan mondo ni pedoman..
semoge kite terhindar dr mondo-mondo macam ni..
mintak jauh sangat-sangat...
(aku pun takut kalo mondo ni jadi kat diri aku sendiri...)
aku bukan cukup alim nak cakap pasal doSo pahaLo.. 
tapi aku tau le mondo ni sumO berdoSo bosa...!

doso ZINA satu hal.. doso BUANG anak..
pastu kalo mati budak tu..
da doso membunuh pulak...
aduhai... banyak eyh doso kan?

xdo hati perut la mak bapak budak ni..
buang dalam tong sampah..
buang kat longkang.. tau x.. itu manusiO ado nyawO...!
bukan anak patung..
anak anjing kalo aku suh ko sembelih, sanggup x?
xsanggup kan???
sebab apo? kasihan?
abih tu? anak sendiri apo ku buang merato-rato pulak...?!!?

nak sangat dunio ni aman dari mondo-mondo macam ni..
da xsanggup da nak nengok mondo macam ni kat surat khabar, kat lam tb, intenet ke..

semoge kite jauh dari melaku kan mondo ni..
amin.....
tolong la sayang kan nyawo manusiO... 
anak kucing ko boleh sayang...
anak manusio xkan x boleh?
jangan la main bunuh-bunuh macam tu je..
kejam tau x..

ni contoh je ni.. keluarge Simpson..


sapo xponah buat.. jangan buat... 
sapo da ponah buat.. balik le ke jalan yang betol.. 
selagi nyawo dikandung badan.. 
(^^,)

Friday, 19 August 2011

BABI..! aku xmencarut la..

asSaLaMuaLaikuM...

hahahhahahha.. tetibe je nak cite pasal Babi..
aku ade kenangan kalo owang sebut pasal babi ni..

okey.. aku tempek gamba yang ni je.. xsanggup nak letak gamba real..
xselere makan kalo tatap gamba babi real..
owh pelisSssSss....

Babi ni kan haram... jadi memang payah la nak tengok babi jalan-jalan dalam kampung..
kalo kambing atau lembu.. tiap petang boleh tengok kan?
zaman sekolah dulu... kalo sesape dapat tengok babi..
mmg rase macam..... peeeeeeeeeeeeergh.. babi siooot...!
mesti berite dapat tgk babi tu tersebar luas..
sume akan tau la yang die dapat tgk babi... 

aku penah nengok babi.. waktu tu aku duk ostel.. xde la hutan sgt..
aku xtau babi datang dari mane...
macam biase... lepas prep petang.. aku poie tandas nak basuh baju sume..

aku terpandang ke arah dewan makan..
EYH??? BABI KE TU?? 
aku pun jerit kat acik dewan makan..
ACIK BABI ... ACIK BABI... 
acik tu marah la.. die ingt aku mencarut... hahhahaha..
sekali tu.. die pandang sebelah kiri..
OMAK KAU..! BABI...! 

berdekah-dekah aku golak an acik tu.. tu la.. aku nak acik tu sedar ado babi kat situ..
kang x pasal2 kene sondol dek babi tu..
aku xde la kurang aja nak mem-babi kan acik tu.. 

besar weyh babi tu.. gemOk nak mampus...
jalan pun kedek2 je.. due ekor.. satu suami.. satu bini..
warne eyh pulak.. coklet gelap..
bukan yang kaler merah jambu tu..
bukan-bukan... itu babi wat sup...
banyak-banyak pengalaman kat ostel..
 BABI jugak yg aku ingat...
mondo yang buat kito golak-golak..
mesti le terpahat kat lam pikiran ni kan?


sungguh aku rindu ZAMAN AKU MEMBESAR...
sekarang da 20 taun.. da besar sikit dr dulu..
besar dr segi uMo la.. tinggi tu.. tetap macam dulu jugak..
(^^,)

rindu iMah yang dulu... he he he he...

Sunday, 14 August 2011

aku suko MATEMATIK, tapi bengap jugak...?

aSsaLaMuaLaikuM...

nengok tajuk tu? agak-agak apo yang aku nak tulih ni agak nye eyh.

zaman-zaman sekolah dulu, aku memang suko subjek MATEMATIK..
siyez.. xtipu...!
memang sebaik mungkin le aku usehe kekal kan A untuk subjek ni..
aku bukan budak pandai.. so, kene usehe lebih la..

dalam banyak-banyak cikgu,
 aku sayang cikgu Matematik aku..
(agak pilih kasih kan? )
sebab cikgu xpenah jemu layan kerenah aku bilo aku tanyo soklan Matematik..
hasil nyoOo... aku dapat kekal kan A untuk subjek ni sampai la aku SPM..

pastu... aku masuk matrik..
setan pun mulOoO menghantu... aku jadi malas..
subjek Matematik tetap kesukaan.. tapi kalo da MALAS???
dapat ke result baik?? (jawapan nye TAK)

aku ingat lagi.. waktu tu UPS kat matrik..
aku tak pat jawab..
pastu sampai kat bilik.. aku nangis..
memang terok aku nangis.. x kuar langsung dr selimut..
duduk je dalam selimut tu di temani air matoOo..
kecewo nak mampus.. tapi salah sendiri la kan... he he he

pastu masuk U pulak.. amek ko...!
ado jugak subjek matematik...
waktu tu da x yakin da ngan subjek ni..
rase macam xdo jodoh je ngan subjek ni.. 
hahahhahha..
jangan tanyo aku dapat ape untuk matematik kali ni..

Thursday, 11 August 2011

WAJIB SOLAT 17 RAKAAT??

asSaLaMuaLaikuM..

pagi tadi.. lepas je sahur.. macam biase le..
Chat ngan Lan...
(aku baru kenal Lan niyh.. tapi bnyak da ilmu aku dapat dr die.. mmg terbukak r minda aku.. mmg humble sungguh sbb bnyak sgt soklan die aku xpat jawab.. malu malu..)

ari ni.. soalan die..

'ko solat kan? KENAPE.....'
SUBUH -2 rakaat
ZUHUR, ASAR, ISYA' - 4 rakaat
MAGHRIB -3 rakaat


owkey.. disebab kan aku xtau nak jawab ape kat die.. (malu kan xtau nak jawab?)
aku pun mnx tolong Mr goOgle jawab kan..
carik punye carik... dapat la jawapan yang niyh...


1. Sembahyang Zohor (4)dan Asar (4) ==> 8 rakaat 
Sebab pintu syurga ada 8 semuanya. Jadi, apabila seseorang itu menunaikan sembahyang Zohor dan Asar, akan terbukalah pintu-pintu syurga berkenaan (kalau tak.. Ia akan tertutup).



2. Sembahyang Maghrib (3) dan Isyak (4) ==> 7 rakaat 
Sebab neraka jahanam itu ada 7 tingkat. Ini bermakna jika seseorang itu bersembahyang Maghrib dan Isyak, maka pintu untuk setiap tingkat akan tertutup.



3. Subuh (2) ==> 2 rakaat 
Kerana siang dan malam adalah tempat dosa dan pahala. Oleh itu sesiapa yang menunaikan sembahyang subuh maka dia akan memperoleh pahala. Sebaliknya, jika dia meninggalkan sembahyang subuh, maka dia akan terjerumus ke dalam dosa.



Demikianlah faedah mengapa Allah Taala mewajibkan ke atas kita sebanyak 17 rakaat.



jadi kawan-kawan... jangan la tinggal solat...
ade ilmu-wan cakap..
mende paling ringan kat dunie niyh ialah SOLAT..
nape pulak?
sbb owang amek ringan pasal solat niyh.. 
kadang-kadang main tinggal je.. da le x Qada' balik..
(aku xtuju ni kat individu eyh.. aku pun macam ni jugak.. x tipu..)

owkey.. semoge kite dapat berubah dan mengubah diri ke arah kebaikan..
(^^,)



Wednesday, 10 August 2011

asek KAWIN je pulak..?

asSalaMuaLaikuM..

semalam.. kawan aku yang name PIKA tu share link sal satu blog niyh..
tajuk entry yg die share tu
MUDA NYA DA KAWIN... (tekan le kalo nak bace jugak)

saje je ko PIKA an.. minggu niyh... asek cite sal kawin je pulak..
ha ha ha... lepas tu.. aku balas balik.. aku post kat die..
10 TANDE WAJIB KAWIN.. (boleh baco kalo nak)



owh.. kalo ikot tande-tande wajib kawin tu..
beberape tande da ade kat aku agak nye?
(gatal ko ye IMAH.. pikir nak kawin yerk?)

- jiwe rase sunyi walo dikeliling ramai owang
(sunyi ke? he he he .. ado maso raso sunyi jugak la)

- ilang fokus bile ade org lain jantina.. 
(aku perempuan.. ade laki ensem depan aku... mesti ilang fokus kan? he he he.. mate nakal)

ensem kan? pelakon VD niyh.. kalo die depan mate korang.. korang nengok x? ke jeling sikit-sikit je?
he he he..

-cemburu nengok kebahagiaan owang lain
(owg.. aku ngaku la.. kadang2 jeles jugak la.. bese la.. manusie kan.. naluri nak ade pasangan tu.. mesti ade kan? )

-wujud rase sayang pade kanak-kanak.. 
(budak2 kecik, baby ke.. COMEY weyh.. xkan  xjatuh hati nengok diowang kan? he he he.. xpayah ulas panjang2 yang niyh)
nengok.. comey kan.. alo lo.. COMOT nye die...
-jatuh cinta pade seseorang
(owkey.. ni belum lagi niyh... he he he)

owkey... tande-tande lain.. xpayah le aku ulas eyh.. 
ha ha ha.. 
ape kes la asek pikir kawin niyh...? 
name nye remaje nak membesar..
(eyh.. ye ke? suke ati je cakap..)

padahal baru 20 taun yerk.. he he he (^^,)
xberani r nak kawin awal... ade pro kontra la kan?
tapi kalo JODOH... heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee (^_^)

-iMah-


HATI LAPAR??

asSaLaMuaLaikuM...

adeh ... lapa nyOo..
kaki cepat2 langkah g dapur.. carik makanan..
pastu makan.... sampai rase da kenyang..

kalo HATI LAPAR?? macam mane pulak?
tau x .. hati pun boleyh lapar..
lagi parah kalo biar kan hati terus berlapar...


kalo hati lapar... senang je.. xpayah kuar satu sen pun.. 
sume owang pun boleyh buat.. 

BERZIKIR LAH.. 



jangan biar kan hati mati ye kawan-kawan


Tuesday, 9 August 2011

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah "

aSsalaMuaLaikuM...

owkey.. aku telah di tag..
jadi nak join jugak la an..


kalo nak JOIN.. sile la TEKAN kat lori atas niyh... 


owh... 
name - iMah (name pendek di kire kan? )
hobi - makan, on9, bace blog owang lain smbil dgr lagu (^^,)


owkey.. nak tag kawan-kawan

Friday, 5 August 2011

Firdaus Life : Seminggu 100 Follower Kembali "

aSsaLaMuaLaikuM.. 

nengok niyh kat Mira.. 
he he he.. nak join jugak.. 


klik banner tu kalo nak join jugak...

owkey.. done...

ber-angan mmg best..!

asSalaMuaLaikuM..

namo aku iMah. dulu aku belaja kat UMK... 4 taun tau aku menelaah dalam bidang Geosains..
mmg le menarik bidang tu.. aku mmg sukoOo sgt .. alhamdulillah.. aku berjayoO grad dgn cemerlang sekali.
 weeeeeeeeeeeeeee grad dah... ^_^

pas aku ado ijazah... aku sambung belaja lagi.. syukur aku diberi peluang.. mmg le aku nak belaja lagi..
dalam bidang yang samo jugak... sumOo nyoo smooth je..
he he he...
setelah struggle lam bidang niyh... aku pun berjayoO la kojo...
Ya ALLAH, sukOo nyo...
x siO-siO aku belaja lamo-lamo dulu kan?
 ni la salah satu kojo geologist... kaji batu.. menarik tau kojo niyh...
xpayah cakap pasal gaji la.. ado owg kato, gaji permulaan je RM4000..
wah.. mmg rezeki la kan...?

disebab kan aku xdo pakwe..
aku pun tggu owag masuk minang..
nak dijadi kan cerite....
waaaaaaaaaaaaaaah.. ado la sowang laki masuk minang.. (sowang la, xkan ramai masuk minang plak kan.. ni bukan artis)...
alhamdulillah... mak ngan abah dan sumOo ahli keluargo approve ..
kami pun kawin la... mmmg jodoh kami... majlis kawin wat simple2 je.. asal ade majlis, cukup la...
he he he
 setelah beberape bulan melayari bahtera perkahwinan... alhamdulillah..
aku disah kan mengandung.. woOoOoo! heppi la kan..?
mano ado owg x heppi biLo tau dio ngandung...
komba (kembar) plak tu..
bertambah-tambah le kegembiraan aku ngan suami aku.. walaweeeeei... ^_^

ni la anak aku.. comel kan?



hahahhahha...... TETIBE aku tersedar..
owkey.. berangan mmg BEST...!
hakikat nye.. sebelum aku dapat ape yg aku hajati, ape yg aku cite-cite kan...
kene la tempuh pelbagai ujian yang ALLAH bagi dulu.. ^_^

Thursday, 4 August 2011

"Segmen Ramadhan Jejaka Terhangat: Makanan Buka Puasa Kegemaranku"

asSaLaMuaLaikuM...

he he he... Jejaka Terhangat wat segmen.. nak join ^_^
kali niyh.... segmen pasal makanan bukak poSo kegemaran aku...
hi hi hi... bab makan niyh.. aku memang la sukOoo sangat2..


kalo nak join.. tekan le banner atas niyh yerk ^_^

yang pertaMo ... ROTI JALO (roti jale)
 tiap taun.. asal poSo jerk.. abah akan boli roti jalo niyh... ponah jugak mak wat.. tapi baru beberapo kali jer..
selalu nyo laaaa, abah boli kat kodai je..  
sodap sodap... entah napo, roti jalo sodap di makan bulan raMadhan je.. ha ha ha... kalo makan ngan kari ayam.. 
wow!! AMAZING...! ^_^

yang keduo... SAMBAL TEMPE
owkey.. ni sambal tempe (google je) .. lam umah niyh... aku le paling sukOo makan sambal tempe.. 
kalo x poSo pun... mak masak kan sambal tempe.. 
aku xreti masak.. ponah jugak cubo, tapi x sodap macam mak nye... napo sambal tempe sodap?
sambal tempe sodap kalo mak je masak.. ha ha ha.. 
ponah da cubo owg len nyo, boleyh tahan la.. 
tapi mak nyo jugak yang sodap... 


owkey.. kene tag sowang kan..
nak tag --->  PIKA 

Tuesday, 26 July 2011

ujian kenali diri..

asSaLaMuaLaikuM...


tadi terjumpo satu soal jawab, kito macam ujian laaaa..
pastu aku pun cuboo la an..
monod niyh pasal, KENALI DIRI SENDIRI..
betol atau tak? nilai sndiri la eyh..
owkey sapo-sapo nak cuboO jugak..


ni haaaaa --> TOKAN SINI


ni keputusan aku nyoO..




Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.


The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.


Your readiness to commit to a relationship:
You are ready to commit as soon as you meet the right person. And you believe you will pretty much know as soon as you might that person.


The seriousness of your love:
You are very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people you don't really like. If you meet the right person, you will fall deeply and beautifully in love.


Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.


The right job for you:
You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.


How do you view success:
You are confident that you will be successful in your chosen career and nothing will stop you from trying.


What are you most afraid of:
You are afraid of things that you cannot control. Sometimes you show your anger to cover up how you feel.


Who is your true self:
You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.






ho ho hoOo.. xtau nak koba betol atau salah.. 

Friday, 22 July 2011

NAK derMe daRah

asSaLaMuaLaikuM....

moOd skang nak cito betapo teringin nyo hati niyh nak
DERME DARAH...

entah napo la naaaaaaaaaaaaak sangat derme darah..
dari dulu laie.. lagi pun, darah yg diderme tu, bolehy mnyelemat kan nyawo manusio..
mungkin satu nyawo.. mungkin duO... mane tau kaaaaan?

kat Matrik dulu, ponah ado kempen derme darah.. tp xckup berat, pastu xpat le derme..
berat mesti le 45KG, pastu bru layak.. nanti darah kono lak uji.. kalo sihat darah tu, boleyh le jadi penderme darah..

kat U, da duo kali da kempen derme darah.. tp disebab kan BERAT xCUKUP, xdapek laaaaaa..
sodeyh tau.. ado sekali tu.. pertamo kali berat aku cukup 43kg..
aku epi sangat2.. ye la.. lagi 2kg cukup la 45kg kan?
pastu tanpe segan silu tibo2 berat turun .. padahal hari derme darah makin dekat..
akhir nye.. xpat jugak derme darah..
kecewo gilOoooo....


2 bulan yang lepas.. aku timbang berat.. la la la la la (^,^)
da 45kg da...
pastu tadi aku g timbang lagi.. owh sukoOo sukoOoO..
berat aku masih 45kg...
tp bilo nak derme darah niyh? berat da cukup niyh... =.="